Oppositie blokkeert BTW-verhoging podiumkunsten in Eerste Kamer Oppositie blokkeert BTW-verhoging podiumkunsten in Eerste Kamer

Motie PvdA lijkt meerderheid te krijgen

, Atze de Vrieze

Oppositie blokkeert BTW-verhoging podiumkunsten in Eerste Kamer

Motie PvdA lijkt meerderheid te krijgen

Atze de Vrieze ,

De BTW-verhoging op podiumkunsten staat op losse schroeven. De oppositiepartijen in de Eerste Kamer maken zich hard om de maatregel alsnog tegen te gaan. Vandaag diende de PvdA een motie met dat doel, zo meldt persbureau ANP.

Motie PvdA lijkt meerderheid te krijgen

De BTW-verhoging op podiumkunsten staat onder druk. De oppositiepartijen in de Eerste Kamer maken zich hard om de maatregel alsnog tegen te gaan. Vandaag diende de PvdA een motie in waarin gedreigd wordt het hele belastingplan af te keuren als de plannen niet aangepast worden. De oppositiepartijen - samen een meerderheid - hebben afgesproken elkaars moties te steunen. Politiek verslaggever Frank Hendrickx (GPD) meldt op Twitter dat alleen regeringspartijen VVD en CDA en hun stille bondgenoot SGP de plannen van het kabinet steunen. De PVV heeft op dit moment geen zetels in de Eerste Kamer.

Regeringspartijen VVD en CDA waren volgens het ANP verbolgen over het voorstel. Het was een van de vele moties die door oppositiepartijen ingediend werden tijdens de algemene politieke beschouwingen. Volgens CDA-fractievoorzitter Jos Werner is het "goedkoop'', omdat een financiële dekking ontbreekt. VVD-senator Fred de Graaf vond dat de PvdA het kabinet aan het "chanteren'' was.

Volgende week wordt over de moties gestemd. De vraag is welke gevolgen het eventuele aannemen ervan heeft. Premier Rutte ontraadde het PvdA-voorstel. Hij constateert dat een impasse tussen de Eerste en de Tweede Kamer ontstaat en dat de oppositie geen alternatief biedt. De lastige situatie zal in elk geval tot maart zo blijven. Dan zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten, die ook de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12