Moss gooit dit jaar de ankers naar het buitenland uit

“We denken er zelfs over na om te stoppen met onze dayjob.”

Casper Sikkema ,

2009 was voor Moss het jaar van de doorbraak. Het tweede album Never Be Scared / Don’t Be a Hero werd jubelend onthaald en kon in veel jaarlijstjes op een toppositie rekenen. Dit jaar moet met een optreden in Frankrijk, de release van het album in Engeland en een volle speellijst, dat succes worden doorgezet. “We denken er zelfs over na om te stoppen met onze dayjob. Heerlijk.”

“We denken er zelfs over na om te stoppen met onze dayjob.”

Vorig jaar verscheen Don’t Be Scared / Be A Hero, het tweede album van Moss en sindsdien kent de Amsterdamse band amper rust. Juichende recensies,  hoge noteringen in veel jaarlijstjes, uitverkochte optredens door het hele land en mensen die opeens van alles willen: bijna alles veranderde. Marien Dorleijn: “Het bizarre is dat de plaat over verandering gaat en deze plaat voor ons alles heeft verandert.” We worden opeens voor allemaal toffe dingen gevraagd. We denken er zelfs over na om te stoppen met onze dayjobs. Fantastisch dat we überhaupt die keuze hebben.”

Na de zomer komt Never Be Scared / Don’t Be a Hero uit in Engeland. Daarvoor gaat Moss voor het eerste buitenlandse avontuur naar Frankrijk. In mei spelen ze als headliner op het tienjarige verjaardagsfeest van een Frans collegeradiostation, waar het laatste album van Moss nog steeds een hoge rotatie en veel waardering geniet. “Dat is wel bijzonder gegaan. Een goede vriend van me werkt bij Cofidis, een wielerploeg in Frankrijk. Naast wielerliefhebber is hij ook een groot muziekliefhebber en omdat hij bevriend is met een dj van dat station heeft hij ons daar kunnen pluggen. Met succes.” Dorleijn ziet het wel zitten om net als het in Frankrijk populaire Alamo Race Track vaker naar het zuiden af te zakken. “Misschien is het wel meer dan Engeland een land waar onze muziek goed aan kan slaan. Daarnaast ben ik echt een francofiel, des te meer reden om er door te breken. We gooien in ieder geval wat ankertjes uit.” 

Over een nieuw album denkt Dorleijn pas serieus na als de band minstens vijftien goede nummers heeft die ook live zijn uit te voeren. “Met onze eerste plaat konden we dat niet. Dat voelt zoveel beter. We zijn echt gegroeid als band, we spelen ook met veel meer zelfvertrouwen. De positieve vibe waar we sinds de release van het album in zitten, geeft ontzettend veel toffe energie.” Die energie hoopt de band door te zetten naar Lowlands, het hoogtepunt van de festivalzomer. Met Eckhardt is Moss de enige Nederlandse act op Motel Mozaique. Een hoopvol gegeven, aldus Dorleijn. “Mojo doet zowel Motel Mozaique als Lowlands. We hopen dat het feit dat we op Motel Mozaique staan een voorbode is voor een fantastische afsluiting van de festivalzomer.” 

Optreden bij De Wereld Draait Door, overladen worden met lof van critici, het uitzicht op een internationale release: allemaal leuk en aardig, ja zelfs de realisatie van een droom, maar een van de mooiste momenten maakte Dorleijn onlangs mee. In Zwolle. Na een optreden in Hedon, kwam een man naar Dorleijn toe. Hij vertelde dat hij tijdens het nieuwe nummer ‘Everything  Died In Your Heart’ even de zaal uitmoest. “Het had hem dermate emotioneel aangegrepen dat hij er even uit moest. Muziek is emotie. Het is daarom ook mooi om te merken als het overbrengen van die emotie lukt en het mensen echt raakt.” 

Moss is zaterdag 27 maart te zien bij VPRO’s Nederpopshow, vanaf 23.30 uur op NED 3. Zaterdag 10 april speelt Moss op Motel Mozaique, 3VOOR12 doet verslag.