Ghostpoet moet dichter bij de rapper blijven Ghostpoet moet dichter bij de rapper blijven

Beschouwende Londenaar komt wat traag op gang

, tekst Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas

Ghostpoet moet dichter bij de rapper blijven

Beschouwende Londenaar komt wat traag op gang

tekst Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas ,

De Britse dichter/rapper Obaro Ejimiwe, beter bekend als Ghostpoet, prevelt verhalende teksten over eigen muzikale producties. Met een gitarist en drummer erbij krijgt hij de danstunnel aardig mee.

Beschouwende Londenaar komt wat traag op gang

De Britse dichter/rapper Obaro Ejimiwe, beter bekend als Ghostpoet, prevelt verhalende teksten over eigen muzikale producties. Met een gitarist en drummer erbij krijgt hij de danstunnel aardig mee.

CONCERT
Ghostpoet, Lowlands X-Ray Stage, zondag 21 augustus 2011

MUZIEK
Met de gratis EP The Sound of Strangers viel mc Ghostpoet halverwegen 2010 op tussen zijn grimey Britse collega’s. Geen smerige beats en schreeuwerige raps over het harde straatleven, Obaro Ejimiwe houdt het klein, doet niet tof maar poëtisch. Op zijn album gooit hij het toch weer over een andere boeg. De Londenaar experimenteert met elektronica, weirde loops en house-beats waar hij overheen scat. Kleine verhalen over het moderne leven. BBC’s Gilles Peterson is al fan, in Nederland deed het album Peanut Butter Blues & Melancholy Jam nog niet veel. Live heeft Ejimiwe een drummer en gitarist mee.

PLUS
De eerste helft van de set ligt het accent op de muziek. Ghostpoet houdt zijn poêzie dicht tegen de borst. Er vliegt een vogel door de tunnel. De rapper toont zich meer mc en wisselt korte regels af met lege mantra’s over zijn zelf gecreëerde electroloops. Af en toe leeft de X-Ray op door wat snellere nummers. Een breakbeat wordt wild ingevuld door de gitarist. Het is soms bijna mathcore wat hij er overheen gooit. Dan tijd voor wat soulvoller track met een vrouwenstem uit een kastje en rustige roffels van de drummer. Ghostpoet toont zich een jonge Mos Def. 'Survive It' is een mooi melodieus pianoliedje. Tijdens het anthem 'Liines' mag de band los. De innemende Ejimiwe brult zijn teksten door de X-Ray, vraagt iedereen naar voren, stelt zijn band voor en stookt de sauna nog wat hoger op.

MIN
Ghostpoet komt erg traag op gang. In een set van veertig minuten mag je best opbouwen, maar zul je wel je publiek er bij moeten houden. Jammer dat Ejimiwe zijn toffe teksten zo weinig ruimte geeft. Van rapper is hij mc geworden, terwijl die debuut-EP juist zo sterk is. Hij speelt er helaas niets van. Het album valt juist wat tegen. Muzikaal niet enorm bijzonder en het mist echt sterke liedjes.

CONCLUSIE
Op basis van dit optreden gaat Ghostpoet de Noordzee niet nog eens oversteken. Het is een leuk, alternatief ding op het festival, maar zit nog niet zo goed in elkaar dat het echt bestaansrecht afdwingt. Er is gedanst, gelachen en genoten. Maar of we het over een week nog herinneren?

CIJFER:
7-

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12