Dekmantel organiseert nieuw grensoverschrijdend festival Dekmantel organiseert nieuw grensoverschrijdend festival

Organisatie splitst zich op in nieuwe clubavonden

, Fiona Fortuin

Dekmantel organiseert nieuw grensoverschrijdend festival

Organisatie splitst zich op in nieuwe clubavonden

Fiona Fortuin ,

Dekmantel heeft grootste plannen voor na de zomer. In november komt de danceorganisatie met een grensoverschrijdend festival. Daarnaast lanceren ze nieuwe clubavonden die niet langer onder de naam Dekmantel vallen. "We zijn tegenwoordig veel breder georiënteerd, daarom breken we met deze naam."

Organisatie splitst zich op in nieuwe clubavonden

In november dit jaar komt de jonge organisatie Dekmantel met een nieuw festival dat over de grenzen van dancemuziek stapt. In de Amsterdamse Studio K vindt het tweedaagse festival plaats dat naast muziek ook een plek biedt aan kunst, film, workshops en fotografie. Thomas Martojo van Dekmantel: "Het moet meer dan een clubavond worden. Het festival begint al overdag. De bedoeling is dat we op deze manier Amsterdamse creatievelingen een plek geven."

Hiermee begeven Martojo en zijn compagnon Casper Tielrooij met Dekmantel zich op onbekend terrein. Maar bang dat ze te weinig kennis van deze andere cultuuruitingen hebben, zijn ze niet. "We pretenderen niet dat we over vanalles op de hoogte zijn. We begeven ons in een milieu waar anderen wel die know-how hebben. Daar krijgen we graag input van."

Het festival krijgt de naam Het Kabinet. Ook de nieuwe clubavonden die vanaf september van start gaan krijgen niet de naam Dekmantel mee. "Dekmantel wordt de paraplu waar allerlei verschillende, genre-specifieke avonden onder gaan vallen. Er blijft een duidelijke verwijzing naar het overkoepelende Dekmantel, maar me merken dat het niet goed is om alles onder de huidige naam te blijven doen. Het grote overschaduwt nu het kleine. Mensen kennen ons om onze Detroit techno en house avonden. Daar willen we mee breken. We zijn tegenwoordig veel breder georiënteerd."

Elke nieuwe clubavond staat voor een specifiek genre. De vaste Studio 80 avond krijgt een ander format en naam, Blackout, en zal puur om house draaien. In OT301 staat een maandelijkse avond gepland rondom disco en boogie onder de naam Go Bang! Als eerste treedt daar op 3 september DaM-Funk met band op. Martojo: "Daarnaast beginnen we in een voormalig uitvaartcentrum in Amsterdam West iets nieuws met jonge jongens die graag mee willen organiseren. Hoewel we daar nog geen specifiek kader voor hebben, speelt op 11 september ONRA."

In oktober komt een nieuwe release van het Dekmantel label uit: een langspeler van Vakula, een producer uit Oekraïne. "Zijn muziek is te vergelijken met Juju & Jordash die eerder een album bij ons uitbrachten. Jaren heeft Vakula achter het ijzeren gordijn muziek gemaakt, enkel met apparatuur van Russische makelij. Hij heeft echt een heel eigen geluid." Ook staan releases gepland van Awanto 3 (een alterego van Steven de Peven), Juju && Jordash, Robert Hood en een box met exclusieve tracks van buitenlandse artiesten die meerdere malen op een Dekmantel avond hebben gestaan, waaronder Redshape en Linkwood.

Dekmantel staat nog wel onder de vertrouwde naam op zowel Lowlands als het Solar festival in Roermond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12