Twaalfde Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal

22 maal veelbelovend talent van eigen bodem

Ingmar Griffioen ,

Onder het motto 'alle tweeëntwintig lekker vet!' trekken wij weer een tonnetje verse maatjes voor je open. Deze twaalfde editie bevat tweeëntwintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives en verrassingen, nog in demofase of al vet geproduceerd.

22 maal veelbelovend talent van eigen bodem

De Hollandse Nieuwe seizoensgebonden? Welnee, wij serveren gewoon elke maand een vaatje verse maatjes. Onder het motto 'alle tweeëntwintig lekker vet!' trekken we dit twaalfde vaatje voor je open. We visten weer een stel verse kanjers uit de eigen wateren en dus heb je tweeëntwintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives en verrassingen, tracks in de demofase of al vet geproduceerd. Beluister nu een maand lang het twaalfde deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

1. Anne Frank Zappa - I Breathe Fire
Elle Bandita, ex-Apers gitarist Jerry Hormone en Marcel A. Wiebenga (ex-Oil/Das Oath) vonden elkaar als Anne Frank Zappa en brachten vorige week de debuut-ep uit op Stardumb. Een bassist hebben ze niet nodig en de even heftige als korte ep valt samen te vatten in twee woorden: Rotterdam punkrock!

2. Rats On Rafts - The Moneyman
Meer Rotterdam, want de Maasstad is natuurlijk het Manchester van Nederland. Zeker qua industrieel karakter en in die new wave- en postpunk-sferen vinden we Rats On Rafts. De 7" single is 25 september gepresenteerd in Worm en heel passend alleen op vinyl verkrijgbaar.

3. Starring Lisa - Nothing In Return
Starring Lisa maakte vorig jaar al veel indruk met de eerste langspeler. Inmiddels is de Amsterdamse indieband opgepikt door Dying Giraffe, die No One Ever Told Me Anything vandaag opnieuw uitbracht. Nu met bonustrack en de distributie die de plaat verdient.

4. XL (NoizBoiz) - Galtar Riddim (prod. Hayzee)
Galtar Riddim is een beat van Hayzee (die ook op de nieuwe No Juju ep van Zwart Licht staat), waar hij mc's die hij goed vindt overheen laat rappen. Het is onbedoeld tot een project uitgegroeid. Na Akwasi en Skinto is NoizBoiz-member XL aan de beurt. XL werkt momenteel hard met de andere NoizBoiz aan het nieuwe album.

5. Moon & Sun - Hunt
Moon & Sun is het experimentele songwriter project van de Zweedse, in Amsterdam wonende, beeldend kunstenaar Monica Tormell. Het mini-album The Wild Things is geschreven en opgenomen in Curaçao, in de bossen van Zweden en in Amsterdam. Vrijdag 12 november presenteert ze het in Zaal 100, Amsterdam. Deze eerste single, met Björk-esque beats, haal je gratis op de site van label Beep! Beep!.

6. Luik - We're Both Determined
Utrechter Lukas Dikker is producer en gitarist in de bands Herrek en Johnny Cage. En schrijft zelf ook fraaie songs. Als Luik heeft hij met leden van Herrek en LPG zijn eerste ep opgenomen. Luik is volgende maand te zien op het Hollandse Nieuwe podium op Le Guess Who?.

7. Jay Minor & The Early Birds - So Many Ways
Jan Minnaardt transformeert als Jay Minor tot een begenadigde songwriter. De Zeeuw won met zijn eerste show in 2008 de Zeeuwse belofte én bandcoaching van Marien - Moss - Dorleijn. Met zijn hulp nam hij in Frans Hagenaars' Excelsior-studio een hele goede ep op die aan grote voorbeelden als Neil Young en Fionn Regan refereert.

8. Bright Young Lights - Amends
Hoppa daar slingeren ze de hele ep meteen gratis het net op! Zo zet je je muziek meteen in de etalage, denkt Bright Young Lights terecht. En het is het etaleren waard; de indierock van de Noord-Hollandse jongens.

9. Fire Walk With Us - IX
Zwaar heftige shoegaze hardcoreband uit Amsterdam. Het zestal heeft een nieuwe demo online en daarvan is dit de kortste en heftigste track. Op 3 november moet je in Winston zijn, waarna de groep de studio in duikt om de debuutplaat op te nemen.

10. Palloc - Forest
Het Utrechtse Zeal is al even geleden doorgestart als Palloc. Na de debuutplaat komen ze nu met een fraaie gratis ep vol dromerige indiepop. De ep A mad but perfect plan luister je en down je op Bandcamp.

11. El.Rod & Abstract - Picky
Funkhop is alive! Zoveel is na deze track wel duidelijk. De vrienden Roger Saro (FunX-presentator El.Rod) en Gestow Power (de van Jimy Woo en Dio bekende dj Abstract) hebben zich laten inspireren door Prince, James Brown, Róisín Murphy & Kanye West en dat gevat op debuutalbum Avant-garde. Picky is de eerste single.

12. Opium - Verschillen ft. Serrio B.A.A.Z. (prod. Rare Villains)
Mooie samenwerking: de productionele klasbakken van Rare Villains hebben drie beats gemaakt voor Opium (voormalig Ojawel) en op deze hoor je ook de Amsterdamse rapper Serrio B.A.A.Z.. Verschillen vind je op de acht tracks tellende EP O's Blok, die Hoofddorper Opium net uit heeft.

13. OJAJOH - Format mC
Nog een sterke collabo: OJAJOH?! = Fred (beatmaker/producer) & Kwasi (rapper/mc) uit Utrecht. Hiphop meets dubstep en op een aantal tracks doet J.A.E ook mee. Op 10-10-10 kwam het tweede album Format mC uit, die je op de eigen site gratis downt en waarvan je hier de sterke titeltrack hoort.

14. Kashmere Hakim - Grandparents House
De Marokkaanse songwriter maakt indruk met intieme optredens en een geëngageerd repertoire. De Amsterdammer is onder meer te zien tijdens de Popronde. Grandparents House staat op zijn recent verschenen The Hillsinger EP, die in zijn geheel de moeite waard is.

15. We Be Naked - You Must Be Art
We Be Naked dook in 2008 op en deed al drie tours in Engeland. Met Bas - Pfaff - Jacobs op gitaar en ex-Alamo Race Track drummer Guy Bours hebben ze het debuutalbum af. You Must Be Art komt 1 november uit bij Dying Giraffe en wordt donderdag 28 oktober gepresenteerd in Paradiso.

16. Antillectual - Kraken Gaat Door!
Nederlands hardst werkende punkband tourt al jaren de globe over. Antillectual uit Nijmegen deed onder meer al drie Amerikaanse tours (jazeker mensen; dat kun je op DIY- en punkwijze dus helemaal zelf regelen) en de nieuwste plaat komt 1 november uit op liefst 10 (!) verschillende labels. Met dit actuele nummer eren ze hun wortels.

17. Black-Bone - Girl's Best Friend
Eindhoven rockcity is ook op deze sampler present en wel in de vorm van het jonge powertrio Black-Bone. Invloeden zijn AC/DC, Led Zeppelin en Hellacopters en zelf noemen ze het 'no bullshit rock 'n roll'. De debuut-EP moet begin januari 2011 uitkomen.

18. The Medics - City
The Medics is een Utrechtse band, die springerig wave-rockt en dit najaar drie gratis singles uitbrengt. Deze eerste gaat vergezeld van een clip en remixen door Krach en Jesus & The Christians. Dat alles moet in 2011 uitmonden in het debuutalbum.

19. AstroPoser - Lois
AstroPoser is de jonge producer Robert van der Heijden, die al sinds zijn dertiende bezig is en na hardcore gabber nu helemaal into dubstep is. AstroPoser heeft voor deze sampler een rustige dubstep-tune uitgekozen. Je kunt hem eind volgende maand live zien op het Hollandse Nieuwe podium op Le Guess Who?.

20. Bas Amro - Le Huitième Arrondissement
Bas Amro is een veelbelovende jonge dance-producer uit Enschede en nu Haarlem, die ook al vanaf zijn twaalfde actief is. Als 19-jarige heeft hij al wat releases op zijn naam op diverse labels. Le Huitième Arrondissement komt deze maand uit op Wolfskuil Records, het label van Darko Esser.

21. Dead Neanderthals - Fire From The Sky
Dead Neanderthals is een sax/drum-duo uit Nijmegen met wortels in Do Not Run We Are Your Friends en DungeönHammer. Het duo is pas een half jaar actief en de eerste full length (in eigen beheer) wordt nu opnieuw uitgebracht als 7" door het Amerikaanse Bat Shit vinyl label. Aan een live-set en twee splits wordt gewerkt.

Bonustrack: Statik Music & Killing Skills - Geen Doekoe ft. Tastic & Kleine Jay
De extra vette uitsmijter komt ditmaal van de producerscollectieven Statik Music & Killing Skills. De eerste doet onder de naam Statik Does The Collabo meerdere projecten. Voor de aftrap werken ze met Killing Skills en twee van de heetste rappers van het moment: Tastic uit Alphen a/d Rijn en Kleine Jay uit Den Bosch.

Beluister nu een maand lang het twaalfde deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een info en/of een downloadlink naar 3VOOR12@gmail.com.