Dertiende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal Dertiende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal

19 verse talenten van eigen bodem

, Ingmar Griffioen

Dertiende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal

19 verse talenten van eigen bodem

Ingmar Griffioen ,

Onder het motto 'alle negentien lekker vet!' trekken wij weer een tonnetje verse maatjes voor je open, ook geïnspireerd door het deelnemersveld van de Popronde en de Grote Prijs van Nederland. De dertiende Hollandse Nieuwe sampler bevat negentien kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen.

19 verse talenten van eigen bodem

Onder het motto 'alle negentien lekker vet!' trekken wij weer een tonnetje verse maatjes voor je open. Deze editie is deels geïnspireerd door acts die we tijdens de Popronde aan het werk zagen en het deelnemersveld van de Grote Prijs van Nederland. De dertiende Hollandse Nieuwe sampler bevat negentien kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives en verrassingen, nog in demofase of al vet geproduceerd.

Beluister nu een maand lang het dertiende deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.
En check ook het Hollandse Nieuwe podium op Le Guess Who?, donderdag 25-11 i.s.m. Club 3VOOR12/Utrecht in dB's.

1. Birth Of Joy - Make Things Happen
Het debuutalbum van Birth Of Joy verscheen ongemerkt al in mei. Tijdens het Popronde-seizoen liet de pyschedelische bluesy rockband uit Enschede, Zieuwent en Leiden met de sterke frontman Kevin Stunnenberg een onuitwisbare indruk achter. Met een performance ergens tussen Shaking Godspeed en DeWolff in, en een ook aan MC5 en The Doors schatplichtige sound, mag de publieksfavoriet dan ook niet ontbreken op deze sampler.

2. Happy Camper - Born With A Bothered Mind
Happy Camper is Job Roggeveen, geboren met een getroubleerde geest en vooral bekend als toetsenist van El Pino and The Volunteers. Hij werkt aan een debuutalbum met gastvocalisten en -muzikanten als Odilo Girod, Leine, Kyteman, David Pino, Janne Schra en Tim knol. En Bouke Zoete van The Kevin Costners die deze eerste single inzingt. Excelsior wil het debuut van Happy Camper in januari uitbrengen en op 15 januari zie je de revue-show op het 3VOOR12 podium op Noorderslag.

3. The Bohemes - Up The Modern World
Ook het gretige The Bohemes viel op tijdens de Popronde. Je zou het jonge Haagse kwartet kunnen typeren als de harder rammelende Libertines. Up The Modern World verscheen eerder op single en staat op het album To The Ears Of The Night dat "ergens in de komende maand(en) uit zal komen". En ze zijn rock 'n roll: op weg naar de Popronde Eindhoven reden ze de auto in de prak.

4. Sillo - Werknemer Van De Maand

Hiphop wordt natuurlijk door heel Nederland gemaakt, zo ook in Almelo. Uit de Twentse stad komt deze harde HN-hiphoptrack van de maand. Sillo laat al sinds 1998 van zich horen en heeft nu zijn debuutalbum af. Werknemer Van De Maand wordt vrijdag 10 december gepresenteerd in Metropool, Hengelo.

5. Aisha - 5 Stappen Voor (Prod. By Dropspin)
Dat Aisha als dochter van Jetty Weels (Mai Tai) al jong wist dat ze zangeres wilde worden, is niet zo gek. Vergeet die referentie, Aisha toont zich wereldwijs in Nederlandstalige R&B en dancehall-tracks met zanglijnen als de vrouwelijke Eek-a-Mouse. Ze legt op haar eerste ep I Am Aisha meteen uit waarom ze als vrouw van 2010 kerels vijf stappen voor is. Aisha staat ook op Noorderslag 2011.

6. AlteRego & Baldylox - Bag Of Bangers
De Amsterdamse hiphop-act AlteRego & Baldylox dropte onlangs de gratis ep Bag Of Bangers en de titeltrack laat goed horen dat ze zich niet tot hiphop beperken. Waarom de melange van electro, dub en hiphopsamples in een 'brown paper bag' verpakt zat, is onduidelijk, maar bangen doet het zeker. De ep is ook gratis te downen.

7. Munchi - La Brasilena Ta Montao
Munchi heeft net een ep met electro-dancehall en dubstep uitgebracht op het gespecialiseerde label T&A. De jonge Dominicaanse producer uit Rotterdam heeft echter meer pijlen op zijn boog. Hij is ook zeer actief met Moombathon, een mix van Reggaeton en Dutch House. Deze track is tevens beïnvloed door genres als Baile Funk, Cumbia, Samba en Baltimore Club. Op Soundcloud vind je als gratis promo zeven Moombathon-tracks van zijn hand.

8. Port Of Call - The Open Sea
De Rijnsburgse songwriter Pieter van Vliet gaat door het muzikale leven als Port Of Call. Op zijn onlangs gepresenteerde debuut-ep For Those Who Mutter komt hij donker melancholisch uit de hoek, geïnspireerd door Neutral Milk Hotel, Neil Young en Arcade Fire. Gratis te downloaden en aanbevolen.

9. The Jacobites - So Long
Britse popmuziek uit Nijmegen noemen ze het zelf terecht. The Jacobites is vernoemd naar een oude politieke groepering in de UK. Zaterdag 27 november releasen ze debuut-ep So Long in Merleyn, tijdens de Club3VOOR12 Arnhem-Nijmegen met Annasaid.

10. Colossa - Darling, I Want You
Catchy stonerpop uit Utrecht en Limburg van Colossa, inmiddels opgepikt door Goomah Music en 3FM Serious Talent. Debuutplaat Born to Make a Sound moet in januari uitkomen via Goomah/Excelsior/V2 en in december hebben ze vast een mooi clubtourtje als opener voor The Mad Trist staan.

11. Geiser - System
Dead Man Running is no more, Geiser is de new heavy deal uit Gelderland. Exit psych-stoner, enter noiserock à la The Melvins en Shellac. Post cock-noise noemen de Nijmegenaren het zelf. Wij worden er erg blij van en zeggen: 26 november openen ze voor A Place To Bury Strangers in Doornroosje!

12. Plastic Halo - Count Me Out
Goodmorning Tuesday, het alweer vierde album van Plastic Halo, is net uit en moet de Zwolse band een zetje gaan geven. Dat kan, want Count Me Out is slechts een van de catchy poprocksongs met Britse inslag op het schijfje.

13. The Cohens - A Simple Plan
De Gelderse Daily Bread? Niet helemaal, maar The Cohens is wel een aanstormend orgelrockend trio, zo zagen we op de Popronde. Ze wonnen in 2008 de Roos van Nijmegen, brachten vorig jaar de eerste ep uit en spelen veel.

14. Aestrid - S.O.E.S.T.
Aestrid was jaren terug al een hele grote belofte, daarna werd het even stil. Maar de Soester songwriter Bo Menning is van de zomer in Londen geweest om de tweede plaat te laten mixen door Marco Migliari (New Order, Massive Attack, Sigur Ros, Peter Gabriel). De track S.O.E.S.T. (Sinking Our Esteem in a Silent Town) en die hele plaat zijn prachtig en Aestrid is helemaal terug als belofte. The Echo Resistance moet begin 2011 uitkomen.

15. De Tuinen - Stormvloed
Dachten we daar even op de eerste Nederlandse witchhouse-act te stuiten. Maar nee, het Zeeuwse De Tuinen (Koen van Bommel) staat dan wel op de Haunted Cassette Tapes sampler (i.h.k.v. #LGW10), maar moeten we toch meer in de ruisende ambient/drones en noise-hoek zoeken.

16. Battery People - Floating World
Het Amsterdamse dubstep/electronica-duo Battery People verrast met een strak geproduceerde debuut-ep. Floating World ('tussen dromen en dansvloer') komt vandaag digitaal uit via het label Sound Camp op o.a. iTunes en Beatport.

17. Daniel Zuur ft. Florian Wolff - Corridor
Daniel Zuur viel ons recent live op tijdens de Museumnacht in Utrecht en haalde ook de semifinale van de Grote Prijs van Nederland met diepe, melancholische techno. Live wordt hij vaak begeleid door songwriter Florian Wolff op stemband en basgitaar. Corridor is onderdeel van Zuurs debuut: een vier tracks tellende digitale release op All Is One Records.

18. Egbert - Open
Egbert reikte verder, want hij staat 11 december in de GP-finale voor Dance/Producers in de Melkweg. Secret Cinema ontdekte de Zuid-Hollandse techno-producer op MySpace. Zijn muziek kwam vervolgens uit via het label van Michel de Hey en Cocoon Records en belandde in de platentassen van internationale helden als Richie Hawtin en Sven Väth.

Bonustrack: Dazzled Kid - Yes No Maybe

Natuurlijk ken je Dazzled Kid inmiddels en weet je dat Tjeerd Bomhof al wat theatershows deed en op Noorderslag 2011 staat. Niks te vroeg voor een voorproefje van zijn album lijkt ons. Begin volgend jaar moet het uitkomen en voor maart heeft Tjeerd al een mooie tour staan (met 3VOOR12 Selecteert-act Houses als opener).

Beluister nu een maand lang het dertiende deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een info en/of een downloadlink naar 3VOOR12@gmail.com.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12