Spotify playlist: RIP 2010

Compilatie van overleden muzikanten

Atze de Vrieze ,

Leukste nieuwe hobby van 2010: playlisten maken op Spotify. Liefst zo lang mogelijk en met de best mogelijke muziek. Maar van één playlist hoop je eigenlijk dat hij kort blijft en alleen maar overbodige, onbeduidende muzikanten bevat: RIP 2010. Treurig genoeg staat de lijst met dit jaar overleden artiesten vol met goede muziek.

Compilatie van overleden muzikanten

Leukste nieuwe hobby van 2010: playlisten maken op Spotify. Liefst zo lang mogelijk en met de best mogelijke muziek. Maar van één playlist hoop je eigenlijk dat hij kort blijft en alleen maar overbodige, onbeduidende muzikanten bevat: RIP 2010. Treurig genoeg staat de lijst met dit jaar overleden artiesten vol met goede muziek. Oude rotten en jonge helden. 3VOOR12 pikt de 12 belangrijkste eruit en maakte een zo compleet mogelijk muzikaal overzicht.

Jay Reatard 1 mei 1980 - 13 januari 2010
Dat deze garagerocker op het randje leefde wisten we, dat hij er dit jaar overheen zou gaan had niemand durven voorspellen. Reatard overleed aan een overdosis cocaïne en alcohol.

Kate McGarrigle 6 februari 1946 - 18 januari 2010
Folkzangeres Kate MacGarrigle vormde jarenlang een duo met haar zus Anna, was getrouwd met Loudon Wainwright III en liet twee muzikale wonderkinderen na: Rufus en Martha Wainwright. De eerste liet later in het jaar zijn verdriet al de vrije loop op zijn zwaarmoedige nieuwe album.

Sparklehorse 6 september 1962 - 6 maart 2010
Binnen een jaar verloor Amerika twee belangrijke singer-songwriters aan zelfmoord. Tijdens kerst 2009 maakte Vic Chesnutt een eind aan zijn leven, amper drie maanden later deed Mark Linkous alias Sparklehorse hetzelfde. Dat hij al jaren met depressies kampte was bekend, maar tot nu toe wist hij die te kanaliseren in zijn breekbare liedjes.

Malcolm McLaren 22 januari 1946 - 8 april 2010
De flamboyante manager en muzikant Malcolm McLaren stond aan de basis van de Engelse punk en kreeg later alle credits voor het uitvinden van de punk, was soms onuitstaanbaar maar ook voor velen een inspiratie. Hij bezweek aan de gevolgen van kanker.

Peter Steele (Type-O-Negative) 4 januari 1962 - 14 april 2010
Hij was al eens eerder doodverklaard, maar dit keer bezweek de frontman van metalband Type-O-Negative toch echt aan een hartkwaal. Hij stond bekend om zijn imposante lichaam, dat toch minder onverwoestbaar bleek dan het eruit zag.

Guru 17 Juli 1961 - 19 april 2010
Het overlijden van Guru ging gepaard met pijnlijke meningsverschillen en emotionele familiezaken. De rapper leed aan kanker, lag enige tijd in coma, en in die tijd lagen de familie en oude maat DJ Premier overhoop met Guru's zakenpartner Solar.

Charles Haddon (Ou Est Le Swimming Pool) 1980 - 20 augustus 2010
Misschien wel het grootste drama van het jaar: zanger Charles Haddon van de Engelse electropopband Ou Est Le Swimming Pool springt op Pukkelpop van een lichtmast, vermoedelijk na een incident eerder op de dag. De band stond op het punt een debuutalbum uit te brengen met de nu wrange titel The Golden Year.

Rammellzee 1960 - 28 juni 2010
Rammellzee (ook wel RAMMΣLLZΣΣ) was niet alleen rapper, maar ook graffiti-artiest, beeldend kunstenaar, kunst theoreticus en performance kunstenaar. Kortom: een hiphop pionier op alle vlakken. Zijn claim to fame was de beroemde film Wild Style uit 1982. Hij werd geboren in Queens, New York, en stierf daar ook.

Solomon Burke 21 mei 1940 - 10 oktober 2010
Het kan geen toeval zijn dat de kolossale soulveteraan, dominee en doodgraver Solomon Burke overleed op Nederlandse bodem, het land waarmee hij de laatste jaren van zijn carrière een opmerkelijk sterke band opbouwde. Nota bene op Schiphol, op weg naar een optreden met De Dijk in Paradiso liet zijn hart hem in de steek.

Gregory Isaacs 15 juli 1951 - 25 oktober 2010
Ze noemden hem Cool Ruler en Lonely Lover, en in zijn 35-jarige carrière bracht de reggaeveteraan 500 albums uit. Daaronder veel compilaties, maar ook enorm veel nieuw werk. Gregory Isaacs overleed aan longkanker. Eerder dit jaar overleed trouwens nog een bekende reggaezanger: de zoetgevooisde dancehallster Sugar Minott.

Peter 'Sleazy' Christopherson 27 februari 1955 - 25 november 2010
Zes jaar na het dramatische ongeluk in eigen huis van John Balance overleed het andere kernlid van industrial pioniers Coil: Peter Christopherson. Christopherson zat ook in de controversiële groep Throbbing Gristle, en ook aan Psychic TV is zijn naam verbonden. Christopherson overleed onverwacht in zijn slaap.

Captain Beefheart 15 januari 1941 - 17 december 2010
Jarenlang leefde Don van Vliet alias Captain Beefheart al in afzondering en al vanaf de jaren tachtig was hij ziek, maar het overlijden van een van de meest vrije geesten uit de popmuziek bracht deze maand een flinke schok teweeg.

Eervolle vermeldingen zijn er voor hardrockheld Ronnie James Dio, Al Green-producer Willie Mitchell, jazz-drummer Steve Reid, Bobby Farrell van Bony M, Ari Up van The Slits en funkgitarist en broer van Bootsy, Catfish Collins. En uiteraard voor een man die strikt genomen niet in dit rijtje thuishoort: Arjen Grolleman, oprichter van Kink.FM, wiens overlijden veel losmaakte in de Nedelandse muziekwereld. Beluister de RIP 2010 playlist op Spotify.