Lowlands Zingt? Lowlands Schreeuwt! Lowlands Zingt? Lowlands Schreeuwt!

Wakkerworden gaat beste met rockmuziek

, door Bas van Duren, foto's Jelmer de Haas

Lowlands Zingt? Lowlands Schreeuwt!

Wakkerworden gaat beste met rockmuziek

door Bas van Duren, foto's Jelmer de Haas ,

Een jaarlijkse traditie werd in de Alpha-tent in stand gehouden: Lowlands Zingt. Voor de derde keer op rij mag Tijl Beckand duizenden mensen zover krijgen om massaal een uur lang mee te zingen. Van zingen was deze editie weinig sprake; vooral de steviger nummers maakten het wakker worden een wat aangenamer proces.

Wakkerworden gaat beste met rockmuziek

'Welkom bij de hoogmis van Lowlands!', schreeuwt een opgewekte Tijl Beckand naar duizenden vroege vogels. Het religieuze karakter wordt deze editie kracht bijgezet door een koor dat in monnikenpakken het podium betreedt en 'Het slavenkoor' van Nabucco wordt ingezet. De voormalige lama krijgt bijstand van een oud-collega: zuster Horace Cohen. Beckand: 'Bij deze hoogmis staan we erbij stil dat je altijd moet vechten om het recht om feest te vieren.' De Beastie Boys blijkt een uitstekende keuze te zijn om de restjes slaap uit de ogen te headbangen.

Sowieso kent deze editie van Lowlands Zingt veel meeschreeuwers: Foo Fighters, Soundgarden, Motorhead en ook White Stripes' 'Seven Nation Army' dat voor eeuwig door het leven zal gaan als het grammaticaal incorrecte 'Alle Duitsers Zijn Homo'.

Een rustiger nummer als 'Rehab' wordt veel lauwer ontvangen. Het had een mooie tribute kunnen zijn, maar als de dj de volumeknop naar beneden schroeft om te horen of iedereen 'No, no, no' meezingt, valt de respons toch vies tegen. Als het publiek dan bijna in slaap dreigt te vallen, wordt het bruut wakkergeschud door Wham's 'Wake Me Up'. Dat heeft weinig met de titel te maken, maar meer door Beckand en Cohen die zich hebben getooid in niets meer dan respectievelijk een George Michael en Andrew Ridgeley pruik, onderbroek en schoenen. Dat ligt toch rauw op de nuchtere maag.

Het duo houdt het publiek ook scherp door te refereren aan een moeilijk moment van het jaar ervoor: toen werd Alicia Keys' 'New York' bijzonder slecht ontvangen. De intro komt deze editie meerdere malen voorbij als de boel dreigt in te kakken.

Waar bij 'Ace of Spades' vooraan al licht werd gemoshed, komt de pit volledig tot wasdom tegen het eind: dan komt 'Killing In The Name Of' voorbij, een nummer waarvan de organisatie van Lowlands volgens Beckand vroeg om het niet te gebruiken, 'Maar', zegt hij met een knipoog, 'Fuck you, I won't do what you tell me!'. Chaos compleet, stembanden kapot, maar iedereen is op een manier wakker geschud waar normaliter minstens tien koppen koffie voor nodig zijn.

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12