Zingen in de kerk van De Jeugd van Tegenwoordig Zingen in de kerk van De Jeugd van Tegenwoordig

"Soms is één stukje zang beter dan een hele plaat aan ritmisch geouwehoer"

, Sander Kerkhof

Zingen in de kerk van De Jeugd van Tegenwoordig

"Soms is één stukje zang beter dan een hele plaat aan ritmisch geouwehoer"

Sander Kerkhof ,

Op hun album De lachende derde komt De Jeugd van Tegenwoordig bij vlagen serieus uit de hoek. En er wordt door iedereen gezongen. "We zijn ouder geworden, maar misschien ook niet."

"Soms is één stukje zang beter dan een hele plaat aan ritmisch geouwehoer"

Op hun album De Lachende Derde komt De Jeugd van Tegenwoordig bij vlagen serieus uit de hoek. En er wordt door iedereen gezongen. "We zijn ouder geworden, maar misschien ook niet."

"Ik ben veranderd, je boy is gegroeid." De Lachende Derde, het toepasselijke getitelde derde album van De Jeugd van Tegenwoordig begint met Zo Volwassen, Zo Beleefd. Waarin Faberyayo, Willie Wartaal en Vieze Fur op een slepende beat van producer Bas Bron, a.k.a. De Neger Des Heils beterschap beloven. Niet meer tot vijf uur in de club, niet al het geld meer uitgeven aan drugs en drank.

Vijf jaar na monsterhit Watskeburt?! zeggen ze dat ze zijn veranderd. Gelukkig wordt het tegendeel meteen bewezen in het daaropvolgende Sexy Beesten, waarin het niveau van de wat onderontwikkelde Nederlandse seksrap op speelse manier wordt opgekrikt. Toch komt de Jeugd op De Lachende Derde bij vlagen serieus uit de hoek. De rest van de teksten gaat als vanouds vooral over drugs, drank en seks. Soms plat als een dubbeltje, maar steeds vaker op mooie subtiele wijze. "We zijn ouder geworden, maar misschien ook niet. We weten in ieder geval dat het onderwerp speelt als je met een derde album komt." zegt Vieze Fur.

Op ‘Sterrenstof’, de toch wel weer geniale eerste single van De Lachende Derde, rapt Willie Wartaal voor het eerst over zijn jeugd. Zoals altijd met een lach op zijn gezicht, maar nu met serieuze ondertoon. Over het lot van een kind met drugsverslaafde moeder. "Zoet als een sappie, ballin’, ook al was mijn moeder altijd wappie.’ Hij is trots op zijn teksten. "Ik vertel iets meer over mezelf, ik kom wat persoonlijker. Dat is echt, dat is wat vroeger gaande was in mijn leven. Als je die zin weet dan snap je andere dingen die ik verder op het album zeg misschien ook makkelijker. Dan leer je me kennen op een dope manier." Bas Bron vult Wartaal aan: "Hij vertelt bijvoorbeeld over zichzelf dat hij dik is." De reactie van Wartaal: "Snap je? Iets wat mensen niet weten, maar wat ik wel graag naar buiten wil hebben." Bas Bron: "En passant vertelt hij ook nog even dat wij drie alcoholisten zijn."

De Jeugd anno 2010: Faberyayo, de wandelende hiphop-encyclopedie rapt liefdevol over champagne en oesters eten met zijn vriendin, het mokka prinsesje. Bas Bron verbouwde zijn thuisstudio tot kinderkamer. Met dat internetbankieren van Willie Wartaal gaat het echt steeds beter. En kunstenaar Vieze Fur wil eigenlijk het liefst alleen nog maar zingen. Er wordt sowieso door iedereen uitbundig gezongen op De Lachende Derde, vooral met stemvervormers als vocoder en autotune. Volgens Bron voelde Vieze Fur zich tijdens de opnames van het album een acteur in een musicalfilm. "Op ieder moment dat het kon hoorde hij strijkers opzwellen en barstte uit in gezang." Faberyayo zingt een voorbeeld: "Bas Bron, is er nog melk in huis. Bas Bron, ik wil mellek. M.E.L.K. Melk!" Willie Wartaal: "Zingen voelt gewoon lekker. Vooral in de badkamer, waar extra galm is. Soms wil je dat evenaren op een cd-tje." Faberyayo: "Soms wordt één stukje zang ook beter dan een hele plaat aan ritmisch geouwehoer."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12