Piratenpartij zet volledige bestuur aan de kant Piratenpartij zet volledige bestuur aan de kant

Interim-voorzitter: “Bestuur kwam consequent beloftes niet na”

, Atze de Vrieze

Piratenpartij zet volledige bestuur aan de kant

Interim-voorzitter: “Bestuur kwam consequent beloftes niet na”

Atze de Vrieze ,

Heibel in de Piratenpartij. De politieke partij heeft zondagavond het volledige bestuur ontslagen. De ledenraad heeft een interim-bestuur geïnstalleerd, onder leiding van Wesley Schwengle. "Er is al eerder aangegeven dat het bestuur beter leiding moet geven en meer verantwoordelijkheid moet nemen."

Interim-voorzitter: “Bestuur kwam consequent beloftes niet na”

Heibel in de Piratenpartij. De politieke partij heeft zondagavond het volledige bestuur ontslagen. De ledenraad heeft een interim-bestuur geïnstalleerd, onder leiding van Wesley Schwengle. Die legt uit dat de positie van het oude bestuur onhoudbaar geworden was. “Er is al eerder aangegeven dat het bestuur beter leiding moet geven en meer verantwoordelijkheid moet nemen. Dat is of weggewuifd of er werd beterschap beloofd, maar dat gebeurde niet. Meerdere keren lieten bestuursleden het afweten tijdens vergaderingen. Toen het bestuur ondanks beloften niet met nieuwe statuten kwam, was de maat vol.”

De problemen binnen de Piratenpartij spelen al langer, ook in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, waarin de partij bleef steken op nul zetels. De ledenraad koos er volgens Schwengle eerst voor geduld te hebben. “Je wilt niet dat in de aanloop naar verkiezingen een bom ontploft”, zegt hij. “Na de verkiezingen hebben we het bestuur een laatste kans gegeven, maar er zijn te veel mensen die hun eigen pad willen volgen.”

Met het opzij zetten van het bestuur komt ook oprichter en lijsttrekker Samir Allioui op een zijspoor te staan. Op verzoek was de ledenraad deed hij eerder afstand van het voorzitterschap. De ledenraad vond het niet verstandig om één persoon beide cruciale functies te laten bezetten. Hij deed een stap terug en werd vice-voorzitter. Allioui kreeg veel kritiek te verduren voor de extreme standpunten die hij innam in de campagne. “We hebben de campagne kritisch geëvalueerd en zijn tot de conclusie gekomen dat we te radicaal waren. Een volgende campagne zullen we meer mainstream insteken. Maar dat was niet een van de belangrijkste pijnpunten in deze kwestie.”

Lijsttrekker Allioui was zondag niet aanwezig bij de bijeenkomst. Tweakers.net publiceerde een mail waarin hij liet weten twee uur later te zijn. Op dit moment is Allioui niet bereikbaar voor een reactie. De Piratenpartij hoopt rond oktober of november een nieuw bestuur aan te stellen. Tot die tijd zal het interim-bestuur in functie zijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12