Twaalf Nederlandse vocalisten op Perquisite's solodebuut Twaalf Nederlandse vocalisten op Perquisite's solodebuut

Henk Hofstede (The Nits) en Tjeerd Bomhof in duet

, Sander Kerkhof

Twaalf Nederlandse vocalisten op Perquisite's solodebuut

Henk Hofstede (The Nits) en Tjeerd Bomhof in duet

Sander Kerkhof ,

Perquisite werkt in zijn Amsterdamse studio aan de afronding van zijn eerste solo-album. Op 9 oktober verschijnt de plaat met daarop in totaal twaalf Nederlandse vocalisten. Naast Torre Florim (De Staat), Tjeerd Bomhof, Janne Schra en GMB zijn ook Henk Hofstede (The Nits) en Jenny Lane te horen.

Henk Hofstede (The Nits) en Tjeerd Bomhof in duet

Perquisite werkt in zijn Amsterdamse studio aan de afronding van zijn eerste solo-album. Op 9 oktober verschijnt de plaat met daarop in totaal twaalf Nederlandse vocalisten. Naast Torre Florim (De Staat), Tjeerd Bomhof, Janne Schra en GMB zijn ook Henk Hofstede (The Nits) en Jenny Lane te horen.

“Veertien of vijftien nummers komen op het album.” Perquisite is nog aan het schaven en afmixen, aan het wikken en wegen. Zijn aanvankelijke idee was om voor zijn eerste solo project na het verscheiden van Pete Philly & Perquisite samen te werken met een mix van Nederlandse en internationale artiesten. “Op een gegeven moment ben ik van concept geswitched en helemaal op de Nederlanders overgegaan. En er zijn nog zo veel toffe mensen met wie ik iets wil doen. Ik zit nu al te denken aan een opvolger.”

Het is zeker geen hiphop-plaat geworden. Perquisite zit in zijn bandjesfase. Juist omdat hij dit jaar ook werkte aan twee soundtracks (voor Mischa Kamp’s tv-film Lellebelle en Mama van Sanne Vogel en Beri Shalmashi) wilde hij voor ziin solo plaat werken met vocalisten. “Het zijn echt allemaal compacte liedjes geworden van niet langer dan vier minuten.” Muzikaal gaat het heel breed. “Ieder nummer is een mix van mijn sound en die van de vocalist waar ik mee werkte. Ik heb iedereen ook heel erg die ruimte gegeven. Met Torre heb ik ons nummer bijvoorbeeld samen geproduceerd en dat hoor je ook.” Dead Souls is het donkerste nummer van de plaat geworden, een soort dodenmars. “We zijn twee keer tot diep in de nacht doorgegaan en hebben door een mondharmonica microfoon zijn zang opgenomen.”

Opvallende gastvocalist is Henk Hofstede van The Nits, die samen met Tjeerd Bomhof een nummer zingt. Perquisite onmoette Hofstede vorig jaar bij Vrienden van Amstel. “Henk heeft een geweldige stem. Het leek me cool om een nummer te maken met twee generaties rockartiesten. Tjeerd is dertig en Henk bijna zestig. Het nummer gaat ook over iemand die nog aan het begin van zijn leven staat en een ander die juist terugkijkt op zijn leven en de verloren liefde daarin.” Andere gasten zijn onder meer Janne Schra, Jenny Lane, Cato van Dijck (The Souldiers), Urita, GMB, Jay Colin en zangeres Sanguita, met wie Perquisite samenwerkte voor de soundtrack van de film Carmen van het Noorden.

Op 9 oktober presenteert Perquisite het album in de Melkweg met een zesmansband. Sanguita wordt één van de vaste zangeressen in die formatie. De bedoeling is dat tijdens van de tournee die daarop volgt steeds twee gastartiesten per optreden mee gaan. Perquisite wil in de Melkweg niet alvast al zijn kruit verschieten. “Daar zijn waarschijnlijk drie gasten bij, zodat er later in de tour ook nog verrassingen zijn. Ik heb er best wel een paar nachten van wakker gelegen, maar opeens viel alles op zijn plek. De ene avond zie je Jay Colin met Tjeerd, de volgende GMB met Torre. Iedere show wordt dus uniek.”

Perquisite wil ook dat de show zonder gasten helemaal staat. “We gaan de plaat live niet naspelen, het wordt meer onze intepretatie van het album.” Er gaan voor het eerst ook helemaal geen samples mee in de bus. “We vertalen alles live naar drums, bas, gitaar en toetsen. Dat is eigenlijk old school, maar voor mij juist nieuw. Ik speel zelf basgitaar. Ook een primeur.” Het is de bedoeling dat het album ook snel in Japan en Duitsland gaat verschijnen. “Met deze opzet van de band kunnen we ook makkelijk naar het buitenland. Ik zie het project ook een beetje als een showcase voor Nederlandse artiesten over de grens.”

Na jarenlang op het podium letterlijk in de schaduw te hebben gestaan van Pete Philly, heeft Perquisite nu helemaal de touwtjes zelf in handen. “Ik kan nu één op één vertalen wat ik in mijn hoofd heb, ook live. Er zaten natuurlijk heel veel goede kanten aan samenwerking, Pete is een geweldige performer. Ik denk dat mijn kracht op een andere plek ligt.  Ik wil live de muziek meer voor zichzelf laten spreken.”Aan zingen waagt Perquisite zich nog niet op het podium. “Op de plaat doe ik wel hier en daar achtergrondvocalen, maar daar blijft het bij. Maar ik ga natuurlijk wel de show leiden vanaf het podium.”

Op 18 september is de eerste try-out in Rotown, Rotterdam, gevolgd door Merleyn in Nijmegen op 30 september. De officiële albumrelease show is op 9 oktober in de Melkweg. Daarna volgt een clubtour door Nederland.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12