‘Europa accepteert geen verplicht three strikes in ACTA’

Europese Commissie reageert op zorgen over handelsverdrag

Atze de Vrieze ,

De Europese Commissie zal niet toestaan dat een zogeheten three strikes policy opgenomen wordt in het internationale handelsverdrag ACTA. Dat heeft Eurocommissaris Karel de Gucht gezegd. "EU-landen hebben verschillende benaderingen, en die flexibiliteit willen we houden.”

Europese Commissie reageert op zorgen over handelsverdrag

De Europese Commissie zal niet toestaan dat een zogeheten three strikes policy opgenomen wordt in het internationale handelsverdrag ACTA. Dat heeft Eurocommissaris Karel de Gucht gezegd. De Belg, belast met de portefeuille handel verklaarde bij monde van zijn woordvoerder John Clancy aan ZDNet UK: “We zullen niet accepteren dat het ACTA verdrag verplicht mensen af te sluiten vanwege illegaal downloaden. […] EU-landen hebben verschillende benaderingen, en die flexibiliteit willen we houden.”

De Eurocommissaris reageert daarmee onder meer op een opinie van European Data Protection Supervisor Peter Hustinx, de privacy-waakhond van de EU. Die beklaagde zich eerder deze week dat hij niet bij de onderhandelingen betrokken was, en dat de gelekte documenten wijzen op ernstige schendingen van de privacy en de vrijheid van burgers op internet. Ook diverse politieke partijen en internet service providers maken zich zorgen. Met name de Amerikaanse entertainmentindustrie dringt aan op strengere maatregelen tegen schending van het auteursrecht op internet. Clancy zegt daarover: “De EU Commissie blijft erbij dat strafrechtelijke stappen alleen genomen moeten worden tegen grootschalige schending van het auteursrecht, met een commercieel doel.”

“Het toekomstige ACTA verdrag moet de bestaande Europese en nationale wetgeving respecteren”, zegt Clancy. “Er gaan geruchten dat ACTA voorbij zou gaan aan burgerlijke vrijheden en aan de bescherming van data, maar wij kunnen en mogen dat niet negeren.” De woordvoerder benadrukte nog eens dat ACTA niet gericht is op het vervolgen van individuele muziekgebruikers die illegale songs op hun mp3-speler hebben. “Het debat gaat al jaren uit van commercieel gebruik.”

Formeel gaat het verdrag inderdaad vooral over de verkoop van namaakartikelen. Critici van de geheime besprekingen, waaronder de Nederlandse digitale burgerrechtenorganisatie Bits Of Freedom, bestrijden dat uitgangspunt niet, maar ze zijn wel bang dat de entertainmentindustrie het verdrag wel kan gebruiken als een stok om downloadende burgers mee te slaan. 22 maart vindt in Brussel een hoorzitting plaats over ACTA.