Cd's Moss en Tim Knol maandag uit in Engeland

Deese labelmanager moet Excelsior-stal internationaal wegzetten

Ingmar Griffioen ,

Excelsior kondigde begin dit jaar aan vier albums in Engeland uit te brengen. Inmiddels gaat het met meerdere Excelsior-acts hartstikke goed in het buitenland, meldt de nieuwe internationale labelmanager. "Tim Knol en Moss komen deze maand uit in de UK, Awkward I volgt eind juni." De Britten mogen ook aan The Madd, El Pino en Anne Soldaat + Daryll-Ann ruiken.

Deese labelmanager moet Excelsior-stal internationaal wegzetten

Excelsior kondigde begin dit jaar aan vier albums in Engeland uit te brengen. Het was wellicht niet genoeg om De Staat binnen boord te houden, maar inmiddels gaat het met meerdere Excelsior-acts hartstikke goed in het buitenland, meldt de nieuwe internationale labelmanager. Anders Meisner: "Tim Knol en Moss komen deze maand uit in de UK, Awkward I volgt eind juni." De Britten mogen straks ook aan The Madd, El Pino en Anne Soldaat + Daryll-Ann ruiken.

Meisner is in maart aangesteld om de buitenlandse Excelsior-ambities gestalte te geven. De Deen verzorgde twee jaar lang releases voor Anti, de Europese divisie van Epitaph, maar was toe aan een nieuwe stap. Volgens Meisner is Engeland een van de prioriteiten. "Ferry (Excelsior-baas Roseboom, IG) heeft een deal gesloten met distributeur Shellshock om al onze releases in de UK te verzorgen."

Volgens Meisner hebben Moss en Awkward I de weg geplaveid met goede optredens op het showcasefestival The Great Escape. "Ze werden goed ontvangen, veel mensen toonden interesse na hun shows in Brighton. Daarom was het logisch om nu werk van die releases te maken." De Deen benadrukt het belang van het ondersteunen van een release met optredens ter plekke. "We doen het vooral als we een goede tour kunnen doen. Dat werkt beter, anders wordt het erg lastig. Het is heel belangrijk om hard te kunnen werken om daar zelf de goede boodschap te verspreiden."

"Ook in Duitsland wordt het drukker en drukker. Daar werken we veel samen met Haldern Pop", vertelt Meisner. "We hebben Triggerfinger in april uitgebracht, Tim Knol volgt in september en daarna Daily Bread en nog veel meer. Daily Bread doet het trouwens ook goed in Spanje." Verder verwacht de labelmanager van Awkward I nog een Deense verovering. "Zijn plaat komt daar in september uit en Djurre gaat ook in Denemarken touren. En hij staat 20 mei op het Spot festival, het Deense Noorderslag."

De eerdergenoemde Britse interesse voor Anne Soldaat is nog niet geluwd. "Die release was in de lente gepland, maar is verschoven naar de zomer vanwege de combinatie met nummers uit zijn oudere catalogus." In augustus verschijnt Anne Soldaat's In Another Life samen met een Daryll-Ann boxset in Engeland. Aan buitenlandse releases van Blue Flamingo en Solo wordt gewerkt en volgens Meisner liggen er nog veel meer buitenlandse plannen klaar. "We plannen voor na de zomer ook een Excelsior labelparty in Londen."

De buitenlandse releasedata van Excelsior per maand:

Mei:
Moss, 24 mei in Engeland
Tim Knol, 24 mei in Engeland

Juni:
Daily Bread, 15 juni in Spanje
Awkward I, 21 juni in Engeland
The Madd, 21 juni in Engeland

Juli:
El Pino and The Volunteers, 12 juli in Engeland

Augustus:
Anne Soldaat + Daryll-Ann boxset in Engeland

September:
Awkward I, 6 september in Denemarken
Tim Knol, 10 september in Duitsland

Oktober:
Daily Bread, 23 oktober in Duitsland