VPRO's Nationale Wetenschapsquiz en Groot Nationaal Onderzoek aanwezig op LLowlab VPRO's Nationale Wetenschapsquiz en Groot Nationaal Onderzoek aanwezig op LLowlab

Test hoe duurzaam je bent en hoeveel jij weet over wetenschap

, Jochem Boom

VPRO's Nationale Wetenschapsquiz en Groot Nationaal Onderzoek aanwezig op LLowlab

Test hoe duurzaam je bent en hoeveel jij weet over wetenschap

Jochem Boom ,

Het Llowlab in het midden van Lake Lowlands is de plek voor wetenschap. Het eiland is ingedeeld in vier thema’s. Wonen en leven, Energie, Hergebruik en Voeding. De VPRO is er aanwezig met de Nationale Wetenschapsquiz en het Groot Nationaal Onderzoek.

Test hoe duurzaam je bent en hoeveel jij weet over wetenschap

Het Llowlab in het midden van Lake Lowlands is de plek voor wetenschap. Het eiland is ingedeeld in vier thema's. Wonen en leven, Energie, Hergebruik en Voeding. De VPRO is er aanwezig met de Nationale Wetenschapsquiz en het Groot Nationaal Onderzoek. Het Groot Nationaal Onderzoek is een samenwerking van de publieke omroepen VPRO en NTR, NWO, de Universiteit van Amsterdam en de Technische Universiteit Delft. Het langlopende project onderzoekt iedere periode een ander onderwerp. Het lopende onderzoek zoekt aan de hand van emoties uit hoe sociaal vaardig iemand is.

Op het festival kan de bezoeker deelnemen aan twee verschillende onderzoeken. Speciaal voor Lowlands hebben wetenschappers een test ontwikkeld die zich specifiek richt op duurzaamheid. Hoe groen is de gemiddelde Lowlander, en hoe groen ben je zelf? Eef Grob van de VPRO vertelt wat we kunnen verwachten: "We leggen de bezoekers eerst een aantal stellingen voor, waaruit we kunnen aflezen of ze rustig of juist heel heftig reageren op bepaalde onderwerpen. Het tweede deel van de test gaat om hele concrete milieuvragen. Bijvoorbeeld met welk vervoermiddel je naar je werk gaat. Daarnaast vragen we bijvoorbeeld ook naar muzieksmaak en politieke kleur. We zijn namelijk heel benieuwd of bijvoorbeeld metalheads andere antwoorden geven dan hippies." Aan het eind van de test krijgt de bezoeker zelfs een keurmerk mee. Grob: "We gebruiken hetzelfde keurmerk dat op wasmachines wordt gebruikt. De deelnemers krijgen na afloop hun duurzaamheidlabel mee als tattoo."

Het tweede onderzoek is fundamenteler van opzet en wordt verwerkt in het lopende project. Grob: "We gebruiken ongeveer dezelfde test als  die we voorlegden aan mensen op internet en bezoekers van de Libelle Zomerweek. Voor dit onderzoek zit de Lowlander in een apart hokje, met uitzicht op Lake Lowlands. We verwachten interessant vergelijkingsmateriaal. Normaal gesproken leggen wetenschappers dit soort tests alleen voor aan studenten. Maar nu doen ze onderzoek bij heel verschillende groepen. Er zijn immers maar weinig overeenkomsten tussen Lowlandsgangers en Libelle-lezers."

De Nationale Wetenschapsquiz op het festival is gebaseerd op het bekende televisieprogramma en vindt plaats op het lounge gedeelte van Llowlab. "De bezoeker kan meedoen met de quiz en net als in het televisieprogramma worden er allemaal maffe experimenten uitgevoerd", aldus Grob. De televisiequiz is leuk, maar is stiekem ook een beetje een wedstrijd inclusief een prijs. Grob: "Er is voor deelnemers aan de Wetenschapsquiz op Lowlands zeker iets te winnen, maar het blijft nog even een verassing wat precies."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12