Platenzaak Spin in Middelburg stopt

“Eigenaar heeft besloten dat de toekomst van de platenzaak te weinig carrièreperspectieven bood”

Atze de Vrieze ,

Platenzaak Spin in Middelburg stopt ermee. De speciaalzaak in de Zeeuwse hoofdstad sluit 15 mei de deuren. Eigenaar Bart Gabriëlse laat in een verklaring op de website van de winkel weten dat de winkel hem te weinig carrièreperspectief bood: “Er is dus geen sprake van een gedwongen sluiting of een faillissement."

“Eigenaar heeft besloten dat de toekomst van de platenzaak te weinig carrièreperspectieven bood”

Platenzaak Spin in Middelburg stopt ermee. De speciaalzaak in de Zeeuwse hoofdstad sluit 15 mei de deuren. Eigenaar Bart Gabriëlse laat in een verklaring op de website van de winkel weten dat de winkel hem te weinig carrièreperspectief bood: “Er is dus geen sprake van een gedwongen sluiting of een faillissement. De financiën spelen uiteraard wel een belangrijke rol in dit besluit. Er zijn of worden geen pogingen gedaan om de winkel door te verkopen. […]In korte tijd hebben we met succes indruk weten te maken op het Zeeuws cultureel landschap. Niet alleen als platenzaak, maar als ware muzikale all-rounders. Dit mede dankzij de steun van onze trouwe gezellige klanten en de fantastische bands die tijd vrijmaakten voor een optreden binnen of buiten de winkel.”

Spin is niet de eerste platenzaak die verdwijnt. De afgelopen jaren sloten onder meer Boudisque (Amsterdam en Utrecht), Sounds en Music Store (Rotterdam), Brutus en Get (Amsterdam) hun deuren. 3VOOR12 was afgelopen december nog in de Spin. Verslaggever Tomas Delsing maakte een reportage in de serie Laatste der Mohikanen, over de dappere platenzaken die tegen de tendens in doorgaan met het verkopen van muziek. Eigenaar Gabriëlse zei toen: “Ik denk dat veel winkels het tegenwoordig niet meer redden omdat ze in gedachten nog in de gouden jaren van de muziekwinkel zitten. Toen was het mogelijk om met een groot pand en veel personeel op een dure locatie te zitten, nu kan dat niet meer. Daarom zit ik nu met een niet al te grote winkel iets buiten het centrum en heb ik geen personeel. Hard werken, maar ik hoef me geen zorgen te maken. Ook al heb ik weleens een maand salaris over moeten slaan.”

De winkel in Middelburg bestond pas sinds 2006. Gabriëlse is van plan actief te blijven in de muziekindustrie. Afgelopen jaar gaf hij al aan dat zijn droombaan eigenlijk programmeur is. “De muziekwereld is best gesloten, je moet de juiste mensen kennen om binnen te komen, anders lukt het niet. Daarom organiseer ik ook zoveel instores. Ik merk wel steeds meer dat dat vanuit deze functie wel lukt: mijn kennissenkring wordt steeds groter. Sowieso is het erg moeilijk om binnen de muziek een fulltime baan te vinden, veel programmeurs hebben een functie van ongeveer dertig uur in de week. Ik zie mezelf in ieder geval niet nog twintig jaar in de winkel staan. Volgens mij zou ik langzaam gek worden. Iemand anders moet het stokje dan wel overnemen, anders blijft er helemaal niets meer over hier in de omgeving.”