Lilian Hak schiet raak met oud kruit Lilian Hak schiet raak met oud kruit

11-koppig orkest speelt op Old Powder New Guns met oude filmmuziek-samples

, Ingmar Griffioen

Lilian Hak schiet raak met oud kruit

11-koppig orkest speelt op Old Powder New Guns met oude filmmuziek-samples

Ingmar Griffioen ,

Dat is even wennen voor wie Lilian Hak kent als electrorockende dame. Ineens is de Utrechtse de elegante jazz-zangeres van een 11-koppig orkest, dat stoeit met samples van oude filmmuziek. Old Powder New Guns dus. Het album verschijnt in september, de live-show gaat dinsdag in première op de-Affaire.

11-koppig orkest speelt op Old Powder New Guns met oude filmmuziek-samples

Dat is even wennen voor de mensen die Lilian Hak kennen als electrorockende dame. Ineens is de Utrechtse de elegante jazz-zangeres van een 11-koppig orkest, dat stoeit met samples van oude filmmuziek. Je waant je in een filmdecor van vijf, zes decennia terug, waar Humphrey Bogart excelleert inclusief hoed, sigaret en aan zijn zijde Ingrid Bergman. Old Powder New Guns dus. Het album verschijnt in september, de live-show gaat dinsdag in première op de-Affaire.

De retro-kant van Lilian Hak openbaart zich niet voor het eerst. "Dit is best wel een andere stijl dan electro inderdaad, maar wel iets dat ik al eerder heb gedaan. Ik heb twee keer met een voorstelling op De Parade gestaan, waar ik ook liedjes in ouderwetse sferen zong. Ik wilde altijd eens een heel album maken in die stijl, maar het kwam er nooit van." Totdat ze op oude dvd-opnames van die voorstelling stuitte. "Het was toch wel erg leuk, wat ik toen deed."

Vervolgens keek ze The Postman Always Rings Twice, de drama film-noir versie uit 1946, en ging ze vastbesloten dit project aan. "Het is allemaal ontstaan door liefde voor oude films en orkestmuziek uit die tijd." Hak heeft zich laten inspireren door films uit de jaren '40, '50 en '60, van film-noir tot spaghetti western, van Chaplin tot Hitchcock. Ze trok zich terug met een stapel dvd's in een appartement op de 22e verdieping in de Thaise hoofdstad Bangkok. "Ik heb een maand genomen, opname-apparatuur mee en ben gaan schrijven. Uiteindelijk is dat het album geworden."

Hak heeft geen moeite onder woorden te brengen, wat haar zo aanspreekt in de filmmuziekhistorie. "De muziek is in oude films zo bepalend. Die films kun je niet kijken zonder de muziek die erbij hoort, die uit klassieke instrumentatie bestaat. Eigenlijk wordt het verhaal verteld door de muziek. Die composities zijn zó waanzinnig."

Old Powder New Guns is niet met een compleet orkest opgenomen. "Maar wel met strijkers, een gitarist, bassist en een marimba-speler. Het was een ontzettende uitdaging dit met live-instrumenten te doen." Die opgave heeft ook voordelen. "Met elektronica vroeg ik me wel eens af hoe ik dat live moest doen. Nu doen de strijkers ook live mee en speelt iedereen zijn partijen. Het is fantastisch met zoveel mensen te spelen."

Momenteel wordt er hard geoefend om de live-set op te bouwen voor de eerste show, "Heel spannend. We spelen dinsdag de eerste show op de-Affaire. Productiehuis Oost-Nederland kwam daarmee, zij doen de boekingen. Ik heb begrepen dat het een fantastisch festival is, en zo ook die locatie aan het strand (Habana aan de Waal, IG). We doen ook nog een akoestische sessie voor 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen met alleen gitaar, trombone, trompet en zang in een kapel. Ik heb er veel zin en laat me verrassen."

Old Powder New Guns verschijnt in de eerste week van september op haar eigen label Siren Music, Rough Trade doet de distributie. De fraaie single Never Speak To Strangers staat maandag op de Hollandse Nieuwe compilatie, is al te koop via iTunes en je hoort nog een nummer op Bandcamp. Meer info op de site. Hak en het orkest zijn dinsdag 20 juli vanaf 23.00 uur te zien op festival de-Affaire in Nijmegen. In het najaar volgt een clubshow met onder meer op 12 september de cd-releaseshow in Tivoli de Helling, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12