John Mayer speelt Pinkpop stoïcijns naar een hoogtepunt

Amerikaan laat 3FM-stage overlopen van liefde

Tekst Casper Sikkema, foto's Bart Notermans ,

Pinkpop is massaal uitgelopen om de held van alles wat vrouwelijk is toe te juichen. Wat zou John Mayer eigenlijk voelen bij zoveel adoratie? Misschien wel niks. Uit zijn liedjes gutst niet bepaald een stroom aan authentieke emoties, uit zijn muziek niet overdreven veel artiestieke ambities.

Amerikaan laat 3FM-stage overlopen van liefde

John Mayer zegt tussen zijn nummer door vrijwel niks. Soms kan er een 'thank you' vanaf, soms stemt hij gewoon even zijn gitaar. Het maakt niemand iets uit. Pinkpop is massaal uitgelopen om de held van alles wat vrouwelijk is toe te juichen.

CONCERT
John Mayer, 3FM-stage, zaterdag 29 mei 2010

MUZIEK
John Mayer heeft een hese, soulvolle stem. Daar zingt hij bluesgeoriënteerde liedjes mee die in Amerika vrijwel allemaal hits zijn. Getuige het meisjeslegioen bij het 3FM-stage is John Mayer ook hier te  lande een hit. Zijn liedjes waar echo's van Eric Clapton, Bon Jovi met een bluesobsessie en Mark Knopfler in doorklinken, blinken vooral uit in veilige gitaarvirtuositeit en net iets te grote metaforen. Vooral over de liefde, meestal voorgesteld als een oorlog bij het vallen van de zon. John Mayer is ook de man die zijn ex Jessica Simpson 'a sexual napalm' noemde.

PLUS
John Mayer verkocht al zeventien miljoen cd's alleen in Amerika, verzamelde zeven grammy's, en heeft een indrukwekkend lijstje blonde ex-vriendinnen (waaronder Jessica Simpson, Jennifer Aniston, en Cameron Diaz). Toch lijkt hij niet op de meeste vrouwenverslinders die wij kennen. John Mayer is namelijk verdomd rustig, onderkoeld bijna. De Amerikaan doet niet aan een grootse podiumpresentatie. De enige keer dat hij iets van beleving toont is wanneer hij aan het einde van de show een gitaarsolo achter zijn rug speelt en daarna vanaf de podiumvloer zijn gitaar tot grote hoogtes brengt. Met een sobere podiumpresentatie, een gezichtsloze (maar steengoede) band en zonder hits als Daughters  kost het John Mayer geen enkele moeite het veld mee te krijgen. Naast ons viel zelfs een meisjes flauw.

MIN
De cameraman kan er geen genoeg van krijgen. Steeds vind hij wel weer een meisje dat volkomen euforisch meezingt, bij voorkeur op de schouders van haar vriend. Ook vaak te zien: mensen die een hartje maken met hun handen, meisjes die bijna moeten huilen van geluk en John Mayer zonder enige uitdrukking op zijn gezicht. Wat zou John Mayer eigenlijk voelen bij zoveel adoratie? Misschien wel niks. Uit zijn liedjes gutst niet bepaald een stroom aan authentieke emoties, uit zijn muziek niet overdreven veel artiestieke ambities. John Mayer kan gitaar spelen, verrekt goed zelfs, maar dat kan Mark Knopfler ook.

CONCLUSIE
Eigenlijk zou John Mayer een soort Dave Matthews Band moeten zijn. Groot in Amerika, maar te Amerikaans om ooit echt succesvol te zijn in Europa. Er is echter een groot verschil: John Mayer is lekker, heeft een hese stem en zingt keurige radiovriendelijke liedjes over de liefde. Waarschijnlijk zien we John Mayer in de toekomst nog wel terug. Op Mainstage, voor een zee gelukkige vrouwen.   

CIJFER
5,5

Meer John Mayer op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/John-Mayer.html