3VOOR12 Draait (week 49): Bart Constant en de Hollandse Nieuwe Kerst Bonus 2011 3VOOR12 Draait (week 49): Bart Constant en de Hollandse Nieuwe Kerst Bonus 2011

De favorieten van de redactie

, Pepijn van Gils

3VOOR12 Draait (week 49): Bart Constant en de Hollandse Nieuwe Kerst Bonus 2011

De favorieten van de redactie

Pepijn van Gils ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
De Staat - Let It Snow (Cloud 9 Music)

3VOOR12 Album van de Week
The Roots - Undun (Universal)

3FM Megahit
Lykke Li - I Follow Rivers (Magician remix)  (Warner)

3FM Album van de Week
Various Artists - So This Is Christmas (Cloud 9 Music)

DE TOP 10

1. Bart Constant - Tell Yourself Whatever you Have To (album, PIAS, release 13 januari, nu op de Luisterpaal preview)
Hij kan alles: klinken als Arcade Fire, Vampire Weekend en Beirut en is nog een Nederlander ook. Wat een toptalent is Rutger Hoedemaekers toch. (Menno Visser)

2. Hollandse Nieuwe Kerst Bonus (Eigen Beheer/3VOOR12)
Ik ben een zachte jongen die kerstliedjes heerlijk vindt en daar schaam ik me niet voor.  Collega Erik Zwennes verzamelde er 31 van frisse Nederlands acts.  Ook met Kerst online. Kun je een keer wat anders luisteren tijdens het kerstdiner, zijn je tafelgenoten vast blij mee! (Stephen van Peursem)

3. Luisterpaal: de beste EP's van 2011

Mooie tussendoortjes die een andere kant van een artiest laten horen of voorproefjes op sterke albums. Mijn favorieten op de speciale EP Luisterpaal: Gross Magic, Jamie N Commons, Trash Talk, Alex Turner en Kurt Vile. (Atze de Vrieze)

4. The Roots - Undun (Universal)
Tussen al het Black Keys geweld door dreigt de release van het dertiende The Roots album 'Undun' onder te sneeuwen. Das zonde, want er is genoeg te ontdekken op dit album, van rustig begin tot klassiek einde. Klappers staan er niet op, maar 'Undun' is toch een goede remedie tegen het sombere december weer. (Roosmarijn Reijmer)

5. The Black Atlantic - Darkling, I Listen (EP, Beep! Beep! Back up the Truck)
Never change a winning formula. Fuck it, dacht The Black Atlantic. Deze begenadigde folkies zijn een andere weg ingeslagen. Bewust zoekender, maar daadkrachtiger in productie en stemgebruik (Erik Zwennes)


DE LIJSTJES:

Roosmarijn Reijmer draait:

The Roots - Undun (Universal)
Tussen al het Black Keys geweld door dreigt de release van het dertiende The Roots album 'Undun' onder te sneeuwen. Das zonde, want er is genoeg te ontdekken op dit album, van rustig begin tot klassiek einde. Klappers staan er niet op, maar 'Undun' is toch een goede remedie tegen het sombere december weer

Asteroids Galaxy Tour - Heart Attack (css remix)
Jeez Louise.... nooit gedacht die 50s term anno 2011 nog in een nieuwe track te horen. Asteroids Galaxy Your maakt zich op voor de release van hun tweede album 'Out Of Frequency', komt optreden op Eurosonic en deze remix van de eerste single is alvast beschikbaar. Bijkans onuitstaanbaar vrolijk.

Black Keys - Lonely Boy (bij Saturday Night Live)
Zelden een band zo slecht op hun gemak gezien in de setting van Amerikaans comedy programma Saturday Night Live en daarom leuk om te kijken. De geluidsmix is ook dermate hard en schel dat ik vermoed dat de toeschouwers daar zijn weggeblazen door die muur van geluid. Trouwens, geheel terzijde. In het belangrijkste comedy programma ter wereld mogen de artiesten een heel nummer spelen. Twee keer zelfs.

Atze de Vrieze draait:
Perfect Space Disco playlist

Ruimtereizen, eigenlijk zouden we het allemaal wel willen. Eind jaren zeventig leek het even iedereen bezig te houden. Belangrijkste aanjager: Star Wars. De ruimtevaartbeelden pasten natuurlijk ook uitstekend bij de futuristische elektronische muziek. Nog maar drie jaar eerder bracht Kraftwerk zijn legendarische Autobahn album uit, in 1977 verscheen hun Trans-Europe Express. Waar de Duitsers zich stortten op de aardse vervoersmiddelen, zocht men het vooral in Frankrijk buiten de dampkring.

Lambchop - If Not I'll Just Die (eerste nummer van album Mr M)
Lambchop, zo'n band die al jaren rustig zijn albums uitbrengt, zelfs langzaam een beetje richting de rand verdwijnt. Maar het nieuwe album Mr M verdient wel degelijk de volle aandacht. Luister bijvoorbeeld naar dit eerste liedje, If Not I'll Just Die. Het toont de sierlijke strijkers - haast Sinatra! - die het album kleuren, maar ook de treurigheid en intensiteit die als een rode draad door de plaat lopen.

Luisterpaal: de beste EP's van 2011

Mr Luisterpaal Stephan van Peursem is doorgaans tamelijk streng. Er zijn genoeg albums om op de paal te zetten, dus EP's moeten wijken. Maar er zit natuurlijk altijd interessant spul tussen. Mooie tussendoortjes die een andere kant van een artiest laten horen of voorproefjes op sterke albums. Mijn favorieten op de speciale EP Luisterpaal: Gross Magic, Jamie N Commons, Trash Talk, Alex Turner en Kurt Vile.

Menno Visser draait:

Diverse artiesten - Hollandse Nieuwe Kertst Bonus (dubbelalbum, eigen beheer)
Bij de VPRO den we welzeker aan bonussen...maar dan in de vorm van twee Hollandse Nieuwe kerst CD's gratis en voor niets op de Luisterpaal. Ik hou van dit soort uit de hand gelopen grappen van @derique. Check de originele toptracks van Aafke Romeijn, Dusty Stray, The Medics, Wudstik, Maq, iET, RipTide, Epic Era (hit!) en zelfs Bertolf.

Bart Constant - Tell Yourself Whatever you Have To (album, PIAS, release 14 januari, nu op de Luisterpaal preview)
Hij kan alles: klinken als Arcade Fire, Vampire Weekend en Beirut en is nog een Nederlander ook. Wat een toptalent is Rutger Hoedemaekers toch. Een van de beste hedendaagse popproducers die het nieuwe jaar met productioneel gelaagd vuurwerk laat beginnen.

Niki & The Dove - The Drummer (single, Subpop US/PIAS UK)
Verrassend Zweeds buitenbeentje BBC's The Sound Of 2012. Electropopduo voor fans van Roisin Murphy, The Knife en The Ting Tings. Kraakfrisse sound en als bonus nog een liedje ook.

Stephen van Peursem draait:

Bart Constant - Tell Yourself Whatever You Have To (Album, PIAS)
Mooie, rijke plaat van Rutger Hoedemaekers die we eerder leerden kennen als About.  Het About album “Bongo” is een van mijn favoriete Nederlandse albums van de laatste jaren.  Als geen ander weet Rutger Hoedemaekers een knappe mix te maken tussen experiment en pure pop. Dit zorgt er voor dat het album niet snel saai wordt, maar zich wel gelijk in je hoofd nestelt. Knap! Pas 13 januari 2012 uit maar nu al een exclusieve preview op de luisterpaal tot a.s. maandag.

Hollandse Nieuwe Kerst Bonus (Eigen Beheer/3VOOR12)
Ik ben een zachte jongen die kerstliedjes heerlijk vindt en daar schaam ik me niet voor.  Collega Erik Zwennes verzamelde er 31 van frisse Nederlands acts.  Ook met Kerst online. Kun je een keer wat anders luisteren tijdens het kerstdiner, zijn je tafelgenoten vast blij mee!

De EP luisterpaal:
Als voorloper naar onze lijst met de 12 beste albums van een het jaar die vrijdag de 16e online komt staat op de EP luisterpaal een selectie van de mooiste, beste, leukste EP’s van 2011. Daaronder ook persoonlijke favorieten als Colin Stetson, Trash Talk, Zomby, Gross Magic, Kurt Vile en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Doe er uw voordeel mee.

Erik Zwennes Draait:

Bart Constant - Tell Yourself Whatever You Have To (Album, PIAS)
Een plaat die bij de eerste beluistering me direct bij de les hield en dat weken erna nog steeds doet. Ik weet zeker dat ik hem bij de officiele release op 13 januari nog steeds niet zat ben. Waar hem dat in zit? De prachtige, gedetailleerde en tegelijkertijd swingende producties, in de diversiteit en tegelijkertijd eenheid van de liedjes en gek genoeg ook in Rutger’s stem. Hij mag zichzelf dan geen zanger vinden, ik geniet van zijn non-zangstem waar stiekem heel veel emotie in verscholen zit. Do Better is een van de mooiste liedjes EN video’s van het jaar.

Sticks & A.R.T. - Uitbuiters (track, online FTG/Top Notch)
Had hem even gemist maar werd gelukkig gewezen op deze lektrack van Sticks. Wat een beat ook van Ali. Ja, hier word ik blij van. En de tekst is helemaal smullen. Is FTG4 al af?

The Black Atlantic - Darkling, I Listen (EP, Beep! Beep! Back up the Truck)
Never change a winning formula. Fuck it, dacht The Black Atlantic. Deze begenadigde folkies zijn een andere weg ingeslagen. Bewust zoekender, maar daadkrachtiger in productie en stemgebruik. Enorm muzikaal en opwindend. Het is eerder gezegd, maar het enige jammere aan deze plaat is dat hij niet langer is.

Pepijn van Gils Draait:

James Blake – Love What Happened Here ()
Na het geweldige debuut als singer-songwriter is bij mij een permanente honger naar nieuwe tracks van zijn hand begonnen. Ook de EP's Enough Thunder en Love What Happened Here, die aanstaande zondag uitkomt, zijn slechts aperitiefjes waar ik amper op vooruit kan.

Diverse artiesten - Hollandse Nieuwe Kertst Bonus (dubbelalbum, eigen beheer)
Als klapper op de vuurpijl, na een prachtig jaar Hollandse Nieuwe compilaties in 2011, stonden Nederlandse artiesten in de rij bij collega Zwennes om met een Kerstsingle op de laatste verzameling van 2011 te komen. Superleuk initiatief en bijzonder geslaagd resultaat, waarbij op cd 2, onze stoerste mc's ineens schattige pappies worden. (Favorieten: Maq met Het Sneeuwt en D-Felic met All I Want is Sylvana Simons)

Early Morning (A New Beginning) - EP The Empire Of Sound (Warsaw Recordings)
Het electro popduo My Empire Of Sound, bestaande uit John Alexander Ericson en Sidsel Marie, brachten eerder deze week hun in eigen beheer opgenomen eerste album uit, uitgebracht  door Warsaw Recordings. Een absolute aanrader voor liefhebbers van Portishead, Fever Ray, PJ Harvey, and The Knife.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12