3VOOR12 Draait (wk 8): Joanna Newsom, Two Door Cinema Club, The Knife

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Drie albums lang: Joanna Newsom geeft haar kwaliteiten de ruimte. Een magnum opus wordt het wel genoemd. Luister vooral zelf, Have One On Me staat op de Luisterpaal.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de Week
Blood Red Shoes - Fire Like This (V2)

3VOOR12 Single van de Week
Kasabian - Fire (Sony)

3FM Megahit
John Mayer - Heartbreak Warfare  (Sony)


TOP 10:

1. Joanna Newsom - Have One On Me (Drag City/Munich)
“Ik zou over het album van Joanna Newsom een gigantisch essay kunnen schrijven.” (Erik Zwennes)
“Hier kun je wel een tijdje mee vooruit.” (Bart Snoeren)
“Maakt de winter weer draaglijk. Vergeet Kate Bush, elke tijd heeft zijn eigen muze.” (Ron van der Sterren)
“Deze plaat verdient een tweede kans!” (Tomas Delsing)
“Moest er wel even aan wennen, dat wel.” (Roy van Luijk)

2. Two Door Cinema Club - Tourist History (album Kitsune/V2)
“Het lijkt zo makkelijk een singlehitje schrijven als je deze trits toegepaste kunst hoort.” (Menno Visser)
“Band van het moment noemt men dat.” (Bart Snoeren)
“De popplaat van het jaar? Het zou zomaar kunnen.” (Erik Zwennes)
“Niks nieuws onder de zon, gewoon een heerlijke pop plaat die wekenlang in je hoofd blijft zitten.” (Roy van Luijk)

3. The Knife - Tomorrow, In A Year (Rabid/V2)
“Tomorrow, In A Year is een meesterwerk dankzij de samenwerking van drie partijen.” (Fiona Fortuin)

4. Hollandse Nieuwe #4
“Deze maand nog meer; liefst 21 verse Hollandse acts op de vierde sampler, die qua niveau niet eens meer verrast.” (Ingmar Griffioen)

5. Various Artists – Minimal Wave Tapes Vol 1 (album, Stones Throw)
“Samengesteld door een jong collectief geïnteresseerd in verborgen klassiekers. Men fluistert dat een nieuwe golf dansavonden ook in Nederlandse clubs onvermijdelijk is.” (Atze de Vrieze)

6. The Ruby Suns - Fight Softly (Memphis Industries/PIAS)

“De vertaling van moderne glitchy beatmuziek naar bandmuziek, of andersom.” (Erik Zwennes)

7. The Routines - See it For Yourself (track op de Hollandse nieuwe compilatie 4)
“Volvette Gelderse electropop waarvan het slecht een kwestie van tijd is voor ze getekend zijn.” (Menno Visser)

8. Gorevent – Demo (demo, eigen beheer)
“Ultieme slams, zieke vocals, een gortdroge en iets te harde snaredrum, het is weer feest.” (Jona Rovers)

9. 5 Jaar (Behind) Closed Doors op 3VOOR12TV
“Dat is een cadeau, het eerste lustrum waardig.” (Tomas Delsing)

10. Phantogram - Eyelid Movies (Ghostly International)
“Duo uit New York dat donkere, dromerige elektronische muziek maakt, waarin ze ook elementen van pop en shoegaze verwerken.” (Fiona Fortuin)


DE LIJSTJES:


MENNO VISSER DRAAIT:

Toro Y Moi - Causers Of This (album Carpark/Konkurrent)
Lome experimentele samplepop die je steeds op het verkeerde been zet. Zoek de foute wissel.

Two Door Cinema Club - Tourist History (album Kitsune/V2)
Drie wapenfeiten: Something Good  Can Work - I Can Talk - Undercover Martyn. En het lijkt zo makkelijk een singlehitje schrijven als je deze trits toegepaste kunst hoort. En dat is het dus niet. Knap.

The Routines - See it For Yourself (track op de Hollandse nieuwe compilatie 4)
Volvette Gelderse electropop waarvan het slecht een kwestie van tijd is voor ze getekend zijn. Met verve uit de stapel demo's ter redactie geplukt door collega Zwennes.


JONA ROVERS DRAAIT:


Gorevent – Demo (demo, eigen beheer)
Niet dat er geen nieuwe bandjes uit Indonesië meer zijn hoor, maar deze briljante Japanners gaan even voor. Ultieme slams, zieke vocals, een gortdroge en iets te harde snaredrum, het is weer feest. Gestript, gruizig en goor, ik vind ’t gezegend!

Embalmer - Promo (demo, eigen beheer)
Op basis van hun compilatie CD met demo’s en de volwaardige langspeler vond ik Embalmer wel aardig, maar niet meer dan dat. Deze promo is echter andere koek, en weet mijn waardering te verdienen. In de jaren na de laatste CD is gekozen voor een brutere aanpak met wat grind invloeden, en het klinkt veelbelovend. Bring it on.

Vermis Antecessor - The Origin Of Brutality (EP, eigen beheer)
Niet bepaald nieuw (van mei 2009) maar dit kan ik jullie echt niet onthouden. Technische, vet geproduceerde, stampende death metal, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Human Mincer. Wat een spelvreugde en perfect gekanaliseerde bruutheid! Ik sluit me volledig aan bij wat de band op haar site vermeldt: Vermis, selfish gene of an endless race, parasitize my bowels and live on my suffering, you, the Eternal passenger, hear our offerings!


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Fu Manchu, live @ Patronaat, Haarlem, 19-02-10
Trademark stoner van Scott Hill en zijn mannen. Heerlijke Californische desertstoner, zeker het felle oudere werk van albums In Search Off, The Action Is Go en King Of The Road doet de vuur in de Haarlemse pan slaan.

Hollandse Nieuwe #4
Deze maand nog meer; liefst 21 verse Hollandse acts op de vierde sampler, die qua niveau niet eens meer verrast. Inmiddels vertrouw ik op maandelijks een sterk twintigtal. Luister en wees trots op die eigen waer! Neem nu die beat van Dj Distortion voor D.Lipps, het eerste vuige levensteken van ex-Honkies Deadbeat Passenger, de electrorockende Routines en die jonkies van Starcatcher... Pffff!

Mugison & Moi, Le Voisin, live @ dB's, 23-02-10
De Utrechtse opener Moi, Le Voisin speelde louter nieuw materiaal, gewaagd en soms wat onvast, maar kwam toch maar mooi met die folkpunk weg. Mugison is een performer pur sang. De man pakt de zaal ook zittend moeiteloos in, maar meer dan met de act overtuigt hij met die scheurende vocale power en bluesy songs. Een IJslander die blues maakt is sowieso al zeer gepast.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Anvil – The Story Of Anvil (dvd, 2008)
Eindelijk Anvil gezien. Een documentaire over een heavy metal band uit de jaren tachtig die zo geestig en zo tragisch is dat je niet gelooft dat het echt is. Hij begint met een die hard fan die een biertje drinkt door zijn neus, en vervolgens breekt je hart tien keer op alles wat er mis gaat. Het kan niet anders of je voelt aan het eind van deze film een klein stukje liefde voor deze mannen. Ik zou er haast voor naar Graspop gaan.

Various Artists – Minimal Wave Tapes Vol 1 (album, Stones Throw)
Ze zitten helemaal in de 80’s wave bij Stones Throw, een stiekem hiphop ingrediënt uit de tijd dat electro boogie nog een fris fenomeen was. Kleed new wave en post punk uit, en je krijgt Minimal Wave Tapes, een compilatie met obscure oude tracks, die bij mij de hele week al op repeat staat. Samengesteld door een jong collectief geïnteresseerd in verborgen klassiekers. Men fluistert dat een nieuwe golf dansavonden ook in Nederlandse clubs onvermijdelijk is.

Beach House live @ Paradiso 23-02-2010
Ik vermoed dat ik de enige was die dinsdagavond met de pest in mijn lijf in Paradiso stond. Ik had net in een slechte sportkroeg de tien kilometer van Sven Kramer gezien en had de nare geur van spareribs nog in mijn neus. (http://atzedevrieze.blogspot.com/2010/02/sven-kramer-de-geur-van-vettige.html) Het klinkt misschien pathetisch, maar Beach House was de juiste zalf op mijn ziel. Sexy, maar niet met zo’n foute softpornobijsmaak. Dromerig, maar wel overtuigend gezongen en krachtig gespeeld. Misschien ga ik in mei gewoon nog een keer, in de grote zaal.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Joanna Newsom - Have One On Me (Drag City/Munich)
Ik zou over het album van Joanna Newsom een gigantisch essay kunnen schrijven. Wellicht komt dat er nog wel van. Voor nu hou ik het er bij dat Have One On Me de beste Newsom ooit is, dat de plaat vorig jaar mijn albumlijst zou hebben aangevoerd en dat dit jaar mogelijk doet. HOOM is subtiel, verfijnd, gepassioneerd, eerlijk, mysterieus en bovenal enorm muzikaal en vol ideeën. Een meesterwerk van een van de meest fascinerende artiesten van het moment. Drie cd's en geen minuut teveel van dit moois.

The Ruby Suns - Fight Softly (Memphis Industries/PIAS)
De vertaling van moderne glitchy beatmuziek naar bandmuziek, of andersom. Fris, knap geproduceerd en heel ontspannend. Benieuwd of ze dit live ook kunnen, of nog beter.

Two Door Cinema Club - Tourist History (Kitsune/V2)
De popplaat van het jaar? Het zou zomaar kunnen. Veel heeft het niet om het lijf, maar vrijwel elk nummer is raak. Een plaat die altijd kan...en vaak moet.


ROY VAN LUIjK DRAAIT:

Two Door Cinema Club – Tourist History (Kitsune/V2)
Een strakke, elektronische beat en veelvoudig gebruik van synthesizers, allemaal ondersteunt door een catchy pop riff – De jongens van Two Door Cinema Club kunnen het… ook. Niks nieuws onder de zon, gewoon een heerlijke pop plaat die wekenlang in je hoofd blijft zitten.

Blue Flamingo – Congo Jazz
Samensteller ‘Blue Flamingo’ weet met Congo Jazz een groot aantal liedjes uit het 78-toeren tijdperk uit de vergetelheid  te halen. De plaat geeft je het gevoel  een trip te maken langs de meest exotische stukjes van Afrika. Nostalgisch mooi, ik kijk al uit naar de volgende verzamelaar.

Joanna Newsom – Have One On Me (Drag City/Munich)
Kappot gedraaid op de redactie deze nieuwe plaat van Joanna Newsom. Niet geheel onterecht; Deze rijke , twee uur durende, muziekcollage mag als haar meesterwerk worden beschouwd. Moest er wel even aan wennen, dat wel.

FIONA FORTUIN DRAAIT:

The Knife - Tomorrow, In A Year (Rabid/V2)
Tomorrow, In A Year is een meesterwerk dankzij de samenwerking van drie partijen: The Knife heeft minimalistische, maar zeer doordringende muziek gemaakt, geïnspireerd op de natuur en in arrangementen op moderne componisten als Karl Stockhausen en Stravinsky (was ook favoriet van Frank Zappa, dan weet je het wel). Planning To Rock laat horen dat ze een geweldige stem heeft, waarmee ze zo de opera in kan, maar ook de boerderij op. En Mt. Sims heeft ook niet eerder zo mooi geklonken. Werkelijk waar, dit album speciaal gemaakt voor een opera over Darwin is een parel(hoen).

James Pants - Seven Seals (Stone Throw Records)
Het nieuwe producersduo Tom Trago en Joost van Bellen zaten drie dagen op Ibiza om demonische muziek te maken die voorgoed die nare wierooklucht boven het eiland zou verdrijven. Ik moest aan James Pants denken, zijn album Seven Seals is een tijdje terug al uitgekomen, maar is zo goed dat je elke reden mag aangrijpen om hem weer eens aan te halen. Bij deze. James Pants gaat het lukken om met zijn occulte elektronica album meer aanhang te krijgen, dan Anton Lavey ooit met zijn Satanskerk. Als ik lid word van je cultus James Pants, mag ik dan Pan zijn?

Phantogram - Eyelid Movies (Ghostly International)
Duo uit New York dat donkere, dromerige elektronische muziek maakt, waarin ze ook elementen van pop en shoegaze verwerken. Mooi gedaan.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Joanna Newsom - Have One On Me (Drag City/Munich)
Maakt de winter weer draaglijk. Vergeet Kate Bush, elke tijd heeft zijn eigen muze.

Glen Hansard en Marketa Irglova, live in de Paradiso lift, 23 februari 2010
Voor de derde keer in de lift met een held. Vijf jaar geleden stond ik voor het eerst in een lift met een artiest die voor mij alleen optrad. Daarna volgden nog een keer of vijftig. En zelfs met artiesten die ik niet op handen draag, was het een voorrecht. Glen had ik ooit alleen in de lift. Na afloop vroeg hij of we het snel weer konden doen, maar dan met zijn hele band. Dat gebeurde in Utrecht. Afgelopen dinsdag dus voor de derde keer. Met taart. En met de hoop dat ik het nog een keer mag meemaken.

Sungrazer - live op de Pinkpop perconferentie, 24 februari 2010
Bij elke Nu Of Nooit winnaar hou ik toch steeds weer mijn hart vast. Blijven ze overeind, daar tijdens die persconferentie in Paradiso en later op Pinkpop zelf. Meestal gaat het best goed, al zoemt die "voor een Limburgse band" toevoeging onbewust altijd rond tijdens de perspresentatie van het Pinkpop programma. Afgelopen woensdag bij Sungrazer hoorde ik het voor het eerst niet. Sungrazer was niet vernieuwend, maar ook niet groen, niet "bleu", geen zwart schaap, niks van dat alles. Gewoon een goed bandje met stevige rocksongs en ongeschoren koppen. Je zou het op een woensdagavond zomaar in de bovenzaal van hetzelfde podium kunnen ontdekken. Benieuwd hoeveel kleuren ze straks schijten op Pinkpop.


TOMAS DELSING DRAAIT:

Joanna Newsom – Have One On Me (album(s), Drag City/Munich)
Had iemand me anderhalve week geleden gezegd dat dit magnum opus van drie (!) cd’s in mijn Draait zou komen te staan, ik had hem of haar voor gek verklaard. Het viel me in eerste instantie zwaar om door de onafwendbare vergelijking met Kate Bush heen te prikken, maar zondagochtend op de bank verdwenen de bezwaren die ik eerder nog had als (Olympische) sneeuw voor de zon. Daarom dus nu, ten overstaan van iedereen die dit leest en net zo eerlijk als de liedjes van Joanna: sorry. Want deze plaat verdient een tweede kans!

Persaankondiging Pinkpop 2010
Een bij vlagen cabareteske vertoning, afgelopen woensdag in Paradiso, maar een slimme lineup is het zeker. Misschien (hoewel, waarom twijfelen?) geen hele spannende namen, maar Pinkpop 2010 gaat met headliners als Greenday, Rammstein en The Prodigy, maar ook met P!nk, Mika en Editors natuurlijk in no time uitverkopen. En terecht, want gewoon goed. Gaat een mooi feestje worden.

5 Jaar (Behind) Closed Doors op 3VOOR12TV
Ik blijf nog even in de magnum opii (suggesties over hoe je dit wél schrijft zijn welkom, voorlopig is dit mijn beste gok), want wát een monnikenwerk was dit! Alle sessies die 3VOOR12 de afgelopen vijf jaar opnam, en die in de loop der jaren verspreid waren geraakt over verschillende stukken op de site, gebundeld onder één noemer op 3VOOR12TV. Dat is een cadeau, het eerste lustrum waardig. Veel kijkplezier!


BART SNOEREN DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert... Vampire Weekend! , live @ Paradiso 24-02-2010
Inhaken, vuistje in de lucht en meeschreeuwen. Vampire Weekend haalt de hooligan in de meest brave indie-nerd naar boven. Vampire Weekend is klaar voor het grote werk.

Joanna Newsom - Have One On Me (Drag City/Munich)
Pracht stem, pracht arrangementen en ook nog sterke songs en dat dan ook maar meteen 3 albums lang. Hier kun je wel een tijdje mee vooruit.

Two Door Cinema Club - Tourist History (Kitsune/V2)

Band van het moment noemt men dat.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


White Rabbits/Spoon 19 februari Luxor, Keulen

In 24 uur zag ik 3 hele goede concerten in Keulen tijdens mijn vakantie. Vooral de combi White Rabbits/Spoon was geweldig. In het kleine, donkere, zweterige zaal speelden twee band met veel bezieling strakke ritmes en goede songs. Daarbij viel vooral op dat Spoon in de loop der jaren toch wel een heel arsenaal aan klasse-songs bij elkaar heeft geschreven; die ze deze avond strak en vol passie brachten, soms tot kippenvel aan toe.

Vampire Weekend, 20 februari Live Music Hall, Keulen
In een tot concertzaal omgebouwde (maar toch zeer gezellige) fabriekshal zag ik Vampire Weekend het beste concert geven dat ik tot nu toe van ze zag. Meer dynamiek en veel minder braaf dan eerst, zonder de nuances te verliezen. Vooral de up-tempo nummers deden me grijzen van oor tot oor en de volgepakte fabriekshal ging van voor tot achter uit zijn dak. Desondanks blijf ik het gevoel houden dat er meer in de band zit. Echt raken doen ze me namelijk nog niet, ondanks dat ze de goede liveshow en misschien wel de beste liedjes en beste geluid van het moment.

Toro Y Moi - Causers Of This (Carpark/Konkurrent)
Volgende week kom ik in de draait waarschijnlijk de loftrompet steken over de nieuwe cd's van Joanna Newsom en The Knife, maar die heb ik afgelopen week simpelweg niet vaak genoeg gedraaid om helemaal te kunnen doorgronden. Causers Of This draaide deze week wel overuren. Frisse, weirde samplepop die goed past bij een vakantie waarbij je je hoofd even leegmaakt en ruimte geeft voor nieuwe ideeën. Intelligent maar nergens zwaar op de hand.