Everything Everything kan de hype niet waarmaken Everything Everything kan de hype niet waarmaken

Nieuwe band verdrinkt in moeilijkdoenerij

, Tekst Fiona Fortuin, foto's Bart Notermans

Everything Everything kan de hype niet waarmaken

Nieuwe band verdrinkt in moeilijkdoenerij

Tekst Fiona Fortuin, foto's Bart Notermans ,

Op de Converse-stage kondigt Jan Smeets Everything Everything aan als de nieuwe sensatie. Wij voorspellen dat Everything Everything de status van leuk London Calling-bandje (waar ze eerder dit jaar speelden) niet zal ontstijgen.

Nieuwe band verdrinkt in moeilijkdoenerij

Vannacht reed Jan Smeets op zijn scooter over de campings, vast om met eigen ogen te zien dat zijn bezoekers veilig in de tenten liggen. Vanmiddag staat hij op de Converse-stage om zijn bezoekers te waarschuwen voldoende water te drinken op deze warme dag, waarna hij Everything Everything aankondigt als de nieuwe sensatie. Dat belooft wat.

CONCERT
Everything Everything, Pinkpop Converse-stage, zaterdag 29 mei 2010
 
MUZIEK
De cameraman voor op het podium tikt met zijn hand mee op de muziek, maar doet dat jammerlijk uit de maat. Everything Everything is dan ook niet het doorsnee boem-pats-boem-Britpopbandje waar je gedachteloos op kunt meedeinen. Dit viertal uit Manchester speelt graag met tempo, switcht daarin verraderlijk snel en subtiel, en de stem van zanger Jonathan schiet van hoog naar laag, maar laat vandaag horen dat hij dat heel bekwaam kan. Vorig jaar december werd de albumloze band geselecteerd voor de BBC Sound 2010, gebaseerd op drie singles, waaronder de meest geslaagde Suffragette Suffragette. Slimme muziek wordt het wel genoemd, ook door de band zelf.

PLUS
Halverwege bedankt de bassist het publiek dat ze met zoveel zijn. Het is inderdaad drukker dan bij bijvoorbeeld The Black Box Revelation gisteren, een band die, hoewel eveneens jong, al wat langer meegaat. Ze beginnen meteen met Suffragette Suffragette, wat een zeer goede keuze is, omdat dit nummer, samen met nog zo'n drie nummers verspreid over de set, toch wel tot het beste werk behoort. Het zijn die nummers waar hun postpunk-invloed goed is te horen en de tempowisselingen zo subtiel zijn, dat het geheel veel meer één liedje blijft. De zang van Jonathan blijkt een van de sterkste punten te zijn en het optreden eindigt in een verrassend positief bombastische afsluiter met een mooie samenzang.

MIN
In het huidige muzieklandschap, waarin volgens NRC de evergreens ontberen, lijken we te snakken naar de Next Big Thing die ons deze wel kan leveren. Bij een eerste bescheiden hitje krijgt een band al snel dit predicaat opgespeld, zoals nu bij Everything Everything gebeurt. Ook Jan Smeets springt op de hype wagon door ze de nieuwe sensatie te noemen. Live blijkt Everything Everything een paar goede nummers te hebben, maar voor de rest vist de band teveel in eigen water en verdrinkt uiteindelijk in moeilijkdoenerij. Een 'ander' geluid willen neerzetten is een hoffelijk streven, maar bij Everything Everything ligt het er net iets teveel bovenop.

CONCLUSIE
Het Nederlandse Go Back To The Zoo zit in een vergelijkbare schuit als Everything Everything: albumloos en met slechts twee singles op zak is ook om deze band al veel te doen. Toch staan zij nog niet op Pinkpop. Wil je als festival een risico nemen met nieuwe bands, doe dat dan toch vooral met hen. Everything Everything kan de hype niet waarmaken. Het is een aardig bandje met doordachte muziek, maar zeker niet de nieuwe sensatie. Mijn voorspelling is dat  Everything Everything de status van leuk London Calling-bandje (waar ze eerder dit jaar speelden) niet zal ontstijgen. Dat maakt ze niet per se slecht, de band heeft immers niet zelf de hype gekozen.
 
CIJFER: 6,5

Meer Everything Everything op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Everything-Everything.html

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12