Aardvarck komt met album én werkt met Kubus

Amsterdamse beatmaker viert 25-jarig jubileum

Atze de Vrieze ,

Jarenlang was het schrapen wat betreft nieuwe Aardvarck-releases, maar de laatste tijd is de Amsterdamse beatmaker niet te stoppen. Dit voorjaar komt hij alweer met een nieuwe langspeler. Daarnaast werkt hij met beatmaker Kubus. "Jazeker, ik heb echt een boost qua output.”

Amsterdamse beatmaker viert 25-jarig jubileum

Jarenlang was het schrapen wat betreft nieuwe Aardvarck-releases, maar de laatste tijd is de Amsterdamse beatmaker niet te stoppen. Afgelopen september bracht hij het album Titi uit, een plaat die tien jaar op de plank lag. Dit voorjaar (een precieze releasedatum is er nog niet) komt hij alweer met een nieuwe langspeler. “Ik heb jarenlang zitten twijfelen over mijn muziek, maar het is gewoon zonde om het niet aan de mensen te laten horen. Ik heb ongelofelijk veel muziek op mijn computer staan. Ik ben gaan luisteren naar alles wat ik het laatste half jaar gemaakt heb. Binnen de kortste keren had ik een album bij elkaar.”

Het album verschijnt op Eat Concrete, een titel is er nog niet. “Ik kan je wel beloven dat het een positieve titel wordt. Ik ben een oude hippie. In deze donkere tijden vraag ik me af: waar zijn de schoonheid en de romantiek gebleven? Het gaat mij te vaak alleen om hard gaan, stoerheid en seks.” De titel moet vanmiddag boven komen drijven bij een bezoek aan de ontwerper die de hoes gaat maken. “Ik heb een dame ontmoet genaamd Loti. Een Afrikaans-Nederlandse vrouw die prachtige tekeningen maakt, maar ze nog nooit aan iemand heeft laten zien.”

Muzikaal is het nieuwe album volgens Aardvarck een verlengstuk van Find The Cow, zijn album uit 2002. “Maar dan minder chaotisch. Het heeft een diepe, rustige sound. Er zullen ook een paar vocale tracks op staan. Grappig feitje: ik heb een introotje van The Gaslamp Killer. Ik heb een paar keer met hem opgetreden, we hebben wel een klik. Elk op onze eigen manier draaien we kort, dynamisch en gevarieerd.” 

Alsof dat nog niet genoeg is, werkt Aardvarck ook nog aan een ander project, en wel met Kubus. “Toen hij stopte met BangBang belde hij me meteen op. ‘Ik ben vrij’, zei hij. We zijn samen aan de slag gegaan. Muzikaal gezien hebben we best veel met elkaar gemeen, maar er zijn ook veel verschillen. Hij heeft zijn huis vol staan met apparatuur, ik heb alleen een laptop. Hij op zijn beurt kan geen keuzes maken. Hij twijfelt heel erg over zijn muziek. Ik heb gezegd: vrijdag is onze deadline, we gaan een EP maken. Die eerste EP wordt een snoepzakje met beats en snippets. Gewoon leuk en fris. Muziek is voor mij spelen. Het hoeft niet ‘af’ of ‘volwaardig’ te zijn.” Die EP moet wat Aardvarck betreft ook zo snel mogelijk verschijnen, wellicht volgt daarna een gezamenlijke liveset.

Nog meer? “Dit jaar ben ik ook nog eens 25 jaar Aardvarck. Dat moet gevierd worden. Steven de Peven heeft een avond gepland in OT301, ik geloof ergens in april. Steven liep onlangs tijdens het uitlaten van zijn hond Michiel Romeyn van Jiskefet tegen het lijf. Ze raakten aan de praat, en Steven vertelde dat hij een enorme fan is van zijn oude Radio Borát uitzendingen. Hij heeft vervolgens alle oude banden gekregen. Daar zijn we nu mee aan het knutselen. Maar mijn jubileumfeestje zou wel eens te vroeg kunnen zijn, maar ergens dit jaar moet daar iets mee gebeuren. Jazeker, ik heb echt een boost qua output.”