3VOOR12 DRAAIT (4): Beach House, Hot Chip, Bohren & der Club Of Gore 3VOOR12 DRAAIT (4): Beach House, Hot Chip, Bohren & der Club Of Gore

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 DRAAIT (4): Beach House, Hot Chip, Bohren & der Club Of Gore

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Beach House heeft een nieuwe plaat. Niet zomaar één, volgens ons gaat Teen Dreams hoog scoren in de eindejaarslijstjes. Ja, we hebben het over eindejaarslijstjes in januari. Dat zegt wel iets over het album, toch?

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de Week
Broken Bells - The High Road (Sony)

3VOOR12 Album van de Week
Beach House - Teen Dreams (Bella Union/V2)

3FM Megahit
OneRepublic - All The Right Moves (Interscope/Universal)


TOP 10:

1. Beach House - Zebra (openingstrack album Teen Dream, V2)
“Tederheid kent geen tijd.” (Menno Visser)
“Grootse kleine plaat.” (Atze de Vrieze)
“Een album dat tegelijkertijd droefheid en euforie bij me oproept.” (Stephan van Peursem)
“Het openingsnummer Zebra is een van de mooiste en knapste liedjes dat ik in tijden heb gehoord.” (Erik Zwennes)

2. Hot Chip - One Life Stand (DFA/EMI)
“De beste Hot Chip plaat sinds het debuut Coming On Strong.” (Erik Zwennes)
“Vast niet de bedoeling, maar ik krijg ook heel erg veel zin om mijn haar te touperen.” (Stephan van Peursem)
“Wat een romantiek zit erin deze jongens, ik krijg het er warm van.” (Fiona Fortuin)

3. Bohren & der Club Of Gore live in Theater Kikker Utrecht 28-01-2010
“Zelden zoiets moois gezien als Bohren & der Club of Gore.” (Atze de Vrieze)
“Bohren zet in het duister een sfeer neer van verloren zielen, schraal bier en natte straten in de nacht zonder in clichés te vervallen.” (Stephan van Peursem)

4. Scout Niblett - The Calcination of Scout Niblett (Drag City/Munich)
“Emma Niblett heeft wederom een intens pareltje gemaakt.”

5. 3VOOR12 presenteert Wolfmother live @ 013, Tilburg, 26-01-10
“Haar, veel haar en vlammende hardrock, geserveerd door vier madmen from down under, wat heb je nog meer nodig?” (Ingmar Griffioen)

6. Ripperton – Niwa (album, Green)
“Op het label van onze eigen Joris Voorn, en bij mij de hele week op repeat.” (Atze de Vrieze)

7. The Sickening - Death Devastation Decay (album, Xtreem Music)
“Met een heerlijk eenzijdig diepe piepgrunt volgespuugde spitse death metal, op moordend tempo gespeeld, met nul komma nul originaliteit maar wel kennis van zaken.” (Jona Rovers)

8. Yeah Yeah Yeahs - video Skeletons
“Mijn associatie met het nummer Skeletons van Yeah Yeah Yeahs was die van doedelzakken over de Schotse hooglanden. De band zelf denkt er iets anders over.” (Fiona Fortuin) 

9. Local Natives live @ Tivoli de Helling, Utrecht, 23-01-10

“Waar The Horse Company in het voorprogramma moeite had, hield Local Natives moeiteloos de vaart erin en de aandacht vast.” (Ingmar Griffioen)

10. Gramophonedzie - Why Don't You (Positiva/Virgin/EMI, UK release 28 feb)
“De terugkeer van de 78-toerenplaat in een gehypete clip waar de reclamejongens van likkebaarden.” (Menno Visser)


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

These Monsters - Call Me Dragon/Harry Patton, songs op MySpace
Ok, de debuutplaat komt pas in mei hier uit, maar dat wordt een knaller beloven we en er staan al twee songs online op MySpace. Het kwartet uit Leeds gaat daarin vooral instrumentaal tekeer - ik dig zelfs het koperwerk - en zet meteen een nieuwe standaard voor postrock/core. Meeslepend op verwoestende wijze. Misschien dat ze na die UK-tour wel even Roadburn willen aandoen?!

Local Natives live @ Tivoli de Helling, Utrecht, 23-01-10
Waar The Horse Company in het voorprogramma moeite had, hield Local Natives moeiteloos de vaart erin en de aandacht vast. Copycats or the best of different worlds? Wat mij betreft in ieder geval mooi, bijna zo mooi als op de cd. Vijf sterke instrumentalisten, met als sterkste punt de samenzang tussen de drie frontmannen.

3VOOR12 presenteert Wolfmother live @ 013, Tilburg, 26-01-10
Haar, veel haar en vlammende hardrock, geserveerd door vier madmen from down under, wat heb je nog meer nodig? In ieder geval geen T-shirts voor 30 euro... maar de show was moddervet, beestachtig ook. 3VOOR12 nam Wolfmother en het psychedelisch rockende voorprogramma The Black Angels op. De beelden moeten 1 februari online staan, check het uit! Kun je meteen zien of je naar Pinkpop moet.


JONA ROVERS DRAAIT:

The Sickening - Death Devastation Decay (album, Xtreem Music)

Debuut CD van deze band uit Kristiansund, Noorwegen, verassend genoeg; niet dat het nu zo bijzonder is dat daar ook muziek gemaakt wordt, maar wel omdat er zo’n ongelofelijk Amerikaanse stijl death metal product afgeleverd wordt. Met een heerlijk eenzijdig diepe piepgrunt volgespuugde spitse death metal, op moordend tempo gespeeld, met nul komma nul originaliteit maar wel kennis van zaken. Het heeft wat weg van Prostitute Disfigurement en Gorerotted zo nu en dan, en op de afgezaagde Cannibal Corpse cover na voel ik me prima thuis bij dit gezellige blastbeatfeestje.

Kastrated – Promo (promo, eigen beheer)

Jaaaaa! Mijn trots op de scene groeit door promo’s als deze. Een stevige productie met veel bas maar voldoende onderscheidend vermogen, strakke drums vol tempowisselingen, een afwisselende zanger in zowel klank als metrum, en vette riffs. Je kunt zeggen wat je wil, maar Kastrated heeft ballen!

Sarcolytic - Thee Arcane Progeny (album, Unique Leader Records)
De mini uit 2005 was waanzinnig goed, en je verwacht dan natuurlijk dat het in de jaren daarna alleen maar beter wordt. Wat er precies schort aan Thee Arcane Progeny weet ik eerlijk gezegd (nog) niet, maar deze release geeft absoluut niet het gevoel van de eerste EP; het lijkt net te braaf en mist gewoon de punch van eerder werk. Allerminst slecht, maar Sarcolytic weet niet over de lat te komen die ze zelf jaren terug zo hoog heeft gelegd.
 

MENNO VISSER:

Beach House - Zebra (openingstrack album Teen Dream, V2)
Tederheid kent geen tijd met deze bloedmooie openingstrack van het nieuwe album van het Amerikaanse indiegezelschap Beach House.

Yeah Yeah Yeahs - Heads Will Roll (A-Trek remix) (mp3, zou via Universal moeten gaan)
Het oppepliedje bij het Belgische Glazen Huis staat nu doodleuk 1 in de Belgische iTunes. Een soort vrouwelijke Prodigy, beter dan caffeine.

Gramophonedzie - Why Don't You (Positiva/Virgin/EMI, UK release 28 feb)
De terugkeer van de 78-toerenplaat in een gehypete clip waar de reclamejongens van likkebaarden.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Bohren & der Club Of Gore live in Theater Kikker Utrecht 28-01-2010
Zelden zoiets moois gezien als Bohren & der Club of Gore. Jazzdrones zo traag en repetitief dat ze je hoofd zachtjes verdoven. Het is een soort gitzwarte romantiek van het onomkeerbare, maar godzijdank zonder elfjes en hoorngeschal. Enfin, je kunt er van alles bij halen, maar uiteindelijk gaat het gewoon over de man die op de hoek van de bar naar zijn bier zit te staren.

Beach House – Teen Dreams (album, Sub Pop/V2)
Het zou me niet verbazen als alle indiekids aan het eind van het jaar in zebrastrepen lopen. Het derde album van dit dromerige indieduo uit Baltimore gaat als een rode lijn door 2010 lopen. Grootse kleine plaat.

Ripperton – Niwa (album, Green)
Op het label van onze eigen Joris Voorn, en bij mij de hele week op repeat: het debuutalbum van de house/techno producer Ripperton. De Zwitser draait al lang genoeg na om je erover te verbazen dat dit pas zijn eerste langspeler is, maar hij doet het dan ook wel meteen goed. Warm, gelaagd en met veel gevoel voor soul.


ERIK ZWENNES:

Hot Chip - One Life Stand (DFA/EMI)
De beste Hot Chip plaat sinds het debuut Coming On Strong, maar das natuurlijk een mening. Ik vind de ingehouden, licht-humoristische en funky Hot Chip nu eenmaal het leukst. I Feel Better is op dit moment mijn favoriete nummer op One Life Stand.

Scout Niblett - The Calcination of Scout Niblett (Drag City/Munich)

Emma Niblett heeft wederom een intens pareltje gemaakt. Een pure, persoonlijke en emotionele verzameling doorwrochten biechtteksten begeleidt met minimale schurende gitaar, soms wat bas en een enkele trom. Soms voelt het bijna gênant wanneer je weer voyeuristisch luistert naar Niblett's gedachtenkronkels. Knap hoe ze dit op weet te roepen.

Beach House - Teen Dream (Bella Union/V2)
Gewoon voor de tweede week op rij in mijn DRAAIT. Een gegarandeerde jaarlijstplaat van dit typische duo uit Baltimore, USA. Het openingsnummer Zebra is een van de mooiste en knapste liedjes dat ik in tijden heb gehoord.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Bohren Und Der Club Of Gore, 28 januari, Theater Kikker Utrecht
Traag, zwaar, donker, langzaam en heel erg mooi. Bohren zet in het duister een sfeer neer van verloren zielen, schraal bier en natte straten in de nacht zonder in clichés te vervallen. Onthaasting in zijn meest melancholische vorm.

Beach House - Teen Dream  (Bella Union/V2)
Wat komt er veel mooie muziek uit zo begin 2010. Dit is een plaat die al langer borrelde en die waarschijnlijk veel jaarlijstjes gaat halen. Een album dat tegelijkertijd droefheid en euforie bij me oproept.

Hot Chip - One Life Stand (DFA/EMI)
Verderlicht, nerdy maar toch heel tof die nieuwe Hot Chip. Vast niet de bedoeling, maar ik krijg ook heel erg veel zin om mijn haar te touperen en blije danspasjes te maken op deze plaat. Alsof de '80's weer terug zijn in een betere vorm. Ook een aanrader voor fans van The Whitest Boy Alive.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Yeah Yeah Yeahs - video Skeletons
Mijn associatie met het nummer Skeletons van Yeah Yeah Yeahs was die van doedelzakken over de Schotse hooglanden. De band zelf denkt er iets anders over. 

Hot Chip - One Life Stand (DFA/EMI)
Bijna deed ik eens mee aan een datingshow, onder het mom van participerende journalistiek. Onder het mom van te druk trok ik me uiteindelijk terug uit het liefdesspel. Door One Life Stand wil ik het weer een keer proberen, meedoen met een datingprogramma; de zoektocht naar mijn One Life Stand aan de hand van Hot Chip. Wat een romantiek zit erin deze jongens, ik krijg het er warm van.

Lindstrom & Christabelle - Lovesick (van album Real Life Is No Cool)
Twee weken heeft het album op de Luisterpaal gestaan, toen hoorde je me er niet over. Soms, best vaak, ben ik gewoon wat traag. Maar voor zij met mij die dit nummer ook nog niet kennen: dit mag je niet ontgaan. Lovesick lijkt wel te zijn geschreven voor de nieuwe James Bond film, waarin Grace Jones opzij wordt gezet door Christabelle.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12