Jeugdig vuur van Cloud Control Jeugdig vuur van Cloud Control

Australische band maakt hype meer dan waar

, door Timo Pisart, foto's Jelmer de Haas

Jeugdig vuur van Cloud Control

Australische band maakt hype meer dan waar

door Timo Pisart, foto's Jelmer de Haas ,

'Een hypebandje, en terecht ook!' Met die woorden roept Boozy het Australische Cloud Control het podium op, en met het halfuur ijzersterke indiepop krijgt de presentator van de India meer dan gelijk.

Australische band maakt hype meer dan waar

'Een hypebandje, en terecht ook!' Met die woorden roept Boozy het Australische Cloud Control het podium op, en met het halfuur ijzersterke indiepop krijgt de presentator van de India meer dan gelijk.CONCERT
Cloud Control, Lowlands India, zaterdag 20 augustus 2011

MUZIEK
Het Australische kwartet Cloud Control maakt uitzonderlijk slimme indiepop die overloopt van een jeugdig enthousiasme. Debuutalbum Bliss Release bevat stuk voor stuk ijzersterke songs met een folky inslag, die net zo vaak vrolijk als melancholiek klinken. Niet voor niets wordt de band in het thuisland overladen met prijzen, van Best Live Act via Record of the Year tot de Australian Music Prize.

PLUS
Op het podium hebben de akoestische gitaren plaatsgemaakt voor een Marshall op standje tien, wat de indiepop een ongekende kracht meegeeft. Verheffende liedjes als 'Meditation Song #2' en het Afrikaans aandoende 'Gold Canary' worden afgewisseld door al even sterke melancholieke nummers als het loom groovende 'Into The Line'. En het zit zo ontiegelijk knap in elkaar, van de snel afwisselende koortjes op 'Death Cloud' tot het ultieme hoogtepunt 'There's Nothing In The Water We Can't Figh', met Caribische gitaarlijntjes en een refrein waar de meeste bands in het genre een moord voor zouden doen. Alles wordt met vuur gebracht. Al het eerste nummer springt leadzanger/gitarist Alister Wright lachend op zijn monitor. Ook de schone Heidi Lenffer glimlacht regelmatig terwijl ze de tamboerijn ter hand neemt, sterke orgelpartijen speelt of het geheel voorziet van een plezierige tweede stem. Cloud Control is een lust voor zowel oog als oor.

MIN
Waar Bliss Release soms nog wat statisch blijft, pakt de enthousiaste Wright op het podium iedere mogelijkheid aan om zijn gitaarversterker op de staart te trappen. Ook wanneer dat niet helemaal nodig is. Maar dat is een kleinigheid.

CONCLUSIE
Er is niets mooiers dan het optreden van een ijzersterke jonge band, die niet weet wat haar overkomt wanneer het publiek uitzinnig enthousiast wordt. Terwijl Cloud Control daar zelf voor heeft gezorgd.

CIJFER:
9

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12