Usenetplatform FTD in hoger beroep na omstreden 'bestandsnaam'-vonnis Usenetplatform FTD in hoger beroep na omstreden 'bestandsnaam'-vonnis

“Wij vinden dit vonnis gevaarlijk voor internet”

, Erik Zwennes

Usenetplatform FTD in hoger beroep na omstreden 'bestandsnaam'-vonnis

“Wij vinden dit vonnis gevaarlijk voor internet”

Erik Zwennes ,

Usenetplatform Fight To Defeat (FTD) gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter in de zaak ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’, destijds aangespannen door producent Eyeworks. “Wij vinden dit vonnis gevaarlijk voor internet en daarom gaan we zonder meer in hoger beroep,” aldus FTD-directeur Ronald Sievers.

“Wij vinden dit vonnis gevaarlijk voor internet”

Usenetplatform Fight To Defeat (FTD) gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter in de zaak ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’, destijds aangespannen door producent Eyeworks. De rechter sommeerde FTD verwijzingen naar downloadlinks voor de film weg te halen van de site. De voorzieningenrechter besloot in het voordeel van de producent. In een eerdere procedure kreeg Eyeworks ook al gelijk.

FTD is een internetplatform waar mensen elkaar kunnen wijzen op films en muziek die te downloaden zijn vanaf het wereldwijde Usenet-netwerk. Volgens de voorzieningsrechter vertolkt FTD door openbaarmaking van de vindplaats van illegaal geüpload materiaal ‘een sleutelrol’. “Zonder de sleutel van FTD is het voor de gebruiker aanzienlijk lastiger die toegang te verkrijgen en bovendien zou het materiaal dat hij dan ter beschikking krijgt van mindere kwaliteit kunnen zijn,” zo stelt de rechter in het vonnis. FTD is verbijsterd over deze uitspraak en heeft er het volste vertrouwen in dat het Gerechtshof in hoger beroep deze redenering terug zal draaien.

De zaak is belangrijk daar het jurisprudentie vormt die van belang is voor veel zaken inzake auteursrecht. Hiermee wordt tevens de aansprakelijkheid van forums en nieuwsgroepen uitgebreid. De uitspraak van de rechter zou betekenen dat elke vorm van informatie verstrekken over illegale uploads als inbreuk op auteursrechten kan worden aangemerkt. “Die lijn doortrekkend is de filmladder dus hetzelfde als een bioscoopvoorstelling,” aldus FTD-directeur Ronald Sievers. “Wij vinden dit vonnis gevaarlijk voor internet en daarom gaan we zonder meer in hoger beroep.”

In het vonnis beroept de rechter zich onder meer op een Britse zaak over Newzbin, een zoekmachine, en een Europese uitspraak over televisiedoorgifte in hotels. FTD wijst die vergelijking in een persbericht scherp van de hand. FTD’s jurist Arnoud Engelfriet: “Newzbin verschafte downloadcodes en een hotel geeft televisiesignalen door. FTD staat daar mijlenver vanaf. Op FTD kan alleen worden gepraat over te downloaden materiaal. Voordat je van daar naar een daadwerkelijke download komt, moet er nog heel wat gebeuren. De rechter negeert dat compleet. Het enkele feit dat het ‘eenvoudiger’ zou worden door FTD is voor hem genoeg. Dat is aperte onzin en in strijd met zes jaar jurisprudentie.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12