Albums Rico en Kubus en Stick-N-Duuv op komst

Rico: "Als het plaatje compleet is, gaan we knallen"

Ingmar Griffioen ,

Het gerucht ging al sinds 2006 rond en het gaat er echt van komen: een solo-album van Ricardo McDougal, beter bekend als Rico of Phreako Rico. Hoewel de Zwolse rapper zelf niet van een solo-debuut wil spreken: "Het wordt een Rico en Kubus plaat." Op Fakkelteitgroep Volume 2 hoor je een voorproefje evenals een voorbode van een album van Stick-N-Duuv met beats van Henning.

Rico: "Als het plaatje compleet is, gaan we knallen"

Het gerucht ging al sinds 2006 rond en het gaat er echt van komen: een solo-album van Ricardo McDougal, beter bekend als Rico of Phreako Rico. Hoewel de Zwolse rapper zelf niet van een solo-debuut wil spreken: "Het wordt een Rico en Kubus plaat, met alleen beats van Kubus." Op Fakkelteitgroep Volume 2 hoor je het voorproefje Klaar. En zo blijkt de track LOS weer een voorbode van een album van Stick-N-Duuv met beats van Henning.

Rico brengt nu veel tijd door in de studio van Kubus, maar is al veel langer eigen tracks aan het bouwen. "De laatste maanden heeft het een sneltreinvaart gekregen. Ik heb het expres niet aan de grote klok gehangen, anders worden de verwachtingen zo hoog bij het publiek." Die verwachtingen waren er toch al sinds 2006? Rico: "Haha dat heb ik ook op Wikipedia gelezen. Ik schijn het toch gezegd te hebben."

Om dan serieus te vervolgen: "Ik ben altijd heel erg druk geweest met groepsdingen als Opgezwolle en Fakkelbrigade en projecten als Muppetstuff met Typhoon. Ik heb nooit de drang gehad om een solo-album te maken, maar op een gegeven moment is het wel gaan kriebelen." Collega-rappers vroegen Rico er ook naar. "Het is niet dat ik mezelf niet goed genoeg vond, maar als je het gevoel niet hebt, dan gebeurt er ook niks."

Inmiddels heeft Rico dat gevoel wel te pakken. "Als je eenmaal bezig bent voelt het ook goed, ook om de vrijheid te hebben met z'n tweeën. We zijn nu veel aan het opnemen en als het plaatje compleet is, gaan we knallen. We hebben al veel tracks, maar qua titels nog niks." Qua features valt er volgens Rico nog niet veel te zeggen. Wel over de aard van het album dat niet puur hiphop wordt. "Wel hiphop, maar het gaat ook heel breed worden. Een indicatie voor een releasedatum wil hij nog niet geven. "Ik geef mezelf nog een jaar de tijd. Eind 2011 moet in ieder geval haalbaar zijn."

Een dergelijke streefdatum geldt ook voor het eerste Stick-N-Duuv album, een samenwerking van Fakkelbrigade-collega Sticks met het Rotterdamse ROTTZ-opperhoofd Duvel op beats van de jonge producer Henning. Twee nummers van Stick-N-Duuv waren al te horen op de eerste ROTTZ-verzamelaar, eentje op Alledaagse Waanzin van Sticks & A.R.T. en voor Smaakmaker verscheen begin juni ook een clip. "We brengen af en toe tracks naar buiten. Henning gaat al die beats doen."

Voorlopig is een albumrelease nog niet aan de orde, verzekert Sticks. "We gaan nu eerst toffe tracks bouwen, maar we hebben er veel zin in. Een ROTTZ/Fakkelteitgroep/TopNotch/Universal release; het wordt steeds ingewikkelder. Maar als we daar uit kunnen komen, dan staat niets een Stick-N-Duuv album in de weg. De intentie is er zeker en de track LOS is daar een uitvloeisel van." Eerst heeft Fakkelteitgroep andere prioriteiten: "Met Zo Moeilijk, Boef en Rico is er genoeg op komst. En ROTTZ heeft vast ook nog wel releases, dus het moet goed ingepland worden."

Fakkelteitgroep Volume 2 komt op 2 november uit en is nu al te beluisteren op de Luisterpaal. De Fakkelteitgroep, Boef en de Gelogeerde Aap en ook de ROTTZ-stal behoren tot de uitgebreide line-up van het hiphopfestival Definitie Van Dopeheid 17, zondag 31 oktober in 013, Tilburg. Meer info op 3VOOR12/Tilburg.