De Vorstin na turbulente opstartperiode open in september

Poppodium in Hilversum tot aan 2015 niet-sluitende begrotingspost

Fiona Fortuin ,

Na een turbulente opstartperiode begeeft De Vorstin zich langzaamaan in relatief rustig vaarwater. Het nieuwe poppodium in Hilversum heeft bekendgemaakt in september proef te zullen draaien, waarna in oktober de deur officieel geopend moet worden.

Poppodium in Hilversum tot aan 2015 niet-sluitende begrotingspost

Na een turbulente opstartperiode begeeft De Vorstin zich langzaamaan in relatief rustig vaarwater. Het nieuwe poppodium in Hilversum heeft bekendgemaakt in september proef te zullen draaien, waarna in oktober de deur officieel geopend moet worden.

De Vorstin is het nieuwbouw podium waar het vroegere Tagrijn plaats voor heeft moeten maken. Door een gebrek aan vertrouwen ontstond in maart jongstleden een breuk tussen personeel en bestuur. Deze breuk is inmiddels opgelost, vertelt interim-directeur Mike Iking. Ook ziet het ernaar uit dat de gemeente de nodige 3,5 ton zal geven voor de inrichting van het podium. Het geld is zelfs al beschikbaar gesteld door het college, hoewel de raad nog geen definitief besluit heeft genomen. Iking: "Het gebouw wordt leeg opgeleverd. Alles wat nodig is voor een poppodium, moet dan nog worden gekocht; van een keuken, tot aan stoelen, tafels en een scherm. Doordat de verbouwingskosten een stuk hoger zijn uitgevallen, is het geld dat hiervoor was bestemd weggevallen. Maar we hebben het wel nodig, anders kunnen we niet open."

Maar ook na inrichting van het pand zijn de financiële problemen van De Vorstin nog niet van de baan. Vanaf de start zal de organisatie te maken hebben met een niet-sluitende begroting. Voor volgend jaar is er al een tekort van 227.000 euro. Iking: "De eerste jaren hebben we te maken met een overbruggingsperiode. We voorzien een bezoekersgroei, zodat op termijn de begroting wel sluitend zal zijn." Het aantal bezoekers is geraamd op 40.000 per jaar. In de grootste zaal kunnen maximaal 850 mensen. "Gisteren is het programma online gekomen. Je kunt zien dat er inkoppertjes bij zitten. Ik ben een groot voorstander van artistiek beleid waarin je durf toont. Maar je moet ook reëel zijn en dus risico's inperken. Zeker in deze situatie kun je sommige dingen vooral in het begin nog niet doen."

Verder zal de gemeente Hilversum een onderzoekstraject uitzetten, waaruit moet blijken of er alternatieve manieren zijn waarop De Vorstin kosten kan besparen. Daarbij wordt gedacht aan samenwerkingen met andere cultuurorganisaties of producenten. In december moet dit onderzoek klaar zijn.

Voorlopig zal Iking nog aanblijven als interim-directeur. De wervings- en selectieprocedure voor een nieuwe directeur is stilgelegd. "Pas wanneer er voldoende zekerheid is, zal deze weer worden opgepakt. Je kunt nu nog niet verder uitbouwen, maar slechts op de zaak passen. Dat is niet de taak van een directeur. Maar wat er al staat, zal ik samen met het personeel en de vrijwilligers verder uitwerken. Het is onze taak om te bezwijzen dat er iets moois in Hilversum staat. Aan het college van Hilversum is het vervolgens om wijze besluiten te nemen."