Idiot Wind speelt stoïcijns tegen het gekakel in Idiot Wind speelt stoïcijns tegen het gekakel in

Zweedse singer-songwriter is goede opwarmer voor The Tallest Man On Earth

, Tekst Marc van der Laan, foto's Jorg Roosma

Idiot Wind speelt stoïcijns tegen het gekakel in

Zweedse singer-songwriter is goede opwarmer voor The Tallest Man On Earth

Tekst Marc van der Laan, foto's Jorg Roosma ,

Bij de garderobe van Tivoli worden flyers uitgedeeld waarin de bezoekers wordt gevraagd om stil te zijn tijdens de optredens. Een respectvol verzoek, dat bij Idiot Wind helaas niet door iedereen wordt ingewilligd. Idiot Wind laat zich er gelukkig niet door afleiden en speelt stoïcijns een korte set voor hen die wel willen luisteren.

Zweedse singer-songwriter is goede opwarmer voor The Tallest Man On Earth

Bij de garderobe van Tivoli Oudegracht worden flyers uitgedeeld waarin de bezoekers wordt gevraagd om stil te zijn tijdens de optredens van die avond. Een respectvol verzoek dat tijdens het optreden van Idiot Wind helaas niet door iedereen wordt ingewilligd. Idiot Wind laat zich er gelukkig niet door afleiden en speelt stoïcijns een korte set voor hen die wel willen luisteren.

GEZIEN:
Idiot Wind, Tivoli Oudegracht, Le Guess Who?, 28-11-2010

MUZIEK:
Na eerder onder de namen Jaw Lesson en Hajen muziek te hebben gemaakt heeft de Zweedse singer-songwriter Amanda Bergman zich nu naar een nummer van Dylan vernoemd: Idiot Wind. Ze speelt trage, uitgesponnen nummers op de piano en heeft daarin wel wat weg van Cat Power. Haar debuut-ep is deze maand verschenen.

PLUS:
Bergman schrijft gewoon hele mooie, gedragen nummers die meerwaarde krijgen door de zang. De sterke, hese stem en de souplesse waarmee ze zingt geven de pianoballades een warm en soulvol gevoel. Haar guitige verschijning en de conversatie in het Zweeds met de geluidsman zijn ontwapenend. Ze laat zich niet van de wijs brengen door de praters achter in Tivoli Oudegracht, maar probeert hen die wel vol aandacht zijn te overtuigen. En dat lukt!

MIN:
Amanda Bergman is de vriendin van Kristian Matsson die we beter kennen als The Tallest Man On Earth. Tijdens deze hele tournee is ze zijn voorprogramma en zo ook vanavond. Op basis van wat ze heeft laten horen, kan ze dat makkelijk aan. Zonder hetzelfde te zijn passen de twee ook muzikaal goed bij elkaar. Toch hebben ze het zich daarmee niet makkelijk gemaakt. De sterstatus die Matsson het laatste jaar heeft bereikt, trekt een deels nieuw publiek aan dat alleen maar voor hem komt. Leuk voor Matsson maar lastiger voor degene die dan zijn voorprogramma is. Omdat de piano een statisch instrument is, gebeurt er op het podium ook nog eens weinig dat op een andere manier ook de aandacht kan trekken van de achterste helft van Tivoli.

CONCLUSIE:
Amanda Bergman heeft al wat pseudoniemen versleten maar als Idiot Wind zou ze wel eens een groter publiek kunnen bereiken. Een tour met The Tallest Man On Earth helpt daar natuurlijk bij maar op basis van de korte set die ze vanavond speelde is ze dat zeker waard. De combinatie met het optreden van The Tallest Man On Earth daarna, was erg mooi. Jammer dat niet alle bezoekers dat wilden ontdekken.

CIJFER:
8

Alles over Le Guess Who? op de speciale festivalsite.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12