3VOOR12RADIO de hele week in het teken van Lowlands University 3VOOR12RADIO de hele week in het teken van Lowlands University

O.a Rob Riemen, Jan Pronk en Dick Swaab geven college aan festivalgangers

, Jochem Boom

3VOOR12RADIO de hele week in het teken van Lowlands University

O.a Rob Riemen, Jan Pronk en Dick Swaab geven college aan festivalgangers

Jochem Boom ,

3VOOR12RADIO heeft deze week iedere avond een andere spreker uit het Lowlands University programma te gast in de studio. Rob Riemen, Jan Pronk en Dick Swaab geven alvast een voorproefje van wat zij gaan vertellen tijdens hun college aan de Lowlands University.

O.a Rob Riemen, Jan Pronk en Dick Swaab geven college aan festivalgangers

3VOOR12RADIO heeft deze week iedere avond een andere spreker uit het Lowlands University programma te gast in de studio.  Rob Riemen, Jan Pronk en Dick Swaab geven alvast een voorproefje van wat zij gaan vertellen tijdens hun college aan de Lowlands University.

Sinds 2005 organiseert Coolpolitics met succes wetenschappelijke colleges op Lowlands onder de vlag van Lowlands University. Het is volgens Ruud Lubbers, die het eerste jaar van de University opende, een "merkwaardig idee". Toch sloeg het concept aan. De bezoeker kan dit jaar iedere dag naar twee inspirerende colleges van vooraanstaande Nederlandse wetenschappers. Dick Swaab, Rob Riemen, Henriette Prast, Rens Waters, Jan Hoeijmakers en Jan Pronk geven komend weekend college in de Echo.

Lowlands University sprekers bij  3VOOR12RADIO:

maandag:
Dick Swaab is hoogleraar Neurobiologie en vertelt het verhaal van je brein. Volgens hem zijn wij ons brein. De basis van al onze gedragingen ligt in de eerste plaats in onze hersenen, zegt Dick Swaab. Dat verhaal begint in de baarmoeder, waar de hersenen gevormd worden op een manier die bepalend is voor de rest van je leven. Hoe zit dat met de hersenen van pubers? Wat gebeurt er als je verliefd bent; ben je dan een wandelende hormonenbom waar je niks aan kan doen? En valt homoseksualiteit te verklaren? Wij zijn ons brein!

dinsdag:
Jan Pronk is oud minister van Ontwikkelingssamenwerking en hoogleraar theorie en praktijk van internationale ontwikkeling. Hij zet zijn visie op de ontwikkelingssamenwerking uiteen. Het waarom, nut en de consequenties van de miljarden die wij ieder jaar aan hulp besteden. Pronk spreekt vanuit zijn eigen ervaringen als oud-minister over successen en mislukkingen uit heden en verleden.

woensdag:
Rob Riemen is essayist en oprichter-directeur van het Nexus Instituut. Hij geeft op Lowlands een college over het fascisme. Riemen kwam in opspraak doordat hij de PVV fascistisch noemde.  Hij betoogt dat Geert Wilders en de PVV een voorbeeld zijn van hedendaags fascisme. Wat betekent dit voor onze beschaving en maatschapij? Hij vertelt hoe deze ideeën in de huidige samenleving weer tot bloei kunnen komen.

Sprekers op Lowlands:
Jan Hoeijmakers is hoogleraar moleculaire genetica en weet alles over DNA-schade en veroudering. De mens leeft steeds langer, door de stijgende welvaart, hygiëne en betere voeding. Maar aan de andere kant hebben we ook steeds meer last van ziekten als kanker, alzheimer en diabetes.  Hoeijmakers vertelt over het DNA, erfelijke eigenschappen en de strijd tegen het verval.

Rens Waters is hoogleraar Sterrenkunde en wetenschappelijk directeur van het Netherlands Institute for Space Research. (SRON) Hij kan alles vertellen over het ontstaan van nieuwe planeten en sterrenstelsels, het bestaan van buitenaards leven en het ontstaan van de mens. Hij neemt de bezoeker mee op een visuele tour door ons sterrenstelsel.

Henriette Prast is econome en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Ze spreekt over de keuzes en beslissingen die te maken hebben met ons eetpatroon en duurzaamheid. Zijn die keuzes wel rationeel? Als 'emotie-econoom' schreef ze al boeken als ' Geld & Geluk'  en ' Geld en Gevoel'.
 

Dick Swaab over ons brein: vrijdag 19 augustus 2011 van 13.45 tot 14.30 uur.
Rob Riemen over het fascisme: vrijdag 19 augustus van 15.00 tot 15.45 uur.
Henriette Prast over keuzes op het gebied van ons eetpatroon en duurzaamheid zaterdag 20 augustus van 12.15 tot 13.00 uur.
Rens Waters neemt je mee op een reis door het heelal: Zaterdag 20 augustus van 13.45 tot 14.30 uur.
Jan Hoeijmakers over het DNA, erfelijke eigenschappen en de strijd tegen het verval: zondag 21 augustus van 12.15 tot 13.00 uur.
Jan Pronk over ontwikkelingssamenwerking: zondag 21 augustus van 13.45 - 14.30 uur

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12