Editors is een bescheiden band Editors is een bescheiden band

"Onze muziek is goed om bij te tuinieren"

, Tekst en foto Pierre Oitmann

Editors is een bescheiden band

"Onze muziek is goed om bij te tuinieren"

Tekst en foto Pierre Oitmann ,

Met hun donkere post-new wave weten Editors festivalgangers over de hele wereld in vervoering te brengen. Zanger Tom Smith en bassist Russell Leetch staan 3VOOR12 te woord.

"Onze muziek is goed om bij te tuinieren"

Editors is hard op weg om een stadionact te worden. Met hun donkere post-new wave weten ze festivalgangers over de hele wereld in vervoering te brengen. Zanger Tom Smith en bassist Russell Leetch staan 3VOOR12 te woord.

WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT JE DEZE WEEK GEDAAN HEBT?
"Tuinieren," lacht Leetch. "Ik heb een nieuw nummer geschreven," onthult Smith. "Ik kan er nog niet te veel over zeggen, behalve dat het wel weer elektronisch zal klinken. Dit nummer bepaalt een beetje de weg die we op willen. We willen die sound van het laatste album verder uitdiepen."

WIE OF WAT MIS JE HET MEEST OP TOUR?
"Vrienden en familie," aldus de bassist. "Net als iedereen. En ik mis het koken. Helaas kan ik mijn keuken niet meenemen."

DIT FESTIVAL HEET PINKPOP EN P!NK IS TEVENS ÉÉN VAN DE OPTREDENDE ARTIESTEN. ALS JE HET FESTIVAL NAAR EEN ANDERE ACT MOCHT VERNOEMEN, WELKE ZOU DAT DAN ZIJN?
"Everything Everything vond ik wel oké, voor over ik het gehoord heb," vertelt de zanger van Editors. "Maar er komen meer te gekke bands hier. We kruisen vaak onze paden met Gossip, maar ik krijg zelden de kans om een show van ze bij te wonen. Biffy Clyro en Pixies had ik ook wel willen zien."

P!NK VLIEGT TIJDENS HAAR OPTREDEN DOOR DE LUCHT. WAT DOE JIJ OM INDRUK TE MAKEN OP JE PUBLIEK?
"We treden op met daglicht, dus veel kunnen we niet doen", licht Smith toe. "Het is ook niet zo dat we op een festival onbekende nummers op B-kantjes gaan spelen. Dat is niet fair naar je publiek toe. We spelen onze hits. Soms proberen we wel eens nieuwe songs."

WAT IS JE MEEST BIZARRE FESTIVALERVARING?
Smith: "We hebben geen echt gekke dingen meegemaakt, maar het is altijd een mooie ervaring als het publiek helemaal wild wordt tijdens je optreden. Tijdens een ander festival zag ik dat Nickelback een enorme entertainmentinstallatie had meegenomen met een enorm lcd-scherm." Leetch: "Wij hebben alleen een klein radiootje. En een Playstation. Als we een stopcontact hebben zijn we al blij." Er wordt instemmend geknikt door Smith. "We zijn een bescheiden band."

WAT IS HET GROOTSTE FESTIVALANTHEM VAN DE LAATSTE TIEN JAAR?
Leetch en Smith noemen beiden Tender van Blur. "Het moment waarop iedereen mee zingt in het refrein is prachtig," aldus Smith. "Dat somt de gehele festivalbeleving op."

RAMMSTEIN HEEFT EEN LIMITED EDITION BOXSET GEMAAKT MET DILDO'S VAN HUN EIGEN PENIS. WAAR ZOU JIJ OOIT EEN SPECIAL EDITION MEE WILLEN MAKEN?
"Een boekje met de tuiniertips van Russell. Onze muziek is goed om bij te tuinieren."

Meer van Editors op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Editors.html

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12