Shaking Godspeed rockt verder met parttimers

Debuutalbum komt 29 oktober uit bij "te gek label"

Ingmar Griffioen ,

De Achterhoekse groep Shaking Godspeed heeft alleen een ep op zak, maar aan optredens geen gebrek. Wel aan vaste bandleden, waardoor de rock 'n rollband het nu met twee parttimers doet. De route naar de debuut-cd is helemaal uitgestippeld: 29 oktober verschijnt de eersteling, de vraag is alleen nog waar.

Debuutalbum komt 29 oktober uit bij "te gek label"

Shaking Godspeed heeft alleen een ep op zak, maar aan optredens geen gebrek. Wel aan vaste bandleden, waardoor de rock 'n rollband het nu met twee parttimers doet. De route naar het debuutalbum is helemaal uitgestippeld: 29 oktober komt de eersteling uit, Waarschijnlijk op vinyl en cd, de vraag is alleen nog waar. "In ieder geval bij een te gek label en in samenwerking met Quadrofoon Records", belooft Maarten Rischen.

Rischen is begonnen als bassist/organist, maar zit nu vooral achter de drumkit. Hij en frontman Wout Kemkens vormen de harde kern van de Godspeed. De eerste drummer Pieter Holkenborg is zo druk met eigen band Automatic Sam, dat hij parttimer geworden is. André Dodde verzorgt, als hij niet met Green Hornet moet optreden, de toetsen. "Voor de plaat werken we met z'n tweeën, dat werkt prima. Hoe de toekomst er uitziet weten we niet, maar ik blijf wel drummen. Laatst in Vlissingen voelde ik voor het eerst dat ik weer controle had over het beest dat drumstel heet."

Kemkens en Rischen brengen momenteel veel tijd door in de Magic Barn, het repetitie- en opnamehok in de tuin van de ouders van Kemkens. Rischen: "We zitten nu in het pre-productieproces. We hebben de hele Barn volgegooid met alle apparatuur die we hebben. Het is nu een kwestie van de nummers uitwerken." Het duo heeft twaalf of dertien demotracks, die grondig onder de loep worden genomen. "We doen nog kleine wijzigingen. Veel kleine wijzigingen, want Wout is een perfectionist... Pff, je hebt perfectionisten en je hebt Wout. Hij heeft constant ideeën en zo kristalliseren die nummers steeds uit, tot ze eind mei opgenomen worden."

Het album wordt volgens Rischen heel anders dan de ep, die eind januari verscheen. Hij probeert het nieuwe geluid onder woorden te brengen: "Het is experimenteler, desondanks ligt het toch gemakkelijker in het gehoor. Ehm ja, dat klinkt nogal vaag. Het is dansbaar zonder banaal te zijn. Aan de ene kant is het muzikantenmuziek, aan de andere kant is het opgebouwd rond repeterende, onorthodoxe riffs. Niet van die stoere mannen riffs!", waarschuwt Rischen. "Meer dat we bedenken wat QOTSA zou doen en dat we dat dan niet doen. Absoluut geen stoner, van dat beeld willen we af. En gevarieerd, één track zou je bij wijze van spreken in een R&B-club in Harlem kunnen draaien."

Een verandering die dus moeilijk in een zin te vatten is en waarvan voorlopig alleen twee nummers live te horen zijn. Daar is alle kans toe, want Shaking Godspeed treedt deze maanden veel op. Rischen speelt in nog een band en krijgt het ook drukker: "Volgens mij sta ik op Koninginnedag zelfs vijfmaal op het podium, waarvan viermaal met Shaking Godspeed."

Shaking Godspeed is verder onder meer te zien op het Gideon Music Festival in Groningen, Beeckestijn Pop in Haarlem, Rosrock in Rossum, het Tilburgse Incubate en uiteraard op de Zwarte Cross in de eigen woonplaats Lichtenvoorde.