Yeasayer: “Deze plaat moest mensen laten bewegen, niet meer zoveel zweven”

“Odd Blood is zo wiskundig als toveren of voodoo"

Erik Zwennes ,

Yeasayer viel in 2008 op met een grote release op een piepklein label. Het frisse debuutalbum All Hour Cymbals opende de deur naar een leven on tour en dat als professioneel muzikant. Van timmerman naar indiesensatie, Yeasayer leeft de droom.

“Odd Blood is zo wiskundig als toveren of voodoo"

De leden van de band Yeasayer lijken wel de hippievariant van Vampire Weekend. Niet alleen in uiterlijk - snorren, baarden, lang haar, hanekam, tanktops en felle kleuren - maar ook in de meer uitgesponnen en vervreemdende composities op het debuutalbum All Hour Cymbals. Op de nieuwe plaat Odd Blood - "het betekent eigenlijk niets. Het klinkt als maffe slang van de toekomst," - zoeken de heren meer de popkant op. Met eighties synthesizers, maar nog steeds met aparte geluiden, ideeën en keuzes. "Deze plaat moest mensen laten bewegen niet meer zoveel zweven," aldus zanger Chris Keating. Samen met bassist Ira Wolf Tuton en de thuisgebleven gitarist Anand Wilder vormen ze de kleurrijke formatie die drie keer eerder in Nederland met hun shows een grote indruk achterliet.

"We zijn de nieuwe plaat letterlijk begonnen met een groot leeg bord. Daar schreven we woorden, ideeën, plaatsnamen en titels op en langzaam ontstond een tekstueel beeld van waar we met de tweede plaat heen wilden. Iemand schreef bijvoorbeeld de naam 'Russ Titelman' op. Hij is een beroemde producer die in de jaren tachtig werkte met Chaka Khan en Madonna. Hoe hij synthesizers laat klinken, was een van de doelen die we voor ogen hadden," vertelt Chris. Het lijkt een heel wiskundige manier van muziekmaken. "Ha, nou zo wiskundig als toveren of voodoo," de twee lachen er om.

De basis van Odd Blood is nog steeds de bijzondere percussie. Live speelt er een percussionist mee, die drumcomputers net zo makkelijk combineert met xylofoon en een zelfgebouwd houtje-touwtje drumstel. "Ik droomde laatst dat we optraden en er werkelijk niemand danste," Ira kijkt geschrokken. "Ik werd rechtop in bed wakker en belde Chris op. Hij verzekerde me dat het een droom was. Als dat echt zou gebeuren, zou ik gek worden." Het typeert de band die grossiert in warme klanken en opbeurende teksten. Neem de single Ambling Alp waar Chris zingt: 'You must stick up for yourself, son. Never mind what anybody else done'. "Dat is geschreven vanuit het perspectief van een bokser. Mijn opa was professioneel bokser en mijn vader bokst zich door het leven. Ik? Ik probeer het leven te zien als een dans. Een goede bokser danst om zijn tegenstander en maakt hem gek."

Ira was tot kortgeleden een zelfstandig timmerman. Chris was chauffeur op een vrachtwagen van Saturday Night Live, een grote televisieshow in Amerika. Daarna bouwde hij sets voor fotoshoots. "De laatste opdracht die ik kreeg was het bouwen van de set voor een lingerieshow van Victoria's Secret. Ik moest het afwijzen vanwege de band, maar dat deed wel even pijn. Nu zijn we in staat fulltime met de muziek bezig te zijn." Ira: "Brooklyn heeft een bijzondere muziekscene. Een enkeling kan leven van de muziek en de rest scharrelt zijn boterham bij elkaar met allerhande klussen. Wij lijken een snaar te hebben geraakt, waardoor we nu betaald krijgen voor het maken van muziek. Dat is prachtig."

Odd Blood is nog enkele weken te beluisteren op de Luisterpaal. De plaat komt uit via Mute/PIAS. Op 20 maart speelt Yeasayer in Paradiso, Amsterdam.