Sticks: "Fakkelteitgroep loopt precies volgens plan"

Tweede sampler bomvol samenwerkingen en nieuw talent

Ingmar Griffioen ,

Fakkelteitgroep lijkt een alsmaar uitdijend platform met naast ervaren brigadiers Rico, Sticks, Typhoon en Zo Moeilijk steeds meer ruimte voor hiphop-talent. Sticks: "Dit is precies wat de bedoeling was: toffe muziek uitbrengen met een groep eigengereide mensen." Vanaf morgen te horen op de Luisterpaal.

Tweede sampler bomvol samenwerkingen en nieuw talent

Fakkelteitgroep lijkt een alsmaar uitdijend platform met naast ervaren brigadiers Rico, Sticks, Typhoon en Zo Moeilijk steeds meer ruimte voor hiphop-talent. Sticks stemt in: "Dit is precies wat de bedoeling was: toffe muziek uitbrengen met een groep mensen die allemaal eigengereid bezig zijn." Op 2 november komt de tweede Fakkelteitgroep-verzamelaar uit. Het album is nu te horen op de Luisterpaal.

Het gaat precies volgens plan, vertelt Sticks aan de telefoon. "De Fakkelteitgroep is trouwens wel ondergeschikt aan de mensen die er op zitten. Ik merk veel energie bij de jongens. Ze zien dat het vruchten afwerpt om geconcentreerd bezig te zijn met hun muziek. Ik zie veel talent om me heen en als we dat met Fakkelteitgroep kunnen stimuleren, is dat mooi. Maar ze doen het wél zelf, het is hun muziek die je hoort en geen Sticks presenteert."

Artiesten als het Tilburgse Boef en de Gelogeerde Aap en producer Henning horen echt bij het Zwolse collectief vanwege hun muzikale kunnen en niet omdat Sticks les aan ze gaf aan de Rockacademie, zo benadrukt hij. "Dat is toeval. Er is veel talent, maar het moet ook op het persoonlijke vlak kloppen. Niet iedereen heeft ook de werklust en de focus, de juiste instelling die erbij hoort."

Andere youngsters die opvallen op de nieuwe sampler zijn Kabel (het broertje van Rosco van Zo Moeilijk) en Freez, waarmee Sticks net de video van Kaapstad losliet. "Hij is ook iemand die al tijden met ons hangt en nu naar buiten komt." Kaapstad laat zien hoe snel het bij de Fakkelteitgroep (FTG) kan gaan. "Hij werkt al jaren met A.R.T.. Toen we een keer samen in de studio bij Ali (A.R.T., IG.) zaten hebben we die track in één keer gemaakt. Ali was ondertussen met de beat bezig en vormgever Herb Alfonso heeft meteen een clip geschoten."

Jongens die bij de FTG zitten, komen niet automatisch ook bij moederlabel TopNotch terecht, maar het lijkt wel een goed opstapje. Sticks houdt wat slagen om de arm: "Het is in principe niet per se het geval. Maar zonder Kees (TopNotch-baas Kees de Koning, IG) zou dit allemaal niet uitgevoerd kunnen worden. Hij voorziet ons van goede adviezen en een duw in de rug. Hij is ook bij het uitbrengen van Fakkelteitgroep Volume 2 betrokken, maar het blog doen we wel zelf. Als Boef en de Gelogeerde Aap bij FTG komt, dan is het met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat ze ook op TopNotch komen. En anders is het altijd nog FTG-endorsed." Sticks ziet liever dat releases via TopNotch lopen. "Simpelweg omdat zij de ervaring hebben om te zorgen dat het goed komt."

Op Fakkelteitgroep Volume 2 zien we ook Dries Bijlsma (die Typhoon's Tussen Licht En Lucht grotendeels produceerde) en allerlei samenwerkingen met de jongens van Zo Moeilijk (Rosco, Nikes en Nosa). Sticks is fan van de Nijmeegse groep, die 25 februari met het tweede album komt. "De release is in Doornroosje en het is een hele toffe plaat geworden. Dat is het mooiste aan FTG: dat iedereen echt een eigen identiteit heeft, een sterk eigen geluid." Bijna idereen die op de sampler te horen is hoort bij de FTG. "Behalve Duvel en Akwasi die natuurlijk met ROTTZ en Nebulon hun eigen movements hebben. Het zijn wel mensen die gewaardeerd worden, ook omdat het mc's zijn die niet de gebaande paden plattreden."

Fakkelteitgroep Volume 2 staat nu op de Luisterpaal