The Ex en De Kift spelen in bedreigd Leids kraakpodium

"Wij speelden al in Bar & Boos toen we nog onbekend waren"

Ingmar Griffioen ,

Ontruiming dreigt voor de Leidse Vrijplaats Koppenhinksteeg en daarmee ook voor kraakpodium Bar & Boos. Dus is er naar goed gebruik protest: op 6 februari het Bar & Boos Gaat Door Festival en 13 februari met een demonstratie. In de kraakscene gewortelde bands als De Kift en The Ex spelen deze maand nog in Bar & Boos. "De kraakbeweging is toch heel belangrijk voor de muziekscene."

"Wij speelden al in Bar & Boos toen we nog onbekend waren"

Ontruiming binnen drie weken dreigt voor de Leidse Vrijplaats Koppenhinksteeg en daarmee komt ook het einde van kraakpodium Bar & Boos nabij. Maar niet voordat er naar goed gebruik geprotesteerd wordt: 6 februari is het Bar & Boos Gaat Door Festival en 13 februari volgt een demonstratie. In de kraakscene gewortelde bands als De Kift, The Ex en We vs. Death spelen deze maand nog in Bar & Boos. Marco Heijne ziet de dreigende ontruiming en het op handen zijnde kraakverbod met lede ogen aan. "Zonde, de kraakbeweging is toch heel belangrijk voor de muziekscene", oordeelt de zanger en zakelijk leider van De Kift.

Al 40 jaar is de Vrijplaats Koppenhinksteeg een basis voor sociale, politieke en culturele activiteiten, ongesubsidieerd en draaiend op ruim honderd vrijwilligers. De gemeente wil de vrijplaats al langer ontruimen. Ook Heijne heeft van de problemen gehoord. "Ik ken Bar & Boos al een tijdje. Het is een club, waar wij al speelden toen we nog onbekend waren en ik heb er ook met andere bands veel gespeeld. Dat is ook de reden dat we er spelen; we willen onze sympathie uiten en ze een hart onder de riem steken."

De Kift heeft nog altijd goede banden met de kraakscene. "De Kift komt immers voort uit de kraakscene. We zitten zelf in een kraakpand met ons kantoor en Ferry (frontman Ferry Heijne, IG) woonde jarenlang met Terrie van The Ex in Villa Zuid, waar de hele Wormer punkscene ontstaan is." Heijne houdt hoop voor Bar & Boos: "Op 17 april spelen we in een nieuwe zaal, twee weken terug geopend en voortgekomen uit een gesloopt kraakpand. Een mooie nieuwe zaal waar weer jonge bands kunnen optreden, dat draagt De Kift een warm hart toe. Misschien gaat het met Bar & Boos ook zo."

Kraakpanden zijn volgens Heijne een onmisbaar platform om jonge bands een kans te geven. "Zo is De Kift ook begonnen. Het is zonde als het kraakverbod doorgaat. Dan wordt het voor beginnende bands heel lastig een podium te vinden. Alle bands beginnen toch klein. Bijvoorbeeld in kraakpodia als Vrankrijk, OCCII en OT301 in Amsterdam en De Onderbroek en Extrapool in Nijmegen." Heijne verwacht dat talentvolle bands in Leiden het zwaar krijgen als Bar & Boos sluit. "Als beginnende band kom je niet zomaar in LVC te staan."

Zaterdag 6 februari is het Bar & Boos Gaat Door Festival met de lokale bands Kru$h, Sugar Coated Mind Bombs, Dr. Dynamite, Danny Ramirez en CrustenUnie. Deur open 21.00 uur, entree: een donatie. De Kift speelt donderdag 11 februari, The Ex op 18 februari en We vs. Death op 20 februari.