Beeld en Geluid opent POPstudio Beeld en Geluid opent POPstudio

Legendarische televisiefragmenten uit het archief verzameld in permanente tentoonstelling

, Sander Kerkhof

Beeld en Geluid opent POPstudio

Legendarische televisiefragmenten uit het archief verzameld in permanente tentoonstelling

Sander Kerkhof ,

Er wordt nog druk geschroefd en geboord, maar donderdagmiddag om vier uur moet het dan toch echt klaar zijn. De splinternieuwe POPstudio in het gebouw van Beeld en Geluid op het mediapark in Hilversum.

Legendarische televisiefragmenten uit het archief verzameld in permanente tentoonstelling

Er wordt nog druk geschroefd en geboord, maar donderdagmiddag om vier uur moet het dan toch echt klaar zijn. De splinternieuwe POPstudio in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum.

Op de schermen danst Penny de Jager, terwijl Iggy Pop stoeit met een kamerplant. De hoogtepunten van legendarische Nederlandse tv muziekprogramma’s als Moef ga-ga, AVRO’s Toppop, Van Oekels Discohoek, Countdown en 2 Meter Sessies zijn vanaf 27 november te zien in de gloednieuwe POPstudio in Beeld en Geluid in Hilversum. Popmuziek op de Nederlandse televisie staat centraal: de programma’s, de presentatoren en de artiesten.

Meer dan 850 clips zijn voor de permanente tentoonstelling verzameld in een videojukebox. De eerste is Peter Koelewijn uit 1961, de laatste die van John Legend bij Paul de Leeuw. Nederpop vormt het hart van de verzameling, maar ook vijftig spraakmakende videoclips (zoals Thriller van Michael Jackson), zijn opgenomen in de verzameling. Aan de collectie zullen in de toekomst steeds recente clips worden toegevoegd. De nostalgische tentoonstelling gaat ook een beetje over de teloorgang van pop op televisie, zegt Beeld en Geluid samensteller Bart van der Linden. “Wat hebben we nu nog over? Een minuut bij De Wereld Draait Door.” Van der Linden is drie maanden full time mee bezig geweest met het verzamelen van het materiaal. Zijn favoriete tv fragment is het optreden van Public Enemy bij VPRO Onrust. “Ik heb toen hiphop ontdekt.”

De tentoonstelling laat zien dat er bij Toppop altijd enorm lekker geknutseld is met decor en dat er vroeger behoorlijk wilde dingen werden bedacht om muziek op tv leuk te maken. De opnames van Sjef van Oekel’s Discoshow zijn legendarisch en Iggy Pop blijkt de echte voorloper van Kees van Hondt als hij met een kamerplant de AVRO studio onveilig maakt. En ander hoogtepunt: Kate Bush die uit een doodskist kruipt in het spookslot in de Efteling, terwijl ze Wuthering Heights zingt. Met dank aan de TROS.

Natuurlijk ontbreekt ook het een en ander. “Jimi Hendrix bij Fenklup in 1967 bijvoorbeeld, of oude afleveringen van VARA Wonderland. Maar we blijven zoeken. Af en toe komt er uit een kast bij een omroep nog prachtig materiaal tevoorschijn.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12