25 jaar Song van het Jaar: 1998 25 jaar Song van het Jaar: 1998

10 Jaar Osdorp Posse heeft fans

, Gijsbert Kamer

25 jaar Song van het Jaar: 1998

10 Jaar Osdorp Posse heeft fans

Gijsbert Kamer ,

De Song van het Jaar is jarig. In 1985 was de eerste, donderdag 16 december vindt de uitzending van dit jaar plaats. Gijsbert Kamer van de Volkskrant duikt de komende maand voor 3VOOR12 in het immense Song van het Jaar archief.

10 Jaar Osdorp Posse heeft fans

De Song van het Jaar is jarig. In 1985 was de eerste, donderdag 16 december vindt de uitzending van dit jaar plaats. Gijsbert Kamer van de Volkskrant duikt de komende maand voor 3VOOR12 in het immense Song van het Jaar archief. Voor tijdens het lezen: de grote Song van het Jaar shuffle playlist op Spotify. 2017 tracks, vijf dagen. Stemmen kan hier. Alles over de Song van het Jaar vind je hier.

De VPRO had de luisteraars hoog zitten, maar nu weer niet zo hoog dat de radiomakers erop vertrouwden dat als ze iedereen zelf hun lievelingsliedjes van het jaar lieten kiezen, er een behoorlijke lijst uit zou komen.

Daarom maakte het Hitteam ieder jaar een lijst met liedjes die ze zelf het leukst vonden. Eerst nog gewoon honderd liedjes waaruit de luisteraar er 3 mocht kiezen. Later werden het er 150. In 1998 kon er gekozen worden uit 151 liedjes. Verkeerd geteld?

Nee, er was iets anders aan de hand. Er werd aanvankelijk gewoon een lijst met 150 liedjes gemaakt die in de VPRO-Gids zou worden afgedrukt en zou worden verspreid onder platenzaken.


Daarop ontbrak de Osdorp Posse. Niemand zegt nog precies te weten wat er gebeurd is, maar het verhaal gaat dat er vanuit de zeer fanatieke fanclub van de Osdorp Posse fel verzet werd aangetekend. Binnen de VPRO was niet iedereen daar even gevoelig voor. Een reden om de band erbuiten te houden was juist dat ze bang waren dat de fans te fanatiek kaartjes zouden gaan insturen, wat ze 'oneerlijk' vonden tegenover andere, buitenlandse artiesten.

Iemand die zich binnen het Hitteam sterk tegen deze houding verzette was Erwin Blom, indertijd betrokken bij onder meer La Stampa, De Voorste Linie en Het Koude Zweet. 'Er was indertijd heel veel discussie over het actievoeren van bandjes onder hun eigen fans om hoog in de lijst te komen. Ik vond dat juist heel goed. Als bandjes in staat waren hun fans zo goed te mobiliseren dan leek me dat alleen maar een goed teken. Ik zag daar geen kwaad in, het leek me juist een mooi onderdeel van het hele spel.'

Diverse bronnen binnen het huidige 3VOOR12 menen zich te herinneren dat er iets raars met de nominatie van de Osdorp Posse aan de hand was. Blom kan het zich niet herinneren en bevestigt noch ontkent dat hij er zelf voor gezorgd heeft (zoals een anonieme bron beweert) dat de Osdorp Posse op het laatste moment toch aan de lijst werd toegevoegd.


En met succes. 10 Jaar O.P. werd met een meerderheid van 354 punten verkozen boven Intergalactic van de Beastie Boys als Song Van Het Jaar 1998. Het was de eerste maar niet laatste keer dat een Nederlandse band bovenaan stond.

Mooi, en wat mij betreft had Blom hartstikke gelijk. Het is toch mooi als je de fans zo weet te mobiliseren. Bovendien is het een leuk spel om eens te kijken welke Nederlandse band de meeste fans heeft. Als iedereen gewoon 1 stem uitbrengt is er ook totaal geen sprake van vals spel.

Wat ik alleen zo jammer vind is dat ik me dat hele nummer 10 Jaar O.P. totaal niet kan herinneren. Ik zou diverse liedjes van de Osdorp Posse zo kunnen zingen en rappen, maar dit is me volledig ontgaan, dan wel ontschoten.

Erwin Blom moet ook toegeven dat hij het nummer 'niet zo voor zou kunnen zingen'. Dat is met de rest uit de Top 10 wel anders. Massive Attack met Teardrop, Air met All I Need en Faithless met God Is A DJ gelden nog altijd als hoogtepunten in de oeuvres van deze bands.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12