BTW-verhoging podiumkunsten nog niet van de baan BTW-verhoging podiumkunsten nog niet van de baan

Motie in Eerste Kamer is pas eerste stap

, Atze de Vrieze

BTW-verhoging podiumkunsten nog niet van de baan

Motie in Eerste Kamer is pas eerste stap

Atze de Vrieze ,

De PvdA diende dinsdag in de Eerste Kamer een motie in tegen de BTW-verhoging op podiumkunsten. In de cultuursector werd gisteren al voorzichtig de vlag uit gehangen, maar het plan is nog niet van de baan.

Motie in Eerste Kamer is pas eerste stap

Dinsdag lieten de oppositiepartijen in de Eerste Kamer hun tanden zien aan het kabinet Rutte. De premier botste met name over de BTW-verhoging op podiumkunsten, waarover veel onrust heerst in de culturele sector. De PvdA diende een motie in, die tijdens de stemming volgende week mogelijk kan rekenen op een meerderheid in de Kamer. In de cultuursector werd gisteren al voorzichtig de vlag uit gehangen, maar de BTW-verhoging is nog niet van de baan.

Door de verschillende samenstellingen van de twee Kamers (in de senaat heeft de oppositie een meerderheid) komen de twee lijnrecht tegenover elkaar te staan. Het kabinet  kan ervoor kiezen de PvdA-motie naast zich neer te leggen. Premier Rutte liet dinsdag al weten dat in de Tweede Kamer tevergeefs geprobeerd is alternatieven te vinden. Met name gedoogpartner PVV (bedenker van de maatregel) houdt nadrukkelijk aan het plan vast.

Politiek analyticus Aertjan Grotenhuis stelt op Binnenhof.tv dat de huidige zwakke positie van de PVV niet in het voordeel van de cultuursector werkt. “Als Geert Wilders met zijn fractie lekker in zijn vel had gezeten en zelfverzekerd was over zijn positie in de Tweede Kamer, dan zou er misschien nog wel met Wilders te praten zijn geweest om binnen de grenzen van het gedoogakkoord wat zaken tegen elkaar uit te ruilen om de BTW-verhoging uit te stellen.”

Vervolgens moet blijken hoe principieel de oppositie denkt over een onderdeel van het totale Belastingplan 2011, zeker gezien het per 1 januari al in moet gaan. De Eerste Kamer heeft niet de mogelijkheid zelf amendementen in te dienen, en heeft alleen nog een zwaar wapen om in de strijd te gooien: een motie van wantrouwen. Vraag is of zo’n zwaar middel ook de steun van een meerderheid zal krijgen. De stemming over de moties vindt volgende week plaats.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12