Lady Aida hoopt op laatste kunstje in Lowlands Bravo Lady Aida hoopt op laatste kunstje in Lowlands Bravo

Eindhovense jubilaris opent voor helden Underworld

, Atze de Vrieze

Lady Aida hoopt op laatste kunstje in Lowlands Bravo

Eindhovense jubilaris opent voor helden Underworld

Atze de Vrieze ,

DJ Lady Aida, veteraan der veteranen, viert haar 25-jarig jubileum met een tour door het land, met als persoonlijk hoogtepuntje de support van Underworld op STRP.

Eindhovense jubilaris opent voor helden Underworld

52 is ze, in februari 53. Lady Aida, ze noemt zichzelf de veteraan der veteranen in de Nederlandse dancewereld. Ze begon haar loopbaan in 1985 in het Eindhovense café Sands, maar groeide uit tot een van de pioniers in de Nederlandse technowereld. Dit jaar viert ze haar 25-jarig jubileum met een tour door het land. Het is ook stiekem een soort afscheidsfeestje. “Ik wil in elke club nog een keer langs. Straks wordt er 200 miljoen bezuinigd, dus nu die clubs me nog kunnen betalen neem ik het er nog even van. Daarna beschouw ik cluboptredens als een afgesloten hoofdstuk. De tour duurt een jaar, omdat ik niet meer elke week drie keer wil optreden. Twee avonden in de maand is genoeg.” Ze hoopt op een plek op Lowlands 2011. “De tour moet ergens eindigen, laat het in de Bravo zijn.”

Lowlands was een schakelpunt in de carrière van Lady Aida. Ze stond er tot nu toe zes keer, voor het eerst in 1994, toen dance op alternatieve popfestivals nog absoluut niet gewoon was. Aida draaide tijdens haar eerste editie met Steve Green, destijds dj van de Amsterdamse club Mazzo. “Ik stond daar peuken te schijten, ik had nog nooit in zo’n grote tent gedraaid. We stonden in de tent van het Megadog circus, een concept uit Engeland dat voor het eerst de cross-over zocht. Voor ons speelde Underworld, die toen nog lang niet zo groot waren. We hadden alleen maar rockers tegenover ons, maar met de plaat Circus Bells van Robert Armani kregen we de tent op zijn kop.”

Underworld is nadien als een rode draad door Aida’s leven blijven lopen. Begin jaren negentig ging Aida eens in de twee maanden op bezoek bij vriendin Martje Cremers (tegenwoordig boeker van o.a. Dave Clarke). “Dan gingen we voetbal kijken bij West Ham United en platen kopen bij Fat Cat Records. Daar kwamen ook Richard D James en Andy C over de vloer en ook Darren Emerson van Underworld. Via hem heb ik Karl Hyde ontmoet.” In de loop der jaren schuurde Aida als een volleerde fangirl steeds voorzichtig tegen Underworld aan. Als blogger Rebelbass bij 3VOOR12 maakte ze bij elk nieuw album een Underworld megamix, en 19 november tijdens het STRP festival in Eindhoven zal ze draaien voor en na de show. “Die gig moest natuurlijk in mijn tour”, zegt ze. “Underworld speelt in mijn stad, daar moet ik natuurlijk bij zijn. Ze hebben me hoogstpersoonlijk toestemming gegeven, en daar ben ik heel blij mee.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12