Vierde Hollandse Nieuwe compilatie-cd online

21 nieuwe tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

Erik Zwennes ,

Dit is al weer de vierde Hollandse Nieuwe Compilatie. Met deze toevoeging aan de Luisterpaal zetten we opnieuw een maand lang de boeiendste, leukste en beste nieuwe artiesten en bands in het zonnetje. Beluister nu een maand lang het vierde deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

21 nieuwe tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

Dit is al weer de vierde Hollandse Nieuwe Compilatie. Met deze toevoeging aan de Luisterpaal zetten we opnieuw een maand lang de boeiendste, leukste en beste nieuwe artiesten en bands in het zonnetje. Beluister nu een maand lang het vierde deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

We stellen hier de eenentwintig nieuwe acts aan je voor. Aanstormend talent krijgt iedere maand de kans om op deze verzamelaar terecht te komen en zich aan het grote publiek te tonen. Hoe je je aan kan melden, lees je onderaan dit artikel.

Graag stellen we aan je voor:

1. Eins, Zwei Orchestra - Spiral
Eins, Zwei Orchestra is een heuse polder-indie-supergroep. Stefan van Maurik van The Spirit That Guides Us en Lydia van Maurik-Wever van Brown Feather Sparrow en This Beautiful Mess maakten een bijzonder sterk gaze-album. Live worden de twee bijgestaan  door leden van We vs. Death, Silence is Sexy en Little Things That Kill.

2. Klemma ft. Partysquad – Hossel
Het jongere broertje van rapper Kempi bracht onlangs zijn mixtape uit op Kempi’s label Sterrenlaan. Voor de mixtape Du Disciepel werkte Klemma onder meer samen met Rocks van THC en Kempi. Op deze compilatie staat een samenwerking met Partysquad.

3. Couch Brothers - She (Hard Lovin')
Michael Parkinson aka RollaRocka aka ShyRock aka Maikal X heeft de afgelopen vijf jaar in alle stilte een album gemaakt met de Japanse producer Kazu. Het voormalig lid van Postmen ontmoette Kazu bij toeval waarna de twee besloten samen te werken. Het duo heeft onder de naam Couch Brothers negen nummers opgenomen. Waarschijnlijk zal het debuutalbum later dit jaar verschijnen.

4. Starcatcher - Lies       
Ambitie is wat deze jonge (gemiddelde leeftijd 18 jaar) Haagse band uitstraalt. Wat is er mis met epische pianoloopjes, symfonische partijen en een dicterende zang? Als Lies een opmaat is voor een stoere debuutplaat kan het nog hard gaan met deze jongens. Overigens speelden ze na winst van de High School Music Competition al in Duitsland en Frankrijk.

5. D.Lipps - Gorilla Muziek
D.Lipps aka De boy met de dikke is een Amsterdamse mc die hangt met de Nebulon movement van Zwart Licht, Skinto, NoizBoiz. Eind 2009 stond D.Lipps op de So So Lobi tape van Mc Winne en Patta. Het nummer Gorilla Muziek staat op de verse Boven De Wolken EP.

6. Deadbeat Passenger - The Noise
Een van de beste rock-‘n-roll-zangers van Nederland heeft een nieuwe band geformeerd. Lawrence Mul, voorheen van The Bloody Honkies, heeft met zijn broer Clemens Deadbeat Passenger opgericht. David van Lochem bast en op drums vinden we Danielle van Gaalen. De eerste nummers klinken lekker seventies met een achterhoekse lompheid.

7. Henning - Grand Theft Auto
Als Sticks (Fakkelbrigade, Opgezwolle) je een beatmaker tipt, dan neem je dat serieus. Als die beatmaker speciaal voor deze compilatie ook nog eens een exclusieve instrumental maakt, dan wrijf je in je handen. Een beat waar oud en nieuw lijken samen te komen. Grand Theft Auto is elektronisch en soulvol, je zou er haast van gaan rappen.

8. Jan Maessen – Birds
Jan Maessen is een indieband met wortels in Maastricht, Amsterdam en Brussel. Birds is het eerste nummer van hun snel te releasen EP. Afwisselend opgewekt, gejaagd en berustend: een voorproefje van wat nog gaat komen. Bekijk ook de knappe clip door Flim & Zonen.

9. D'Tuniz & Ace ft. Rocks - Toriman De Boriman
De leukste track op de tweede THC Recordz mixtape is zonder twijfel Toriman De Boriman. D'Tuniz, Ace en THC-rapper Rocks laten horen hoe het mis ging met deze ‘mister x’. Een klassiek Scarface-verhaal over een hosselaar die te vaak met zijn neus in de eigen waren zat. Straatrap voor op de radio!

10. The Routines - See It For Yourself
Binnenkort kan The Routines veel nieuws melden. Nu moet iedereen het nog ‘even doen’ met een compleet nieuw nummer op deze compilatie. Het duo Kelly en André kent elkaar via Marktplaats. “Hij zocht een zangeres, ik zocht een bandje. Toen bleek het elektronisch te zijn, maar dat leek vind ik ook leuk,” aldus Kelly in 2008.

11. Ome Omar - Tosti ijzer
De Amsterdamse mc Ome Omar (Dahmani) brengt op de compilatie een ode aan zijn tosti ijzer. Eerder won Omar de talentenjacht Most Wanted 2009 en schreef hij een mooie brief aan Ali B.

12. Fata 'El Moustache' Morgana – Stockholm
Op 27 februari 2010 presenteert Fata ‘el Moustache’ Morgana zijn tweede EP in Paradiso. Op deze EP komen de verwijzingen naar Ween, Brainiac en The Chap nog beter tot uitdrukking. Een voorproefje in de vorm van het nummer Stockholm is nu te beluisteren op de Luisterpaal. Bekijk ook de clip bij een ander nummer van de EP.

13. Conforce - Love & Hate
Boris Bunnik (22) aka Conforce is een echte Terschellinger die op dit moment studeert aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Zijn technotracks zijn alles behalve popmuziek, maar zouden wel eens heel populair kunnen worden. Zijn debuutalbum Machine Conspiracy komt op 1 maart op cd en dubbel vinyl uit via het Engelse label Meanwhile.

14. The Rudolfs - Streets Of Glass
Ze waren afgelopen dagen te gast in De Wereld Draait Door, bij Giel en het debuutalbum Streets Of Glass wordt door diverse media besproken. Is het neo-grunge of heeft de zanger gewoon veel weg van Kurt? Oordeel zelf met de titeltrack op deze compilatie.

15. RipTidE - Fk Me
Max Bedeker noemt zichzelf RipTidE. Onder dit pseudoniem maakt hij hoekige electro met house en techno-invloeden. Single Fk Me komt volgende maand uit via Boemklatsch Records.

16. Imperial ft. Sage – Over
Imperial is een van de protegés van rapper Riza. Speciaal voor deze compilatie schreef hij het nummer Over dat hij samen met voormalig Mighty 8 artieste Sage opnam.

17. Saelors - Where The Smog's Too Low
Met Saelors heeft Nederland er weer een bijzondere act bij.  Alexandra Duvekot en Thijs Havens vormen een duo dat filmische muziek maakt. Hints van oude rock, folk en freakfolk met opvallende hooks en zang.

18. Joe Kudo - Long Gone
Sir Sore van de Nijmeegse hiphopcrew Last Crewsaders gooit het over een andere boeg. Onder het alias Joe Kudo produceerde hij deze soulvolle poptrack. Het is nog niet geheel duidelijk wat zijn plannen zijn, maar een sneak peak wil hij de Luisterpaal-luisteraar wel alvast geven met het nummer Long Gone.

19. Duijn and Douglas - Nachtschwesther
Esther Duijn en Steady Douglas hebben de krachten gebundeld in Duijn and Douglas. De komende tijd zullen er een flink aantal releases uitkomen. Nachtschwesther is een zalvende lentetrack die knisperend op gang komt. Hou ze in de gaten!

20. Redtheplaneeet!!! – Chirp
An3, Judith & Rob vormen Redtheplaneeet!!!. Onlangs kwam de nieuwe EP uit waarvan het nummer Chirp niemand onthouden mag worden. Ga dit trio vooral ook live zien.

21. Macronizm - Meneer Martens
Helemaal nieuw is Macronizm misschien niet. Het debuutalbum kwam immers al in 2007 uit. Maar Marco Martens verdient met Meneer Martenz zeker een plekje op deze compilatie. Dit jaar komt het tweede album uit waarop opnieuw veel muziekstijlen langs zullen komen. Alles voor originaliteit, arbeidersmentaliteit en ouderwets Brabantse gezelligheid, aldus Macronizm.

Luister nu een maand lang naar het vierde deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks. 


Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe.