Musicmaker opent frontale aanval op Fret Musicmaker opent frontale aanval op Fret

Uitgever Mark Postema: “Subsidie voor popmuziek maakt muziekbladen stuk”

, Atze de Vrieze

Musicmaker opent frontale aanval op Fret

Uitgever Mark Postema: “Subsidie voor popmuziek maakt muziekbladen stuk”

Atze de Vrieze ,

Uitgever Mark Postema (Musicmaker, Revolver, De Bassist) heeft een frontale aanval geopend op het muziekblad Fret. In een open brief in Musicmaker (ook te lezen op het blog van het blad) betoogt hij dat het gesubsidieerde magazine de markt voor muziekbladen verstoort.

Uitgever Mark Postema: “Subsidie voor popmuziek maakt muziekbladen stuk”

Uitgever Mark Postema (Musicmaker, Revolver, De Bassist) heeft een frontale aanval geopend op het muziekblad Fret, een uitgave van het MCN (voorheen Popinstituut). In een open brief in Musicmaker (ook te lezen op het blog van het blad) betoogt hij dat het gesubsidieerde magazine de markt voor muziekbladen verstoort. “Kreeg Fret tot voor kort nog het voordeel van de twijfel, sinds januari is het blad 'gerestyled' en nu nóg meer een schaamteloze reproductie van wat de bestaande tijdschriften al bieden”, zegt Postema. Het blad wordt gemaakt door een commerciële uitgever, die volgens hem misbruik maakt van de subsidie. “Het is knap lastig om je aan de indruk te ontrekken dat subsidie het hier mogelijk maakt om commerciële advertenties onder de marktprijs (door) te plaatsen.”

Dat laatste is het belangrijkste kritiekpunt van de uitgever: Fret zou advertenties aannemen die tot een derde onder de marktprijs zitten. Juist dat onderscheidt Fret volgens Postema van bijvoorbeeld de Publieke Omroep, die immers ook muziekjournalistiek bedrijft (o.a. 3VOOR12) met geld van de overheid. Het is een pittige aanval, die volgens Postema niet op het MCN in het algemeen gericht is. Hij is dan ook niet tegen subsidies voor popmuziek. “Integendeel zelfs. We berichten als vakblad continu over de lastige financiële omstandigheden waarin Nederlandse popmuzikanten zich bevinden. We weten als geen ander hoe moeilijk het voor hen is om met hun talent en passie een acceptabel inkomen te verdienen. Daarom zullen we er altijd voor pleiten dat popmuziek minstens zoveel subsidie krijgt als - door anderen vaak als 'zwaarder' bestempelde - kunstvormen zoals jazz, theater, dans en klassieke muziek. Subsidie voor popmuziek is in onze ogen dus een goed ding en mag als het aan ons ligt nog behoorlijk worden verhoogd.”

Dat muziekbladen het lastig hebben is geen geheim. Musicmaker zelf ging een aantal jaar geleden failliet, maar is volgens Postema op dit moment gezond. De concurrentie van andere bladen en internetmagazines is groot, beaamt ook Postema. “Daarom is het uitermate wrang dat dezelfde (inmiddels ex-)minister, Plasterk, die allerlei steunfondsen voor de journalistiek in het leven heeft geroepen, tegelijkertijd toestaat dat subsidiegelden die eigenlijk zouden moeten toekomen aan popmuzikanten, worden gebruikt om een gratis tijdschrift uit te brengen dat (1) rechtstreeks concurreert met de commerciële Nederlandse muziekbladen, (2) schaamteloos ruimte geeft om één specifieke commerciële partij te promoten en (3) de spoeling in de toch al heel lastige advertentiemarkt alleen nog maar dunner maakt.” Postema vindt wel dat Fret in het verleden een positieve rol gehad heeft in het medialandschap. “Toen Fret begon lieten veel Nederlandse bladen muziek uit eigen land links liggen. Dat is inmiddels anders, waardoor op de cover van de Fret nu dezelfde acts staan als op de OOR, de Revolver of Live XS.”

Dat laatste blad ziet Postema als hét bewijs dat het ook anders kan. “Live XS toont al 15 jaar aan dat je wel degelijk op commerciële basis een muziekblad kunt maken waarvoor de lezer niets hoeft te betalen. Daar komt bij dat de aandacht voor 'het Nederlandse product', zoals dat zo mooi heet, in de laatste jaren enorm is gegroeid bij alle muziekbladen. Mocht er al subsidie worden gegeven, verdeel die dan onder de bestaande bladen om (nog) meer aandacht te besteden aan opkomend talent van eigen bodem. Dan snijdt het mes wel (en eerlijk) aan twee kanten: zowel de muzikanten als de muziekbladen hebben er baat bij.” Wat Fret betreft is de boodschap helder: “Tijd om iets anders te gaan doen.”

Hoofdredacteur Tiemen Koopman van Fret beraadt zich op dit moment op een reactie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12