NIKOO: Noise zonder nadenken

Joep van Son: “Het mag niet te veel als liedjes klinken”

Atze de Vrieze ,

Eerst kwam Joep van Son met The Sugarettes, een jaar later dook hij de koffer in met Pien Feith en werd The Very Sexuals geboren. Nu komt daar weer een nieuwe naam bij: NIKOO, een noiseband geïnspireerd op acts als No Age en Jay Reatard en op de rauwe grunge van Mudhoney. "Toen we begonnen met opnemen kenden we zelf de liedjes nog nauwelijks. En dat was ook de bedoeling."

Joep van Son: “Het mag niet te veel als liedjes klinken”

Eindhovenaar Joep van Son lijkt niet erg trouw aan zichzelf. Drie jaar geleden debuteerde hij met The Sugarettes, een jaar later dook hij de koffer in met Pien Feith en werd The Very Sexuals geboren. Nu komt daar weer een nieuwe naam bij: NIKOO, een noiseband geïnspireerd op acts als No Age en Jay Reatard en op de rauwe grunge van Mudhoney. Uit het niets verscheen ineens een gratis EP en een clip. “We brengen het in eigen beheer uit, omdat we er in eerste instantie niet meer van maken dan het is. De EP is zo spontaan en ongepolijst mogelijk opgenomen, in drie dagen. Toen we begonnen met opnemen kenden we zelf de liedjes nog nauwelijks. En dat was ook de bedoeling.”

Met die ontrouw valt het wel mee. In feite is het meer een stoelendans. In NIKOO werkt Van Son samen met Mariska Louman (uit The Sugarettes en Foam), Rob Bours (o.a. The Very Sexuals), Hugo Ploegmakers (o.a. Foam) en Pim Verlaek (Pien Feith band). Het idee voor nieuwe band kwam van Joep en Pim, die samen iets ‘rauws en smerigs’ wilden doen. De groep is aangevuld met Mike Dobber, die zeer actief is in de Eindhovense noisescene. “Ik denk dat hij zes verschillende bands heeft”, zegt Van Son. “Hij doet onder meer dingen met pudding en negerzoenen op hippe electro. En hij maakt noise met microfoons. Zij stem bewerkt hij met allerlei pedalen.” Die truc mocht hij ook uithalen bij NIKOO. De opnames verliepen spontaan en snel, de songs zijn kort. “In juni gaan we werken aan een full length album. Dat zal een minuut of twintig gaan duren. We moeten wel oppassen dat het niet te veel op echte liedjes gaan lijken.”

Na de zomer wil NIKOO ook live gaan spelen. Joep van Son belooft een grote bak herrie. Tegen die tijd hoopt de band ook een label te vinden. Het zal niemand verbazen als dat het Utrechtse Beep! Beep! Back Up The Truck wordt. “We staan binnenkort op een Beep! Beep! compilatie”, vertelt Van Son. “Ik vind het een leuk en fris label.” In de zomer hoopt Van Son ook het tweede album van The Very Sexuals op te nemen. “Dat moet tussen Pien Feith’s soloalbum en haar Neonbelle opnames in gebeuren.” Van The Sugarettes mogen we voorlopig geen nieuw werk verwachten. “Mariska en ik beperken ons op dit moment tot bier drinken.”

Cow van NIKOO staat op Hollandse Nieuwe compilatie 5, die tijdelijk op de Luisterpaal staat.