25 jaar Song van het Jaar: 2007 25 jaar Song van het Jaar: 2007

Editors wint met Smokers Outside The Hospital Doors

, Gijsbert Kamer

25 jaar Song van het Jaar: 2007

Editors wint met Smokers Outside The Hospital Doors

Gijsbert Kamer ,

De Song van het Jaar is jarig. In 1985 was de eerste, donderdag 16 december vindt de uitzending van dit jaar plaats. Gijsbert Kamer van de Volkskrant duikt de komende maand voor 3VOOR12 in het immense Song van het Jaar archief.

Editors wint met Smokers Outside The Hospital Doors

De Song van het Jaar is jarig. In 1985 was de eerste, donderdag 16 december vindt de uitzending van dit jaar plaats. Gijsbert Kamer van de Volkskrant duikt de komende maand voor 3VOOR12 in het immense Song van het Jaar archief. Voor tijdens het lezen: de grote Song van het Jaar shuffle playlist op Spotify. 2017 tracks, vijf dagen. De stembus is gesloten, volg de uitslag in de uitzending van aanstaande donderdag op 3FM (vanaf 19.00 uur). Alles over de Song van het Jaar vind je hier.

Niet alle liedjes in alle 25 Song Van Het Jaar lijsten ken ik even goed, maar van de bovenste tien meende ik me ieder jaar toch wel alle nummers te kunnen herinneren.

En dan is het 2007 en staat er op de tweede plaats 30 Seconds To Mars met het liedje The Kill. Ik geef toe, ik heb beroepshalve wel eens iets over de band moeten beweren, wat ik hier niet zal herhalen. Maar dat ze onder VPRO-luisteraars zo populair waren was me helemaal ontgaan. Het liedje The Kill kan ik me niet voor de geest halen, en om het nog erger te maken: die acteur die zo beroemd was in die band, Jared Leto, zei me ook helemaal niks.


Ja, ik geef het toe, ik ben een cultuurbarbaar. Waarschijnlijk was ik in 2007 nog te veel onder de indruk van Arctic Monkeys om me door The Kill uit het veld te laten slaan. Was 30 Seconds To Mars emo? Dan is het een van de weinige nummers uit dat genre dat zo hoog terecht gekomen is. Want de Song Van Het Jaar lijsten zijn goeddeels verschoond gebleven van emo.

Wat me aan de hoge notering van The Kill ook frappeert is dat het helemaal geen grote hit in Nederland geweest is, het bleef steken op de 51ste plaats in de Top 100. En dat we van 30 Seconds To Mars in latere jaren in de lijsten niks meer zouden vernemen.


Verrassend hoog staat Pete Philly. Eerst met Perquisite op 3 en dan nog op 4 als gast bij C-Mon & Kypski. Knap gedaan, zeg ik dan. Want ze lieten Arctic Monkeys, die voor het tweede achtereenvolgende jaar de plaat van het jaar hadden afgeleverd, achter zich.

Amy Winehouse, die dat jaar onontkoombaar in de media leek, valt met haar Rehab net buiten de top 10, net als Kaiser Chiefs, Radiohead en Arcade Fire. Die hebben het allemaal eerder een stuk beter gedaan. Maar Neon Bible van Arcade Fire en In Rainbows van Radiohead waren ook geen platen met enorme hits. Ze werkten beter als albums, vandaar dat ze relatief minder stemmen vergaarden, denk ik.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12