Eklin laat noise achter zich op eerste cassette-ep Eklin laat noise achter zich op eerste cassette-ep

Collectief met nieuw geluid, liedjes en zangeres naar Oerol en Incubate

, Ingmar Griffioen

Eklin laat noise achter zich op eerste cassette-ep

Collectief met nieuw geluid, liedjes en zangeres naar Oerol en Incubate

Ingmar Griffioen ,

Was u erbij op EuroSonic 2008 toen Adept de Simplon sloopte, of toen de groep als Eklin de 3VOOR12 Zaal op Noorderslag 2009 begroef in experimentele noise drones? Vergeet dat, want Eklin is herboren. De groep heeft nu een zangeres en drummer en echte liedjes; dromerige, gelaagde songs die tegen triphop en dub aanschuren. De eerste ep komt 3 juni op cassette uit.

Collectief met nieuw geluid, liedjes en zangeres naar Oerol en Incubate

Was u erbij op EuroSonic 2008 toen Adept de Simplon sloopte, of toen de groep - doorgestart als Eklin - de 3VOOR12 Zaal op Noorderslag 2009 begroef (luister hier) in een aanzwellende muur van experimentele noise drones? Vergeet dat, want Eklin is herboren. De groep opereert nu met zangeres en drummer en heeft echte liedjes; dromerige, gelaagde songs die tegen triphop en dub aanschuren. De eerste ep lydl / tellet komt 3 juni op cassette uit en komende weken doet Eklin vijf shows.

Afgelopen jaar trad Eklin niet veel op. De groep was volgens gitarist en spil Michiel Klein op zoek. "We hebben vooral nieuwe muziek gemaakt. Geïmproviseerd in de oefenruimte en in verschillende bezettingen nieuwe dingen geprobeerd. We oefenen bij Keimpe (Koldijk, ook Bonne Aparte, Bebe Fang, IG) thuis. Daar hebben we alles opgenomen en met die improvisaties als basis thuis op de computer zitten knippen en plakken. Daar ontstonden nummers uit en dat is de nieuwe Eklin geworden."

In de oefenruimte bestond Eklin nog uit harde kern-leden Klein, Koldijk en toetsenist Wouter Venema, inmiddels is de groep permanent uitgebreid met de van Bonne Aparte bekende drummer Johan Kooi en zangeres Leontien Herkelman. Klein: "Het bleken echt liedjes geworden. De oude Eklin was meer noise en soundscapes, nu met nummers leek het een logische stap het ook met een band te doen. We hebben ons laten leiden door het materiaal dat uit de improvisaties kwam. Dat vroeg heel erg om een zangeres en drummer." In navolging van de traditie van Adept, Eklin en Bonne Aparte werden die in de eigen entourage gevonden.

Eklin brengt nu de eerste drie songs uit op een 12 minuten durende cassette, daarnaast wordt de ep ook op cd verkocht. "Ik ben zelf heel erg gecharmeerd van hoe cassettes klinken en het leek me dus heel mooi om onze eerste ep op cassette te zetten." De ep komt uit op het eigen label Lowin en is de opmaat naar de eerste langspeler. "Tijdens de opnamesessie hebben we in principe alle improvisaties opgenomen. Zo hebben we nu naast de ep ook materiaal voor de eerste cd. Het is de bedoeling die deze zomer te editen en te mixen en als het goed is, komt dan in oktober onze eerste full-length uit."

De ep lydl / tellet verschijnt op donderdag 3 juni en zal die avond ook te koop zijn bij de show in de Haniahof in Leeuwarden. De band speelt verder op de festivals Scenery in Groningen (4 juni), het Terschellingse Oerol (11 juni) en in september op Incubate in Tilburg. Een ruwe versie van de song Tellet is te horen op MySpace. Op de artiestenpagina vind je sessies van Eklin op 5 jaar Subbacultcha in de Melkweg en een recente Balkonsessie in de Brakke Grond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12