Regeerakkoord VVD-CDA: BTW-tarief podiumkunsten omhoog Regeerakkoord VVD-CDA: BTW-tarief podiumkunsten omhoog

"Halve cultuurbudget weggevaagd"

, Tomas Delsing

Regeerakkoord VVD-CDA: BTW-tarief podiumkunsten omhoog

"Halve cultuurbudget weggevaagd"

Tomas Delsing ,

De beoogde coalitie van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV wil het BTW-tarief voor podiumkunsten verhogen van zes naar het standaardtarief van negentien procent. Nog in 2008 werd het tarief van zes procent beoordeeld als positief.

"Halve cultuurbudget weggevaagd"

De beoogde coalitie van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV wil het BTW-tarief voor podiumkunsten verhogen van zes naar het standaardtarief van negentien procent. Hiermee willen de partijen jaarlijks negentig miljoen euro besparen. De maatregel komt bovenop de tweehonderd miljoen die het kabinet tot en met 2015 wil besparen op kunst en cultuur, en komt als een verrassing. Nog in 2008 werd het tarief van zes procent beoordeeld als positief.

Gitta Luiten, directeur van de Mondriaan Stichting, hekelt de verhoging. "Ik ben behoorlijk uit het veld geslagen. De cultuursector krijgt een driedubbelslag te verwerken. Bovenop de gewone bezuinigingen van 200 miljoen krijgen we dus ook nog een BTW-verhoging en straks ook nog bezuinigingen op gemeentelijk niveau. Ik weet niet of de cultuursector deze klap nog wel te boven kan komen, in totaal wordt zo veertig tot vijftig procent van het cultuurbudget weggevaagd."

De Federatie van Werkgeversverenigingen in de Cultuur (FC), een overkoepelend orgaan met veertien stuurde enige dagen geleden een brandbrief aan informateur Ivo Opstelten, waarin het stelt dat de voorgestelde BTW-verhoging onder andere "Slecht is voor het economisch herstel voor de kunstensector en Nederland in het algemeen, een onevenredige stapeling bovenop de eerder aangekondigde maatregelen vormt, en een forse afname aan arbeidsplaatsen in de kunst en cultuursector tot gevolg zal hebben, wat extra druk op de WW zal veroorzaken."

Een van de opvallende uitzonderingen in het akkoord is het cultureel erfgoed, dat gespaard zou moeten blijven volgens VVD en CDA. Onzin, aldus Luiten: "Wat ze hiermee doen, is het cultureel erfgoed van morgen wegvagen. Ik kan niet begrijpen dat je als doelstelling hebt om bij de top vijf van belangrijkste kenniseconomieën te horen, maar vervolgens een van de pijlers daarvan wegslaat."

Het lage BTW-tarief van zes procent blijft van toepassing op de verkoop van boeken en sportevenementen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12