Achtste Hollandse Nieuwe compilatie maand lang online Achtste Hollandse Nieuwe compilatie maand lang online

22 maal veelbelovend vers talent van eigen bodem

, Ingmar Griffioen

Achtste Hollandse Nieuwe compilatie maand lang online

22 maal veelbelovend vers talent van eigen bodem

Ingmar Griffioen ,

Daar zijn we weer met je maandelijkse portie Hollandse Nieuwe. Eenentwintig verse kanjers uit de eigen wateren, plus één bonustrack. Tweeëntwintig kennismakingen dus, met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives, verrassingen en een Zuid-Afrikaanse opener!

22 maal veelbelovend vers talent van eigen bodem

De Hollandse Nieuwe seizoensgebonden? Welnee, wij serveren gewoon elke maand een vaatje verse maatjes. Eenentwintig verse kanjers uit de eigen wateren, plus één bonustrack. Tweeëntwintig kennismakingen dus, met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives, verrassingen en met als goed getimede extra surprise een Zuid-Afrikaanse opener! Beluister nu een maand lang het achtste deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

We stellen hier de tweeëntwintig nieuwe acts aan je voor. Aanstormend talent krijgt iedere maand de kans om op deze verzamelaar te komen en zich aan het grote publiek te tonen. Hoe je je aan kan melden, lees je onderaan dit artikel.

1. Skip & Die - Get Your Braai On (featuring Emza)
C-Mon & Kypski-toetsenist Jori Collignon werkt met de Zuid-Afrikaanse vocaliste en kunstenares Cata.Pirata aan een bijzonder audiovisueel project, waarvoor ze tracks met jonge talenten in de Zuid-Afrikaanse townships opnamen en waarover je hier meer leest. Met Get Your Braai On, de eerste warmbloedige knaller van de aanstaande ep op BMKLTSCH records, wordt het toch nog zomer in Zuid-Afrika.

2. Lola Kite - Different Story
In januari stond Lola Kite al op Noorderslag. De Amsterdamse electropopgroep was vers getekend door Excelsior en toog voor de opnames van het debuutalbum naar Vlieland. De eersteling komt 1 september uit. De naam is nog niet zeker, wel dat Different Story de eerste single en de eerste clip wordt. 

3. Palmbomen - See
Kai Hugo zit op het interessante Amsterdamse label NON Records. Als Palmbomen stoeit hij met behulp van onder meer de vocoder van electro-kopstuk I-F met stijlen als Italo disco, tropische dance en sixties pop. Anders gezegd: "Psychedelic chillwave italopop". Belangrijker: Hugo heeft de Moon Children EP in de koker.

4. Kensington - Franklin Exits
Het Utrechtse Kensington tekende begin 2009 een deal bij Bladehammer/Sony ATV en leverde eind 2008 de Youth EP af vol met puntige indie poprock. Op 16 juli komt het in de UK opgenomen debuutalbum van Kensington uit bij Snowstar Records. Wij primeuren hier vast de eerste single.

5. Kassem & Wenki - Rennen
Nieuwe harde waer uit de Groningse hiphop-scene. Rappers/producers Kassem (voorheen Kas-M) & Wenki kwamen vorig jaar al met de Blaas het op Mixtape en waren ook te horen op Kraantje Pappie's Boulimia EP en de Rode Terreur mixtape van Puna.nl. Tijd voor eigen werk met de eerste clip Rennen. De gelijknamige EP moet begin juli volgen als gratis download.

6. VeemanJanssen - Abbatits

Dancin' in discoheaven with VeemanJanssen. Wie? Nou het producersduo achter LeLe. Het tweetal houdt ook van disco, italo en house en hun Intercity EP komt 26 juli uit op het nieuwe Instant Replay label.

7. Sixtyniners - Chickenstew
Yeeehaaah I like chicken! Up-tempo countryrock 'n roll uit Groningen en Amsterdam van de Sixtyniners. Claudia Hek (drums, zang) en Michiel Hoving (gitaar, zang) zijn goed bezig, zo goed dat het o zo obscure doch fijne Zwitserse garagerock 'n roll-label Voodoo Rhythm hun nieuwste album Too Drunk To Truck (nu op de Luisterpaal) heeft uitgebracht. Check ze zeker zaterdag als ze Voodoo Rhythm-chef Reverend Beat-Man begeleiden op Sleazefest in Wijk aan Zee.

8. Point Quiet - Anchors and Birds
De Franse Amsterdammer Pascal Hallibert is een ongrijpbare muzikant, die vaker onderweg dan thuis is en die vaker een nieuwe band begint dan een tweede album aflevert. Naast Templo Diez, Praise The Twilight Sparrow (check het nieuwe album op de Luisterpaal) en na White Sands is het nu Point Quiet. De doorstart van White Sands betekent een verschuiving van donker songwriterspul naar verduveld mooie, stemmige country noir.

9. Tastic - O2

Je kunt ze zien tijdens de New Skool Mc's tour van Dret en Krulle, maar Tastic heeft meer in de mars. De hiphop-groep uit Alphen aan de Rijn en Rotterdam, vorig jaar nog Grote Prijs-finalist, leverde een hele heftige 101 Barz-sessie, een vette clip (Schijt) en ook voor deze sampler een harde track. O2 staat op Tastic's debuut GaatIeDatZegge, vanaf 30 juni te downloaden op Puna.nl.

10. Mucky Muxx - Witty Boiz
Meer harde materie op HN8, maar dan uit de grime en dubstephoek van Mucky Muxx, de beatbakker van Noizboiz. De jonge Rotterdamse producer heeft net zijn debuut-ep uit op het Oi! label van Dj Gomes. 

11. The Please - Having a Ball
Oorspronkelijk uit Venlo afkomstige randstedelijke formatie, die met Giovanca werkt en twee jaar terug al in eigen beheer een album afleverde. Ditmaal komen Hans Verhaag en Minggus Dorpmans met een regelrechte soft porno disco-track.

12. Junior Eats Alone - Slowly
De Leidse band Junior Eats Alone, vroeger Id, gaat al wat jaartjes mee en beperkt zich niet tot de Zuid-Hollandse grenzen. De groep speelde al in Denemarken en scoorde op 3 en KinkFM zendtijd. De achtkoppige band zweeft tussen pop, jazz, funk en rock en geeft met drie blazers Slowly een grootse, orkestrale uitvoering.

13. The Sheep - Make It Mine

The Sheep werd niet voor niets uitverkoren door BKKC, de Brabantse popkoepel, tot een van de vier acts om in 2009 op te letten. Dit jaar gaan we dat zeker doen. 'Hammond driven rock 'n roll' schrijft het trio zelf niet geheel ten onterechte. Met Make It Mine hebben de Tilburgers een catchy radiohitje in handen.

14. Eklin - Tellet
Alsof de Belgische ambient triphop-groep Hooverphonic tien jaar na dato een spannender weg is ingeslagen. Een weg met dub, met een at the close of every day-achtig melancholisch intro en vooral: een nieuwe weg die je niet van het voormalige noise-collectief Adept zou verwachten. De nieuwe ep lydl / tellet is net uit en wat ons betreft zeer op smaak.

15. Paul du Lac - The House Of Spirits
Paul du Lac wordt door Eclectro terecht neergezet als "één van de meest opwindende nieuwe namen uit de Rotterdamse house-underground". De producer heeft Chicago en Detroit house hoog in het vaandel en bracht al twee deephouse releases uit op het gereputeerde Rotterdamse Clone Records. Check ook zijn Jack for Daze mix.

16. Accadians - Get Together
Weer worden we verrast door een spannende act uit de krochten van Groningen. Accadians, uit de stal van kwaliteits indielabel Subroutine, komt voort uit Propeller. Het trio treedt zelden op, maar geniet een opwindende live-reputatie dankzij "hun diep in de elektronica gedompelde, door Polvo en Sleeping People geïnspireerde mathrock met beukende samples".

17. Sanchez, the Devil & the Hierophant - I Tamed The Green Lion
Sanchez, the Devil & the Hierophant heeft het debuutalbum Neon Skeleton af, maar wie gaat het uitbrengen? De Utrechts-Apeldoornse post-hardcore groep heeft een duidelijke experimentele kant (ook live) en schuwt ook de elektronica niet. Download de hele langspeler op Bandcamp en help het kwintet aan een label.

18. The Fudge - Insane
Ook The Fudge is live een overweldigende ervaring, eveneens dankzij een mix van gitaren en elektronica. De zes bandleden kennen elkaar van het Conservatorium van Amsterdam. De groep heeft een ep op Bandcamp staan en wordt inmiddels al opgepikt door de middelgrote festivals. The Fudge komt dus naar je toe.

19. Robokop - Rock the Beat

Dubstep is heet en daarmee neemt ook de kwaliteit van de Nederlandse exponenten toe. Dat geldt zeker ook voor Robokop. De 24-jarige dubstep/hiphop-producer uit Hilversum is via rock 'n roll, punk, reggae, beatboxen, east coast hiphop en drum 'n bass uitgekomen bij dubstep. Hij belooft dit jaar met meerdere tracks te komen om wereldwijd dansvloeren te rocken.

20. Mindpark - Ran Me Over
Mindpark wordt gezien als één van de grote Brabantse beloftes. De band uit Den Bosch, Eindhoven en Gent, herrezen uit de as van wijlen Sweet Assembler, maakt gevoelige indieprogpop en heeft het debuutalbum klaar liggen. Die plaat is hier geheel te beluisteren. De band live zien kan de Popronde. 

21. The Self Employed - Clever Enough
The Self Employed won als T.IF.T. de Amsterdamse Popprijs. Doorgestart als The Self Employed brachten ze eind mei hun debuutalbum Highway Society uit bij Dying Giraffe Recordings. Er is ook een Moke-connectie: drummer Rob Klerkx produceerde het debuut en zondag (27-6) doen ze een instore in Phil Tilli's platenzaak. Clever Enough is het sterke openingsnummer van hun catchy indierock-plaat.

Bonustrack: The Q4 - One Of These Days

Ook deze Hollandse Nieuwe sampler heeft een mooie uitsmijter in de vorm van een bonustrack. Het producerstrio The Q4, vers getekend op TopNotch dat het debuutalbum in Nederland gaat heruitgeven, gaat als een malle met hun sample-based hiphop. Momenteel werken Sense, STW en Arts The Beatdoctor aan de live-show, waarmee ze 3 juli op Roffest staan en 4 en 10 juli openen voor Anouk en 18.000 man bij Live at Westerpark.

Beluister nu een maand lang het achtste deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.


Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een info en/of een downloadlink naar 3VOOR12@VPRO.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12