Nieuw netwerk TodaysArt brengt Nederlandse artiesten naar Amerika

“Voor Nederlandse artiesten kan dit veel betekenen”

Fiona Fortuin ,

TodaysArt is met collega festivals over de hele wereld een internationaal netwerk gestart onder de naam ICAS. Al 22 festivals hebben zich aangesloten en de eerste resultaten worden zichtbaar. In februari neemt TodaysArt 2562, Martyn, Legowelt en Newworldaquarium mee naar Vancouver en New York.

“Voor Nederlandse artiesten kan dit veel betekenen”

TodaysArt is met collega festivals over de hele wereld een internationaal netwerk gestart onder de naam ICAS. Al 22 festivals hebben zich aangesloten en de eerste resultaten worden zichtbaar. In februari neemt TodaysArt 2562, Martyn, Legowelt en Newworldaquarium mee naar Vancouver en New York. TodaysArt directeur Olof van Winden: “Voor Nederlandse artiesten kan dit veel betekenen. Ik belde Newworldaquarium met het nieuws. Hij sprong een gat in de lucht, hij is nog nooit in de VS geweest.” Ook Charly & Gallus en Xavier van Wersch gaan mee.

Samenwerken met gelijksoortige festivals is voor het Haagse interdisciplinaire festival niet nieuw. Al jaren zijn de banden met de collega’s van Club Transmediale in Berlijn sterk. Ook maakt TodaysArt onderdeel uit van het Europese netwerk ECAS. Dat netwerk is door vraag vanuit landen buiten de EU nu uitgebreid en gaat verder onder de naam ICAS, wat staat voor International Cities of Advanced Sound and related arts. 

“Het netwerk moet er voor zorgen dat de festivals beter op elkaar afgestemd raken. Elk festival heeft zijn expertise als het gaat om lokale artiesten. Zij weten wat de beste timing is om iets met welke act te doen. Qua programmering zal er dan ook veel overlegd worden. ICAS kan zorgen voor het duwtje in de rug voor artiesten als 2562 en Legowelt.”

Daarnaast moet ICAS de festivals ook financieel en op het gebied van marketing sterker gaan maken. “Dat lukt al”, zegt Van Winden. “Onze reiskosten naar New York worden gedekt door de ambassade in Nederland. Ook hopen we op deze manier nog beter kennis te kunnen delen.”

Wat nu op internationaal niveau plaatsvindt, ziet Van Winden ook graag in Nederland ontstaan. “Ik denk er aan om eenzelfde soort van overkoepelende organisatie hier op te bouwen, met festivals als STRP, Sonic Acts en Impakt. Zodat de festivals zich nog beter op elkaar af kunnen stemmen.”