13 Wacht 15 jaar met (11)

Debuutalbum eindelijk uit bij Excelsior

Tomas Delsing ,

Sommige bands doen niet moeilijk over één album ieder jaar. Er zijn er zelfs die in die periode zonder enig probleem meerdere langspelers uitbrengen. En er zijn er die maar liefst vijftien jaar op zich laten wachten. Tot die laatste categorie behoort 13 (Dertien): aan vijftien jaar stilte komt nu een einde: 27 september komt debuutalbum (11) uit bij Excelsior.

Debuutalbum eindelijk uit bij Excelsior

Sommige bands doen niet moeilijk over één album ieder jaar. Er zijn er zelfs die in die periode zonder enig probleem meerdere langspelers uitbrengen. En er zijn er die maar liefst vijftien jaar op zich laten wachten. Tot die laatste categorie behoort 13 (Dertien): in 1995 brengen zij tegelijk met Daryll-Ann, Visions of Johanna (het latere Johan) en Scram C Baby hun eerste single uit bij Electrolux, de voorloper van Excelsior. In tegenstelling tot de andere bands blijft het daarna lange tijd stil rond 13. Aan die stilte komt nu een einde: 27 september komt debuutalbum (11) uit bij - jawel - Excelsior.

Zanger en gitarist Robin Berlijn legt uit hoe het zover heeft kunnen komen: "We hebben na die vliegende start het contact laten verwateren, waardoor het momentum op een gegeven moment voorbij was. Het was op dat moment ook niet zo hip om in een rockband te spelen. Het is er gewoon niet van gekomen. Dat is altijd wel een beetje frustrerend geweest, het klopte niet. We wilden zelf graag, maar we kwamen er niet meer tussen. Overigens kan ik me goed voorstellen dat dat aan onszelf lag."

Dat het er nu toch van is gekomen, en alsnog bij Excelsior, is voor een belangrijk deel te danken aan huis-producer Frans Hagenaars. Berlijn gaf tijdens opnames met Ellen ten Damme in diens studio aan, graag aan de 13 plaat te willen werken. Dat was vijf jaar geleden. "Frans reageerde meteen enthousiast, maar de voorwaarde was wel dat we eraan zouden werken als we er beide tijd voor hadden. Dat was niet zo heel vaak. Het opnemen ging snel, maar aan het afmixen kwamen we niet meteen toe. Dan ga je in de tussentijd luisteren en hoor je dingen die je eigenlijk anders wil. Uiteindelijk hebben we twee nummers overgedaan en zijn we toen gaan mixen."

Nu alles af is, probeert de band de vaart erin te houden. Voor november en december staat een korte tour gepland, een tweede plaat staat hoog op de wishlist. "We willen het momentum niet nog eens laten schieten, maar wanneer precies? Dat is de million dollar question."

13 presenteert op 23 september het langverwachte debuutalbum (11) in Bitterzoet Amsterdam. Beluisteren kan nu op de Luisterpaal.