Odd Future Wolf Gang Killed ze nog niet allemaal Odd Future Wolf Gang Killed ze nog niet allemaal

De mindere goden van de posse krijgen te veel ruimte

, door Erik Zwennes, foto's Tim van Veen

Odd Future Wolf Gang Killed ze nog niet allemaal

De mindere goden van de posse krijgen te veel ruimte

door Erik Zwennes, foto's Tim van Veen ,

De hiphophype van de afgelopen maanden hoort natuurlijk op Lowlands. Vorig jaar was het Die Antwoord dat teleurstelde en inmiddels afgeschreven kan worden. Odd Future Wolf Gang Kill Them All kan bij voorbaat al geen eendagsvlieg genoemd worden. Al hebben ze vandaag niet hun beste dag.

De mindere goden van de posse krijgen te veel ruimte

De hiphophype van de afgelopen maanden hoort natuurlijk op Lowlands. Vorig jaar was het Die Antwoord dat teleurstelde en inmiddels afgeschreven kan worden. Odd Future Wolf Gang Kill Them All kan bij voorbaat al geen eendagsvlieg genoemd worden. Al hebben ze vandaag niet hun beste dag.

CONCERT
Odd Future Wolf Gang Kill Them All, Lowlands Bravo Stage, zondag 21 augustus 2011

MUZIEK
Nieuwerwetse hiphop door een stel hedonistische tieners uit LA. Geen soulsamples, maar synthbeats. Geen politieke of antroposofische observaties, maar boze of schijtmelige tracks. Het grootste talent is Tyler, the Creator die onlangs zijn album Goblin uitbracht. Okay, misschien is Earl Sweatshirt nog wel beter, maar die zit ergens op deze aardbol in een heropvoedingskamp. Swag.

PLUS
‘Yeahhhh MONSTERCOCK!!!’ Hodgy Beats brult random onzin en de Bravo brult mee. Samen met producer Left Brain vormt hij zijproject MellowHype dat met '64' een mooie opener van het optreden vormt. Dan komen Mike G, Domo Genesis en opperhoofd Tyler, the Creator ook op. Ha, die kennen we. Tyler heeft nog steeds last van zijn gebroken pootje dat nu in een plastieken brace zit. Hij fietst het podium op met een lullig vouwfietsje alwaar een kruk voor hem klaar staat. Hij maakt er precies dertig seconden gebruik van en springt dan alweer op een monitor. Gedurende het optreden steekt hij Gaslamp Killer naar de kroon als beste moderne danser van het festival. Het is duidelijk de ster van de groep en zijn 'Yonkers', 'Tron Cat', 'Sandwitches' en 'Radical' zijn de hoogtepunten van de show. Hij maakt grapjes, flirt met de meisjes en houdt het tempo er in. Wanneer hij een bebloede jongen in het publiek ziet, schrikt hij even. “Jezus, gast jij bent er aan toe. Wacht even.” Hij loopt naar achteren, maar in plaats van met een handdoek, beveiliger of flesje water komt hij terug met een camera. “Dit moet ik even vastleggen, damn zijn kop zag er niet uit.” Ondertussen springt Left Brain van monitor naar monitor. Wat een energie hebben deze gasten. Domo, Mike en Hodgy krijgen veel ruimte voor eigen tracks. Vooral Mike en Hodgy hebben een aantal sterke nummers. Vooral de snelle, southern beats werken als een trein. Tyler: 'Onze shows zijn hier echt zoveel toffer dan in Amerika. Dank jullie wel.'

MIN
Dat je bij clubshows begint met een paar plaatjes van je dj, moet kunnen. Maar bij een festivalshow is het wel vreemd dat je aangekondigd wordt, met luid gejuich verwelkomd wordt en je dj droog wat plaatjes begint te draaien. Maar die platen klinken in ieder geval goed, dat doen de eerste tracks van Odd Future niet. Domo, Mike en Left Brain zijn werkelijk onverstaanbaar. En juist zij krijgen alle ruimte tijdens dit optreden. Leuk van Tyler en Hodgy, maar het zijn ook de minst getalenteerde rappers van het stel. Een aantal dikke beats zijn dan slechts een doekje voor het bloeden.

CONCLUSIE
Het is heel dubbel in de hiphopwereld: aan de ene kant heb je een flinke hype nodig om door te breken en het lang vol te houden, aan de andere kant worden shows vaak pas goed na een aantal jaar ervaring. Odd Future is anno nu te vergelijken met De Jeugd van Tegenwoordig van vijf jaar geleden: veel spanning en talent, maar de show kan nog zoveel beter. Het begint bij een eigen geluidsman en inzicht in opbouw van een show en eindigt bij ontspanning en plezier op de koppen. Dan krijg je vanzelf de tent mee. Nu is de naam Odd Future gevestigd en moet het gaan bouwen aan tracks en podiumervaring.

CIJFER:
7

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12