Gekortwiekt Saroos dompelt Le Guess Who? in warm elektronisch bad Gekortwiekt Saroos dompelt Le Guess Who? in warm elektronisch bad

Samenwerkingsverband indietronic-veteranen is een blijvertje

, Tekst Bob Nijenhuis, foto's Juri Hiensch

Gekortwiekt Saroos dompelt Le Guess Who? in warm elektronisch bad

Samenwerkingsverband indietronic-veteranen is een blijvertje

Tekst Bob Nijenhuis, foto's Juri Hiensch ,

Saroos is een samenwerkingsverband van bassist Max Punktezahl (The Notwist) en knoppendraaier Florian Zimmer (ex-Lali Puna). Deze veteranen uit de Duitse indietronic-scene omschrijven hun muziek als een gelijkwaardige mix van krautrock, musique concrète, post-rock and no wave.

Samenwerkingsverband indietronic-veteranen is een blijvertje

Saroos is een samenwerkingsverband van bassist Max Punktezahl (The Notwist) en knoppendraaier Florian Zimmer (ex-Lali Puna). Deze veteranen uit de Duitse indietronic-scene omschrijven hun muziek als een gelijkwaardige mix van krautrock, musique concrète, post-rock and no wave. Daar kunnen met een gerust hart dub en hiphop aan toe worden gevoegd.

GEZIEN:
Saroos, Le Guess Who?, EKKO, 27-11-2010

MUZIEK:
Uiteraard liggen de vergelijkingen met The Notwist en Lali Puna voor de hand, maar Saroos laat zich nog beter omschrijven als een prikkelende mix van Kruder & Dorfmeister en onze eigen Junkie XL. Maar waar Tom Holkenborg zich met zijn in-your-face benadering rechtstreeks op de solar plexus richt, laten Punktezahl en Zimmer de luisteraar liever wentelen in een zacht pulserend en warm knisperend elektronisch bad.

PLUS:
Het optreden van deze oudgedienden is een afwisselende staalkaart van hun kunnen, waarbij de dansbare tracks stuivertje wisselen met meer luister-georiënteerde elektronica. Als het tempo omhoog gaat, weet Saroos een onweerstaanbare groove te creëren. Dit pakt vooral goed uit bij Fog People (het beste nummer van hun pas verschenen CD See Me Not) en Yukoma. Dit laatste nummer komt live een stuk beter uit de verf dan op de plaat, en sleept de zaal onbarmhartig mee naar een zalige climax.

MIN:
Max Punktezahl legt haarfijn de vinger op de zere plek, als hij vertelt dat Saroos voor het eerst in een tweemansbezetting speelt. Drummer Christoph Brandner (Lali Puna) bleek het te druk te hebben met allerlei zijprojecten, waardoor hij uit de band werd gezet. Vooral wanneer Punktezahl zijn basgitaar in de hoek zet en zich aan de knoppen waagt, blijkt dat een gemis te zijn. Een derde bandlid zou dit ontbrekende menselijke element op kunnen vangen, en daarmee Saroos transformeren tot de perfecte ‘Man Machine’.

CONCLUSIE:
Ondanks het feit dat Saroos in een gekortwiekte samenstelling het podium betreedt, wordt duidelijk dat dit samenwerkingsverband vele mogelijkheden biedt. Met één of twee zorgvuldig gekozen bandleden erbij zouden alle ingrediënten aanwezig moeten zijn om binnen afzienbare tijd een flinke stap voorwaarts te kunnen maken.

CIJFER:
7

Bekijk ook Saroos in sessie op de Neude flat:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12