Nieuw hiphopplatform: Fakkelteitgroep

“Ik wil absoluut geen label beginnen”

Atze de Vrieze ,

Buiten Westen is al een tijdje dood, maar begin 2010 is er eindelijk een opvolger: Fakkelteitgroep. Een nieuw hiphopplatform, met Sticks van Fakkelbrigade als woordvoerder. "Niemand is verplicht een Fakkelteitgroep shirt te dragen.”

“Ik wil absoluut geen label beginnen”

Buiten Westen is al een tijdje dood, maar begin 2010 is er eindelijk een opvolger: Fakkelteitgroep. Een nieuw hiphopplatform, met Sticks van Fakkelbrigade als woordvoerder. “Het is een plan waar ik al langer mee speelde. Naast het uitbrengen van platen help ik ook graag anderen op weg met hun muziek. Fakkelteitgroep is een samenwerkingsverband tussen verschillende acts, dat op een natuurlijke manier is ontstaan. Het is voor ons ook een goede manier om al onze projecten onder verschillende namen te bundelen. Het is allemaal vrijblijvend en spontaan. Niemand is verplicht een Fakkelteitgroep shirt te dragen.”

Onder de paraplu Fakkelteitgroep vallen op dit moment Fakkelbrigade, James, Typhoon, Zo Moelijk en Deux Deux, de samenwerking tussen Hayzee van Zwart Licht en Rosco van Zo Moeilijk. 31 januari verschijnt de EP Wie Heeft De Bal van Rico en Typhoon met Muppet Stuff. De twee rappers zijn er het afgelopen jaar langs de theater gereisd. Maar er is ook ruimte voor nieuwe namen. Op de site van het platform plaatste Sticks deze week een blogbericht over Henning, een beatmaker waar hij enthousiast over is. Twee keer per jaar moet een mixtape verschijnen van de Fakkelteitgroep, de eerste eind februari. Op releases van de verschillende artiesten zal een logo van het platform te vinden zijn.

“Toch wil ik absoluut geen label beginnen”, zegt Sticks. “Wij brengen onze muziek uit bij Top Notch, en dat blijft zo. Zonder Top Notch zouden wij überhaupt geen Fakkelteitgroep op kunnen richten. Sowieso is het breder: ik kan me voorstellen dat we bijvoorbeeld aan een fotoboek gaan werken.” Toch is de oprichting van het platform wel een reactie op ontwikkelingen binnen het label. "Top Notch is een schizofreen label met verschillende soorten hiphop en zelfs uitstapjes daarbuiten. Als Fakkelteitgroep vinden we het tof om ons te profileren.”