Radiomakers eren Arjen Grolleman maandag om 15:00 uur Radiomakers eren Arjen Grolleman maandag om 15:00 uur

Nummer Marc Almond inmiddels op 7 in iTunes

, Atze de Vrieze

Radiomakers eren Arjen Grolleman maandag om 15:00 uur

Nummer Marc Almond inmiddels op 7 in iTunes

Atze de Vrieze ,

Het plotselinge overlijden van Kink FM coryfee Arjen Grolleman is in de radiowereld ingeslagen als een bom. Diverse radiostations staan maandag om 15:00 uur stil bij de crematieplechtigheid door Grolleman's favoriete nummer te draaien, Marc Almond's Tears Run Rings uit 1988.

Nummer Marc Almond inmiddels op 7 in iTunes

Het plotselinge overlijden van Kink FM coryfee Arjen Grolleman is in de radiowereld ingeslagen als een bom. De presentator en zendermanager stierf woensdag 20 januari bij een noodlottig ongeval in zijn eigen huis. Maandag wordt Grolleman gecremeerd. Diverse radiostations staan die dag om 15:00 uur stil bij de plechtigheid door Grolleman's favoriete nummer te draaien, Marc Almond's Tears Run Rings uit 1988. Naast Grolleman's eigen Kink FM doen ook Veronica, KX Radio en Radio 2 mee, aangevuld met een flink aantal lokale zenders uit onder meer Groningen, Haarlem en Nijmegen. 3FM onderbreekt zelfs de Zeroes Top 1000, waarin alleen nummers uit de jaren nul uitgezonden worden. "Zelfs grote zenders als Q en 538, waarbij het liedje niet in het format past, hebben het in beraad", zegt initiatiefnemer Ton van Hoof, medewerker van KX en het lokale Radio Moerdijk. Over Twitter roepen mensen elkaar ook op om het nummer te kopen bij iTunes als eerbetoon aan Grolleman.

Van Hoof kende Grolleman niet persoonlijk, maar werd toch geraakt door het nieuws van zijn overlijden. "Juist omdat ik hem niet kende, verbaasde het me hoeveel zijn dood me deed", zegt hij. "Hij was een van mijn drie grote radiohelden, door zijn aanstekelijke passie voor zowel muziek als voor het radiomaken zelf. Kink zette woensdag het liedje van Marc Almond als eerbetoon op zijn site. Ik dacht: daar moet meer mee gebeuren. Toen bekend werd dat maandag om 15:00 uur de crematieplechtigheid zou zijn, schoot het idee door mijn hoofd dat het geweldig zou zijn als dat nummer dan op de radio te horen zou zijn. Ik heb mijn plan op Twitter gezet. Dat het zo breed opgepakt zou worden, had ik niet verwacht. Arjen hield absoluut niet van eenheidsworst op de radio, maar van deze plaat had hij het kunnen waarderen."

3FM-dj Michiel Veenstra was een van de eersten die de actie oppikte. Hij schreef op zijn site een persoonlijk stuk over Grolleman, die hij beschouwde als zijn grote leermeester. "Zonder hem was ik nu niet geweest waar ik nu ben. Hij heeft me aangemoedigd om met een eigen programma te beginnen. Arjen had een ongebreidelde passie voor radiomaken. Hij was altijd op zoek naar de juiste vormgeving, de tone of voice, de perfecte benadering van de luisteraar. Ik hoorde dat een medewerker van Kink FM deze week nog een gesprek heeft gehad, waarin hij openlijk betwijfelde of hij iets van belang deed. Tears Run Rings staat inmiddels op nummer 7 in iTunes. Dat zegt iets over de reikwijdte die hij had."

"Arjen Grolleman kon de nieuwe single van Editors afkondigen met een Frans gedicht. Hij had een onmetelijk groot vocabulaire en was zo belezen dat je dacht: dat kan geen discjockey zijn. Al die kennis van zaken gebruikte hij niet op een belerende manier, maar juist heel amuserend. Het woord rolmodel viel deze week, toen schoot mij het woord rock 'n rollmodel te binnen. Een biertje eindigde bij hem vaak in een nacht doorhalen, met gesprekken over zin en onzin. Dat zijn dood veel losmaakt in de radiowereld, verbaast Veenstra niet. "Een medewerker van een lokale radiozender vertelde dat hij nog een naamjingle van Arjen had. Hij was waarschijnlijk niet de enige. Arjen was enorm benaderbaar en gul met dat soort dingen. Heel wat lokale radiomensen zullen wel eens een nacht met Arjen doorgehaald hebben."

In 2003 was Arjen Grolleman een uur lang te gast in het 3VOOR12 programma Ziel en Zaligheid. Beluister Grolleman in gesprek met Leonieke Daalder. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12